Hava Forum söz konusu olayı, "Dünya'mıza G4 kategorisinde güçlü bir jeomanyetik güneş fırtınası çarptı. NASA yetkilileri bu durumun bazı noktalarda GPS, uydu ve radyo frekanslarının kesilmesine neden olabileceğini belirtiyor. Görsel olarak ise kutup aurorasını zirveye çıkaracak bir olay." şeklinde duyurdu. Peki Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede elektrik kesintisine neden olan Güneş Fırtınası nedir, tehlikeli mi?
Güneş Fırtınası nedir? Holywood yapımlarında sıklıkla rastladığımız Güneş Fırtınası dünyamıza çarptı. Sosyal medya hesapları üzerinde hava olaylarıyla ilgili yayın yapan Hava Forum hesabına göre, güçlü bir jeomanyetik Güneş fırtınası dünyamıza çarptı ve ortaya muazzam aurora ışıkları oluşturdu. Hava Forum söz konusu olayı, "Dünya'mıza G4 kategorisinde güçlü bir jeomanyetik güneş fırtınası çarptı. NASA yetkilileri bu durumun bazı noktalarda GPS, uydu ve radyo frekanslarının kesilmesine neden olabileceğini belirtiyor. Görsel olarak ise kutup aurorasını zirveye çıkaracak bir olay." şeklinde duyurdu. Peki Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede elektrik kesintisine neden olan Güneş Fırtınası nedir, tehlikeli mi?
Güneş Fırtınası nedir? Hemen hemen 2 saat önce elektriklerinizde kesinti yaşadıysanız şehrin şebekesiyle veya enerji hatlarıyla ilgili bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak gerçek hiç de böyle değil. Çünkü elektriklerin dünya genelinde kısa süreli de olsa gitmesinin nedeni Güneş fırtınasından başka bir şey değil. Peki nedir bu Güneş fırtınası, tehlikeli mi? İşte sosyal medyada konuşulanlar ve daha fazlası...
GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?
NASA'ya göre Güneş fırtınaları, güneş yüzeyinden çeşitli kütle ve enerji patlamalarıdır. Parlamalar, çıkıntılar, güneş lekeleri, koronal kütle püskürmeleri, diğer dalga boylarında görülen plajlar ve diğer ilgili fenomenler gibi güneş aktivitesinin ortak habercileridir. Hepsi, yüzeye yakın veya Güneş'in koronasındaki sıcak gazları hızlandıran, depolanmış manyetik enerjinin ani salınımlarını içerir. Bazen bu parçacıklar, Güneş'in manyetik alanı boyunca gezegenler arası uzaya akarak Dünya'ya ve ötesine kadar ulaşırlar. Malzeme, Dünya'nın manyetik alanı ve hapsolmuş radyasyon kuşaklarıyla çarpıştığında, Aurora'ya neden olacak şekilde parçacıkları üst atmosferimize boşaltabilir. Aynı 'yüklü' parçacıklar, Dünya'nın manyetik alanını değiştirebilen ve pusula okumalarını etkileyebilen kendi manyetik alanlarını üretebilir.
GÜNEŞ FIRTINASI TEHLİKELİ Mİ?
Bir güneş fırtınası Dünya'ya çarptığında, genellikle atmosferin Kuzey Kutup Dairesi'ne yakın bölgelerde görülebilen kısımlarında göz kamaştırıcı bir "kuzey ışıkları" görüntüsü üretir. Güneş fırtınaları ayrıca uyduları ve çeşitli elektronik iletişim biçimlerini bozabilir.
Güneş fırtınaları, Güneş'te büyük bir patlama ile başlar. Güneş patlamaları olarak adlandırılan bu patlamalar, milyarlarca nükleer bomba kadar güçlü olabilir!
Güneş patlamaları, genellikle saatte milyonlarca mil hızla hareket eden devasa yüklü plazma akışlarının salınmasıyla el ele giderBu akışlara koronal kütle atımı veya CMEdenirCME'ler Dünya'ya çarptığında, uyduları ve elektrik şebekelerinibozan jeomanyetik fırtınalara neden olabilirler.
Örneğin, Şubat 2011'de, özellikle güçlü bir güneş patlaması tarafından üretilen bir CME , Çin'deki radyo iletişimini kesintiye uğrattı. Bazı uzmanlar, büyük bir güneş fırtınasının en kötü kasırganın 20 katından fazla ekonomik hasara neden olabileceğine inanıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...