Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaueble, Alman toplumuna uyum sağlayamayan ve tek kelime Almanca bilmeyen göçmenlerin ülkeye gelmelerini istemediklerini söyledi.
Schaeuble, Alman ikinci televizyon kanalı ZDF’ye yaptığı açıklamada, çok sayıda öğretmenin, Almanca bilmeyen annelerin uyuma en büyük engel teşkil ettiklerinden şikayetçi olduklarını ifade eden Schaeuble, "Topluma uyum sağlayamayan ve 6 ya da 7 yıl sonra da tek kelime Almanca bilmeyenlerin ülkemize gelmelerini istemiyoruz. Bu durumda çocuklarının hiçbir şansı olmuyor" şeklinde konuştu.
Türk sivil toplum kuruluşlarının, Almanya’ya gelmek isteyen Türklerin çok az Almanca bilmelerinin istenmesini eleştirmelerini ve Göç Yasasının Türklerin Almanya’ya gelişlerini zorlaştırdığı yönündeki eleştirileri de reddeden Schaeuble, "Biz çok sayıda düzeltmeler yaptık. Özel olarak da, uzun zamandan bu yana yasal oturum hakkı olmayanlar için" dedi.
Schaeuble, yurt dışında çok sayıda sahte evliliğin de düzenlendiğini kaydederek, bu nedenle ülkeye gelen yabancı kadınların çoğunun hiç Almanca bilmediğini sözlerine ekledi.
Schaeuble, Bild gazetesine verdiği röportajında da, uyumun karşılıklı bir süreç olduğunu belirterek, "Almanya’ya göç edenlere ve uzun süre yaşayanlara, burada kabul gördüklerini söylememiz gerektiği gibi, bizim kültürümüzle ilgilenmeleri gerektiğini de söylemeliyiz. Paralel toplumlara karşıyız" dedi.
Almanca bilgisinin uyum için önemine de değinen Schaeuble, uyum kursları için yılda 154 milyon Avro ayırdıklarını belirterek, yabancılara bu kurslara katılmaları çağrısında bulundu.
Yabancı velilerin çocuklarıyla Almanca konuşmaları ve çocukların bu ülkede gelecekte şansları olabilmesi için Almanca bilmeleri gerektiğini ifade eden Schaeuble, bunun Almanya’ya gelen ve anne olmak isteyen genç yabancı kadınlar için de geçerli olduğunu kaydetti.
Schaeuble, "Almanya’daki Türk kuruluşların, kendilerine ikinci sınıf yabancı olarak davranıldığı yönünde şikayetleri var" şeklinde yorum yapılması üzerine de, "Bu çok yakışıksız. Birinci ya da ikinci sınıf yabancı diye bir şey yok. Ancak uyum konusunda farklı istekler var. Kim kendi ilişkilerini keserse, daha az uyum sağladığı için şikayetçi olmaması lazım" dedi.
Sezer'den sitem dolu mektup
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler'e bir mektup göndererek, Almanya Federal Meclisi'nde kabul edilen ve bu ülkede yaşayan Türkler aleyhine ayrımcı unsurlar içeren Göç Yasası'nı onaylamaması talebinde bulundu. Almanya'da yaşayan 3 milyon Türkün bu ülkeye Alman ulusunun çağrısıyla gittiğini hatırlatan Sezer, yeni yasanın uluslararası insan hakları sözleşmelerine aykırılık içerdiği yönündeki uzman görüşlerine de mektubunda yer verdi.
Başta aile birleşimi kapsamında gidenler olmak üzere Türk vatandaşlarının Almanya'ya kabulü ve Alman vatandaşlığına hak kazanmalarının önüne büyük engeller getiren Göç Yasası, 7 Temmuz'da Eyaletler Meclisi tarafından kabul edilerek Köhler'in onayına sunulmuştu. Türkler aleyhine ayrımcı unsurlar içeren yasanın değiştirilmesi için yürütülen diplomatik çabalardan sonuç alamayan Türkiye, Sezer'in mektubuyla son bir girişimde daha bulundu.
Önceki gün Köhler'e bir mektup gönderen Sezer, şu mesajları iletti:
SİZ ÇAĞIRDINIZ: Ülkenizde yaşayan Türk kökenli 3 milyon kişi Alman ulusunun çağrısıyla Almanya'ya göçtüler. Bu insanlar kendi emek ve gayretleriyle 40 yılı aşkın bir süredir hem ülkenizin kalkınmasına katkıda bulunuyorlar hem de iki ülke arasındaki köklü ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerin en önemli unsurunu oluşturuyorlar. Pekçok alanda Almanya'da önemli başarılar sağladılar. Önemli bölümü de Alman toplumuna uyum sağladı. Kalanların uyumu için gösterdiğimiz ortak çaba da önemlidir.
KUŞKULAR HAKLI: Son zamanlarda yaşanan çok sayıda Türk kökenli vatandaşımızın Alman vatandaşlıklarının iptal edilmesi, Türkçe anadil derslerine Alman tarafınca verilen desteğin kademeli olarak kaldırılması ve nihayet Göç Yasası'nda yapılan değişiklikler gibi olumsuz gelişmeler vatandaşlarımız arasında haklı kuşku ve tereddütlere yol açtı.
İNSAN HAKLARINA AYKIRI: Dışişleri Bakanlığımız, Göç Yasası'nda öngörülen değişikliklerin özellikle Türk vatandaşlarını etkilediği düşüncesini ifade etmiştir. Almanya'da yaşayan Türklerin örgütleri ile pek çok uzman da yeni yasayla getirilen değişikliklerin BM İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin, Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin ve Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi’nin hem ayrımcılığın önlenmesi hem de aile birliğinin korunmasına yönelik çeşitli hükümlerine aykırılık oluşturduğu düşüncesindedir.
YENİDEN DEĞERLENDİRİN: İşaret ettiğim bu görüşler doğrultusunda Göç Yasası'nı yeniden değerlendirmenizi isterim. Bu yönde karar alınması halinde Türkiye olarak gerekli her türlü katkıyı sağlamaya hazırız.
Milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...