E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

DUAYEN UĞUR DÜNDAR'A KONUŞAN DR. AYTUN ÇIRAY : İMAMOĞLU'NA YASAK ONULMAZ YARALAR AÇAR! 

Sözcü yazarı Uğur Dündar bugünkü yazında, Dr. Aytun Çıray'la, yaptığı röportajı kaleme aldı. İşte Uğur Dündar'ın röportajı...

21.09.2024 - 11:56
DUAYEN UĞUR DÜNDAR A KONUŞAN DR. AYTUN ÇIRAY : İMAMOĞLU NA YASAK ONULMAZ YARALAR AÇAR!

Sözcü yazarı Uğur Dündar bugünkü yazında, Dr. Aytun Çıray'la, yaptığı röportajı kaleme aldı. İşte Uğur Dündar'ın röportajı...

Değerli okurlarım,

Siyaset dünyamızın usta isimlerinden olduğu gibi, engin bir devlet birikimine de sahip bulunan Dr. Aytun Çıray'la, yerel seçimlerden hemen sonra yaptığımız söyleşide; CHP'nin birinci parti çıkması üzerine "Genel Başkan Özgür Özel'in liderlik çıtasını aştığını" söylemişti.

Birçok lideri yakından tanıma imkanını bulmuş deneyimli bir siyasetçi olan Sayın Çıray'la bugünkü söyleşimize "O gün 'çıtayı aştı' dediğiniz Özgür Özel'in liderlik yolundaki ilerleyişini ve çalışmalarını şimdilerde nasıl buluyorsunuz" sorusunu yönelterek başlıyorum.

AYTUN ÇIRAY (A.Ç.): Teşekkür ederim Sayın Dündar. Kimsenin öküzün altında buzağı aramaması için değerlendirmeme geçmeden önce açıkça ifade etmeliyim ki, içinde bulunduğumuz siyasi, ekonomik ve sosyal konjonktür, CHP'nin önemini daha da arttırdı. Yeniden bir demokratik hukuk devleti olmamız ve mutlak güçler ayrılığını sağlayarak tek insan rejiminden kurtulmamız için CHP'nin iktidar olması gerekiyor. Yani CHP'yi yönetenler başarmaya mahkumlar. Ben de üç dönem CHP milletvekilliği, Parti Meclisi Üyeliği ve Genel Başkan Yardımcılığı yapmış biri olarak bu idrakin içindeyim. Aradaki mecburi hizmet parantezi benim CHP için pozisyonumu değiştirmez. İnanıyorum ki ülkenin selameti için CHP'nin selametini sağlamak, hepimizin görevi. Bu nedenle yapılacak seçimlere henüz uzun bir zaman varken penceremden gördüğüm gidişatı objektif olarak değerlendirmek boynumun borcudur.

TESTİ KIRILMADAN DOĞRULARI SÖYLEMEK GEREKİYOR

UĞUR DÜNDAR (U.D.): Soruma cevap vermeden önce niye böyle bir açıklama yapma ihtiyacını duydunuz

(A.Ç.): Çünkü son cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken yanlış gittiğini gördüğüm şeyleri söylediğimde beni "Muhalefete muhalefet" yapmakla suçlayanlar oldu. O gün o suçlamaları yapanlar bugün o süreçleri eleştiriyorlar. Ama üçüncü kez atı alan Üsküdar'ı geçememeli. Sayın Dündar, ben vicdanımın ve aklımın gereğini yapacağım. Testi kırıldıktan sonra yol gösterenlerden olmayacağım. Testi kırılmadan yol göstermek gerekir.

(U.D.): Tekrar ilk soruma dönecek olursak...

(A.Ç.): Sayın Özel'in başarısı CHP'nin başarısı olacaktır. Ama konu bundan ibaret değil. Öyle anlaşılıyor ki gelecek seçimlere de bu sistemle girilecek. O nedenle Sayın Özel'in ilk işi; yapılmış ve yapılacak seçimlerin siyasi ve hukuki meşruiyetini tartışmaya açmak olmalıydı.

