Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, Batı Karadeniz'de düzensiz göçü ve yasa dışı geçişleri engellemek, sorumluluk sahasında olası can kayıplarını önlemek için denizden ve havadan aralıksız yürütülen faaliyetlerle göçmen kaçakçılarının izini sürüyor.
Türkiye, düzensiz göçle mücadeleye yönelik tüm kaynaklarını seferber ediyor. Bu kapsamda Sahil Güvenlik Komutanlığı, Karadeniz, Akdeniz ve Ege'de düzensiz göçün önlenmesi amacıyla operasyonel çalışmalar gerçekleştiriyor.
Çeşitli sebeplerle ülkelerini terk ederek Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin Batı Karadeniz'deki geçiş güzergahlarını gece gündüz kontrol altında tutan ekipler, düzensiz göç yolunda olumsuz hava koşullarında tekne ve botları batan mültecileri de insani hassasiyetlerin ön planda tutulduğu operasyonlarla kurtarıyor.
Anadolu Ajansı, Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı ekiplerince Batı Karadeniz'de yürütülen faaliyetleri görüntüledi.
Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı sorumluluk sahasında TCSG-74 ile yapılan uygulamalarda, radar cihazıyla belirlenen ve sistemde “kayıtsız” olarak tespit edilen şüpheli gemi ve botlar durdurularak arama yapıldı.
Geçen hafta yapılan kontrollerde göçmen kaçakçılarına rastlanılmadı. Faaliyetlere karanlıkta gece görüş ve termal kamera özelliği bulunan AB 412 tipi TCSG-505 kuyruk numaralı helikopter ve Casa tipi TCSG-552 kuyruk numaralı uçak da havadan destek verdi. Helikopter ve uçaklarla yapılan keşiflerde havadan görüntülenen sıra dışı hareketler Sahil Güvenlik mürettebatına iletildi. Ayrıca, Sahil Güvenlik korveti TCSG GÜVEN de olası can kayıplarının önlenmesi için çalışma yürüttü.
Gemide havanın kararmasıyla devreye giren termal kamera ve gece görüş dürbünleri ile insan kaçakçılığı yapan tekne ve gemiler görüntülenebiliyor. Türkiye-Bulgaristan deniz sınırının sıfır noktasında, Romanya'ya 108 mil İstanbul'a ise 55 mil uzaklıkta seyreden Sahil Güvenlik ekipleri, irtibat halinde oldukları Bulgaristan ve Romanya'daki sahil güvenlik ekipleriyle de zaman zaman koordineli çalışmalar yürütüyor. Yakalanan sığınmacılar işlemlerin ardından Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne teslim edilirken, teknelerine el konuluyor, organizatörler ise haklarında yasal işlem başlatılmak üzere gözaltına alınıyor.
Batı Karadeniz'de jandarma ve emniyetin karadan aldığı tedbirler ve yol uygulamalarını artırmasının yanı sıra düzensiz göçün önlenmesi amacıyla 2 sahil güvenlik helikopteri ve bir uçak, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığına bağlı 13 bot ve bir korvet, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığına bağlı 7 bot ve bir korvetle faaliyet yürütülüyor.
Sahil Güvenlik ekipleriı ayrıca, göçmen kaçakçılığının yanı sıra söz konusu denizler ile İstanbul ve Çanakkale boğazları ve Marmara'da uyuşturucu ve asayiş uygulamaları da yaparak yurt güvenliğini sağlıyor.
Batı Karadeniz'de düzensiz göç azaldı
Son 20 günde Karadeniz'deki operasyonda, 820 Suriyeli, 10 Irak, 2 Afganistan, 1 Romanya ve 1 de Türkmenistanlı ile 10 göçmen kaçakçısı yakalandı.
İstatistik veriler karada jandarma ve emniyetin, denizde de Sahil Güvenliğin operasyonlarıyla düzensiz göçün geçen yıla oranla azaldığını gösterirken, 1 Ocak-15 Eylül 2016 döneminde ülke genelindeki denizlerde 685 göçmen olayı yaşanırken, bu sayı 2017'nin aynı döneminde 320 oldu.
1 Ocak-15 Eylül 2016'da 30 bin 394, bu yıl aynı dönemde 14 bin 48 göçmen yakalanırken, 2016'da 174, bu yıl ise 27 sığınmacı denizde boğularak hayatını kaybetti. Ancak, olaylarda gözaltına alınarak haklarında adli işlem başlatılan organizatörlerin sayısı geçen yıl 76 iken bu yıl 97 oldu.
Geçen yıl 833 göç olayı yaşanırken, söz konusu olaylarda 37 bin 130 göçmen yakalandı, 192 göçmen hayatını kaybetti, 118 organizatör gözaltına alındı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...