İstanbul'da kiralar son 6 ayda neredeyse iki katına çıkarak vatandaşları zor durumda bıraktı. Nisan ayında 35-40 bin TL olan dairelerin kirası şimdilerde 60-70 bin TL'ye yükseldi. Bu durum, vatandaşların "Bu daireleri kim alıyor?" sorusunu sormasına neden oldu.
Now Haber'in haberine göre, "Kiralar gelirimiz bu derecede artıyor mu?" diye soran bir vatandaş, kendi binasındaki bir dairenin 80 bin TL'ye kiraya verildiğini öğrenince şaşkınlığını dile getirerek "Kesinlikle hayır! Kendi binamda oturanların tuttuğu kirayı duyunca şoke oluyoruz. 80 bin liraya evi tuttular. Tabii ki güle güle otursunlar ama ben orada ev sahibinin verdiği kiraya şaşırıyorum" dedi. Bir başka vatandaş ise Etiler'de kiraların 100 bin liradan başladığını belirterek durumun vahametine dikkat çekti ve "Ben de hakikaten hayretle karşılıyorum, nasıl veriliyor o kiralar! Mesela bizim orada, Etiler’de, hiç boş daire yok. Ben doğma büyüme oralıyım. Hani hiç ederi olmayacak fiyatlar. 100 bin liradan başlıyor" diye konuştu.
BU DAİRELERİ KİM KİRALIYOR?
Kadıköy Suadiye'de 5 yaşında bir binada 3+1, 130 metrekarelik bir dairenin satış fiyatı 14 milyon lira, kirası ise 75 bin lira. Bu durum, yüksek gelirli kişilerin bu daireleri kiraladığını gösteriyor. Emlak uzmanı Nilüfer Kas, bu daireleri kiralayacak ailenin aylık gelirinin 150 bin liranın üzerinde olması gerektiğini belirtti.
Kas şunları söyledi:
"Ticaret yapanlar, üst gelir grubuna sahip, yüksek maaş alanlar. Zaten tek kişinin maaşıyla bunları ödemek çok zor. İki kişinin maaşını birleştirdikleri zaman bu kiralar ancak ödenebiliyor. Burayı tutacak olan ailenin 150 bin liranın üzerinde bir geliri olması lazım ki biz burayı kiraya verelim."
40 YILLIK BİNA 45 BİN LİRA
Aynı bölgede eski bir binada başka bir kiralık ilanı arandığında ise dairenin 2+1, 100 metrekare, açık mutfaklı, yaklaşık 40 senelik, kombili olduğu, asansörü ve otoparkı olmadığı öğreniliyor. Bu dairenin kirası ise 45 bin TL.
Çalışanların çoğu maaşlarına ara zam alamadı. 17 bin liralık asgari ücret ise İstanbul'un birçok ilçesinde artık bir ev kirasını karşılamaya bile yetmiyor. Türkiye'de çalışanların yarısından fazlası asgari ücret ve civarında maaş alıyor.
Fahiş kiralar bir yerde tıkanabilir çünkü en başta kabul ettiği kirayı ödeyemeyenlerin sayısı artıyor. Ne boş tutulan evlere bir düzenleme var ne de yüksek kiraya ya da çok sayıda evi olana fazla vergi. Piyasa kendi haline bırakıldı. Kiracılar mağdur oldu.
"BUNLARIN FATURASI KİRACIYA KESİLECEK"
Kira fiyatları konusunda "7 milyonun üzerinde insan bu yangında yanıyor" diyen emlak Uzmanı Nilüfer Kas şöyle konuştu:
"Arabasını satan var, mevduata koyuyor. Tarlasını satan var, mevduata koyuyor. Gelecekteki güvencesini paraya çevirerek kirasını ödüyor. Bizi daha zor günler bekliyor. Çünkü arz çok azaldı. Yatırımcı artık konut almıyor. Bütün bunların faturası bundan sonra da kiracıya kesilecek.”
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...