(U.D.): Meşruiyetten neyi kast ettiğinizi açar mısınız Size göre siyasi meşruiyet ne, hukuki meşruiyet ne

(A.Ç.): Siyasi meşruiyetin ilk şartı özgür basındır. Basın özgür mü Daha geçenlerde bir televizyona "Sunucunuz imalı imalı gülümsedi!" diye ceza verilen ve gazetecilerin sık sık hapse girdiği bir ülkede basın özgürlüğünden söz edilebilir mi Özetle Türkiye Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 158. sırada. Hukuki meşruiyet sorunu ise özellikle 16 Nisan Referandumunda Yüksek Seçim Kurulu'nun kendini Meclis yerine koyarak ve fiili durum yaratarak mühürsüz oyları geçerli kabul etmesiyle ortaya çıktı. Sayın Ekrem İmamoğlu'nun ilk kazandığı seçimlerin iptali bir hukuk felaketiydi. Ya Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanlarının seçimlerde devletin her imkanının kullanmalarının önünü açan kararına ne demeli Seçimlerin meşruiyetini enine boyuna tartışmayan muhalefet daha önemli bir tartışmayı da açmaya yanaşmayacak gibi. Ama bu yeni hayal kırıklıklarının önünü açabilir.

(U.D.): Sistem veya halk arasındaki tanımı ile "Tek Adam Rejimi"nin tartışılmasının gerektiğini mi kast ediyorsunuz

(A.Ç.): Şüphesiz. AKP 2010 ve 16 Nisan 2017 referandumları ile milletimizi adeta dipsiz bir kuyuya attı. İşlevsiz Meclis, denetlenemeyen iktidar ve anayasada yeri olmayan bakanlar kurulu. Sonuç ne İçeride derin fakirlik, dış politikada sıkışıklık, içine mafya ve tarikatların sızdığı devlet. Bunu iyi anlatacaksınız. Böyle bir yapıyı tabii ki böyle bir konjonktürde sizden hemen değiştirmenizi bekleyen yok. Ancak bu sistem veya rejimin sonunun bir felaket olacağını anlatmaya, çareyi söylemeye mecbursunuz.

(U.D.): Ama CHP'nin anayasa değişikliği yapacak gücü yok. Ayrıca Sayın Özgür Özel'in dediği gibi anayasaya uymayanlarla nasıl anayasa değişikliği için masaya oturacaksınız

ANAYASA DEĞİŞİM MÜCADELESİ İÇİN TAYYİP BEY'İN TUTUMU ÖN ŞART OLAMAZ

(A.Ç.): CHP'nin muhatabı millet. Millet AKP'nin keyfini bekleyemeyecek kadar bozuk bir düzenin esiri oldu. Özgür Bey de Tayyip Bey'in insafa gelmesini bekleyemez. Yeniden mutlak güçler ayrılığının olacağı, Meclis'in millet iradesini temsil edeceği ve hukukun üstünlüğünün tesis edileceği düzeni sağlayacak 5-10 maddelik anayasa değişiklik teklifini koyarsın Türk milletinin önüne ve meydan meydan dolaşarak bir büyük hedefi seslendirirsin. Anayasa değişimi mücadelesi için Tayyip Bey'in tutumu ön şart olamaz.

(U.D.): Sayın Özgür Özel ve arkadaşları parti içi iktidar mücadelesinde "Şimdi değişim zamanı" dediler ve Kurultay'ı kazandılar. Ardından da adına "İkinci Yüzyılın Değişim Kurultayı" dedikleri tüzük ve değişim kurultayını yaptılar. Bunlar yadsınabilir mi

