1 kilogram etin fiyatının 24 TL civarında olduğu söyleyen, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Doğan, ithalat kapısının açılması halinde fiyatların sabit kalacağı, aksi durumdaysa 2010 yılında etin kilogramının 50 TL'ye ulaşabileceği uyarısını yaptı.
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Doğan, canlı hayvan ithalatı önünde engellerin kaldırılmaması halinde kırmızı etin kilosunun 2010 yılında 50 TL'ye ulaşacağını söyledi. Bugün gelinen noktada dünyanın en pahalı etini Türkiye'nin tükettiğini belirten Hadi Doğan, kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin ana nedeninin ise hayvan varlığındaki hızlı düşüş olduğuna dikkat çekti. Doğan, 1996 yılından bu yana uygulanan ithalat yasağının etkisine dikkat çekti. Doğan, et tüketiminin arttığını, ancak mevcut kaynakların söz konusu ihtiyacı karşılayamadığını, besicilerin de artan talebe bağlı olarak fiyatları sürekli yükselttiğini anlattı.Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle hayvancılığın ve canlı hayvan ihracatının ihmal edildiğini söyleyen Doğan, ortaya konulan çözüm önerilerininse dikkate alınmadığını kaydetti.
ENGELLER KALDIRILSIN
Türkiye'nin bir yandan sanayi ürünleri ihracatı gerçekleştirirken diğer yandan hayvancılığının gelişim gösterebileceğini belirten Doğan, ama buna rağmen sektörün ihmal edildiğini ifade etti. Şu anda 1 kilogram etin fiyatının 24 TL civarında olduğu bilgisini veren Doğan, ithalat kapısının açılması halinde fiyatların sabit kalacağı, aksi durumdaysa 2010 yılında etin kilogramının 50 TL'ye ulaşabileceği uyarısında bulundu.
İTHALATA BAĞIMLI DURUMDAYIZ
Tavukçuluk sektöründe tablonun hiçte iç açıcı olmadığının altını çizen Hadi Doğan, özellikle ithalata bağlı olan yem hammaddelerinden dolayı çok ciddi sorun ve sıkıntıların yaşandığını söyledi. Sektörün ithal girdisinin mısır olduğuna dikkat çeken Doğan, "Mısır da Amerika'nın ürünüdür. Dolayısıyla istediği zaman haftada ya da ayda bir mısıra 100-150 dolar arasında değişen zamlar yapabiliyor. Ülkeler arasındaki siyasi ilişkilerin düzelmesi, ticarete de olumlu yönde yansıyor. Geçmiş yıllarda alımlarda ABD'yi tercih eden Irak, bu yıl komşusu Türkiye ile ticaretini geliştiriyor.
ETTE KIRMIZI ALARM
2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılamayacağını söyleyen Doğan, hedefe ancak ihracatta yaşanan sorun ve sıkıntıların analiz edilip, çözüm yolunda somut adımlar atılması halinde ulaşabileceğini ifade etti. Hadi Doğan, et fiyatlarında önemli oranda yükselişler olabileceğine de dikkat çekti.
Tavukçuluk bitme noktasında
“Irak'a tavuk ihraç ediyoruz ama bu ürünleri firmalar zarar ederek gönderiyor. Aynı durum yumurta için de geçerli. Türkiye, kendi ihtiyacını dahi karşılayamazken nasıl ihracat yapacak? Tavukçulukta da hayat yok”
Balık çiftlikleri kapandı
Balıkçılık sektörüyle ilgili değerlendirme-lerde de bulunan Doğan, balık çiftliklerinin yüzde 80'inin kapandığını, geriye kalan yüzde 20'lik bir bölümünün de nakledildiğini hatırlattı. Kültür balıkçılığının mevcut ihtiyacı karşılayacak düzeyde olmadığını vurgulayan Doğan, buna rağmen bir balıkçılık sektöründen bahsedilemeyeceğinin altını çizdi.
Büyükbaş sayısı 10 milyon 859 bine düştü
TÜİK verilerine göre 2008 sonunda Türkiye'deki büyükbaş hayvan sayısı 10 Milyon 946 bin 139 iken, sığır sayısı yüzde 1,6 azalarak 10 milyon 859 binlere düştü. Küçükbaş hayvan ise yüzde 6,87'lik düşüş yaşadı. Koyun sayısı yüzde 5,84 azalarak 23 milyona indi. Yüzde 12'lik azalan keçi sayısı da 5 milyon 593 bin oldu. Besicilerin hayvanlarını satmaması, et ve süt besiciliğinde maliyetin yüzde 70'ini oluşturan yemlerdeki fiyatlar da piyasayı etkiledi.Yem torba fiyatının 18 TL'den 30 TL'ye yükselmesi de et fiyatlarını etkiledi
İran teşviği dengeleri etkilemişti
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker Ekim 2009'da yaptığı açıklamada, et fiyatlarındaki hızlı yükselişin İran'ın hayvancılığa yeni teşvik başlatması ve Irak'a ihracatla ilgili olduğunu belirtmişti. Kırmızı et fiyatlarının 1 yılda yaklaşık yüzde 50 zamlanması sektörde tartışılırken Eker, Irak'a da büyükbaş hayvan satışının söz konusu olduğuna da dikkat çekmişti. Türkiye'de koyun sayısındaki azalma yanında, domuz gribi nedeniyle Ortadoğu'daki ülkelerin koyun talebinin Türkiye'ye yönelmesi de fiyatların artmasında etkili oldu.