Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yaptığı çalışmaya göre emekliler arasında dengesizliği gidermek için düşük maaşlıya yüksek, yüksek maaşlıya ise daha az iyileştirme yapılacak. Ayrılacak kaynak yıllık 3 milyar civarında olacak. Düzenlemeden 5 milyon 193 bin emekliden, 2000 yılından önce SSK'dan emekli olan 2 milyon 500 bin kişi yararlanacak. Dul ve yetim aylığı alan emekliler mevzuat gereği daha düşük iyileştirme alacak. Diğer emeklilerin alacağı iyileştirme ise daha yüksek olacak. Zaman'ın edindiği bilgiye göre maaşlarda ortalama 100-150 TL civarında iyileştirme yapılacak. Dul ve yetim aylığı alan emeklilerin maaşı 50 TL civarında artacak.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığındaki ekonomi yönetiminin de emekli maaşlarında yapılacak iyileştirmeye sıcak baktığı belirtiliyor. Ekonomi yönetimi, emekli maaşlarına yapılacak iyileştirmeyi krizden çıkışın bir formülü olarak da görüyor. Bu yolla kriz nedeniyle düşen talebin canlandırılması hedefleniyor. Emekliye yapılacak iyileştirmede son kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verecek, açıklamayı da bizzat yapacak.
Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'in talimatıyla çalışma başlatan SGK, alternatifli çalışma yaptı. Birkaç seçenek içeren çalışma, ekonomi yönetimine ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. SGK'nın yaptığı çalışmaya göre emekliler arasındaki farkın tamamen ortadan kaldırılabilmesi için 7 milyar TL gerekiyor. Bu kadar kaynak ayrılmasını mümkün görmeyen SGK'nın önereceği ikinci seçenek ise kısmi düzelme getiriyor. 3 milyar kaynak gerektiren bu formül, kabul gördü. Benzer bir düzenleme, geçen yıl memur maaşlarında yapılmıştı. Öğretmen, polis, imam, düz memur ve mühendis gibi ek ödeme almayan kamu çalışanlarının maaşı 103 ile 375 TL arasında artırılmıştı.
Bulunan yeni formülle emekli aylıklarında kısmi intibak sağlayacak düzenlemenin Hazine'ye yükü de karşılanabilir boyutlarda kalacak. SGK, 2009 yılında 67,5 milyar TL emekli maaşı ödeyecek. 2010 yılında ödenecek emekli maaşı ise 75 milyar olarak öngörülüyor. İntibak düzenlemesinin hayata geçmesi ile bu rakam 78 milyara yükselecek. Ekonomik krizden çıkışla birlikte bu rakamın bir kısmı, prim gelirlerindeki artışla karşılanacak. Kalan kısım ise Hazine'den transfer edilecek.
SSK'da maaş bağlama sisteminde yıllar içinde sık sık değişiklik yapılması, birden fazla maaş skalasına yol açtı. Yapılan değişikliklerin önceki emeklilere yansıtılmaması nedeniyle eski emeklilerle yeni emekliler arasında yıllar içinde önemli farklar oluştu. Çalışma Bakanlığı'nın yeniden gündeme aldığı intibak düzenlemesi, 2000 yılından önce emekli olan SSK'lıları ilgilendiriyor. Emekli Sandığı'nda intibak otomatik olarak yapıldığı için memur emeklilerin böyle bir sorunu bulunmuyor. Bağ-Kur'da da daha önce intibak düzenlemesi yapıldığından böyle bir sorun söz konusu değil.
SSK emeklileri için sürdürülen çalışmaya göre SGK, aynı emeklilik koşullarına sahip olmalarına rağmen farklı emekli aylığı alanların durumunu ele alıyor. İntibak düzenlemesiyle aynı süre çalışıp aynı prim gün sayısıyla emekli olanların maaşları arasındaki uçurumun giderilmesi üzerinde duruluyor. Örneğin şu an 7 bin 200 gün primle emekli olan biri bin 100 TL civarında maaş alıyor. Ancak 2000 yılı öncesinde aynı prim günü ile emekli olan biri halen 700-800 TL civarında maaş alıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...