DEĞİŞMEYEN DEĞİŞİM DİSKURU İLE DEĞİŞİM OLMAZ

(A.Ç.): Öncelikle CHP'lileri kutlarım. CHP'nin kurumsal kimliğine yakışan bir Kurultay ile demokratik bir şekilde parti içi iktidar değişikliğini sağladılar. Bu bizim partilerimizde alışılmış bir şey değildir. Ancak en başta fedakar, vefakar CHP'li seçmenlere soruyorum; "İkinci Yüzyılın Değişim Kurultayı"nın sonuç bildirgesinde toplumu harekete geçirecek, akılda kalan ne var Ben, gelecekte cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı söylenen Sayın Selin Sayek Böke'nin açıkladığı bildirgeyi dikkatle okudum. Değişim bildirgesinin ne içeriğinde ne üslubunda geçmiş yıllarda açıklananlardan farklı bir şey yoktu. Yani değişmeyen değişim diskuru ile değişim olmaz. İronik değil mi..

(U.D.): Sayın Çıray, sizi bu defa biraz karamsar gördüm...

(A.Ç.): CHP bu Kurultay'da değişim ve dönüşümü başlatacaktı. Ancak tecrübelerimiz, içeriği ortaya konulmayan, dağdaki çobana kadar etki etmeyen her değişim söyleminin laftan ibaret kaldığını gösteriyor. Lafta kalan değişim söylemlerinin sonuçları ise sosyal-siyasi hayatımızda dramatik oldu. Adaletsizliğin adeta kurumsallaştığı bu yozlaşmış iktidar anlayışına karşı değişim aynı zamanda kadro meselesidir.

(U.D.): Özellikle yozlaşma insanımıza hayatı zehir etmiyor mu

(A.Ç.): Etmez mi Sayın Dündar yıllar sonra yeniden Arena programı halkımız tarafından talep edilir hale geldiyse ve siz yeniden kamerayı sırtlayıp arenaya çıkmak zorunda kaldıysanız işte bunun nedeni yozlaşmadır. Yoksa ne sizin ne benim niyetimiz kimsenin keyfini kaçırmak değil. Erken uyarı yapmamız adaletli Türkiye içindir. Bu arada ilk Arena programı için 25 Eylül'ü sabırsızlıkla bekliyorum.

RÖPORTAJIN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ

ETİKETLER:
Uğur Dündar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rahmi Turan yazdı: Tüm dünya Türkleri teğmenlerin yanında!
Sözcü yazarı Rahmi Turan bugünkü köşesinde "Tüm dünya Türkleri teğmenlerin ...
Gazeteler bugün ne yazdı? (21 Eylül)
Gazeteler bugün ne yazdı? (21 Eylül)
Gazeteci Sinan Burhan'dan çağrı: Yerli ve Milli Anadolu Medyasına tam da şimdi sahip çıkma zamanı
Anadolu Yayıncılar Federasyonu Genel Başkanı Sinan Burhan, sosyal medya ...
 
Hürrem Elmasçı yazdı: Milleti temsil edecek vekiller olmak yerine...
ODATV yazarlarından Hürrem Elmasçı "Şimdiden bıktık usandık... Her taşın ...
Televizyonlarda dün en çok izlenen dizi ve programların reytingleri…
Türkiye'nin en çok izlenen dizileri hangileri ? Reyting sonuçları açıklandı, ...
Bu hafta hangi filmler vizyonda? İşte haftanın filmleri...
Bu hafta hangi filmler vizyonda? İşte haftanın filmleri...
 
Tamer Korkmaz yazdı: Ne vereyim abime?
Yeni Şafak yazarı Tamer Korkmaz bugünkü köşesinde "Ne vereyim abime" başlıklı yazısını kaleme aldı.
Gazeteler bugün ne yazdı? (20 Eylül)
Gazeteler bugün ne yazdı? (20 Eylül)
Erdoğan Atilla yazdı: MAZGALDAN DUYULAN SES
E. Üsküdar Ticaret Meslek Lisesi Müdürü Erdoğan Atilla "MAZGALDAN DUYULAN ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gurbangulı Berdimuhamedov
Volero
Mesut Bakkal
kardeş
Yükseköğretime Geçiş Sınavı
pkk
Elif Erbakan
survivor
tekne