E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İhracat 130 Milyar Dolara Yaklaştı, Tarihî Rekor Geliyor 

Türkiye ihracatta yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Ağustos ayı verilerini açıklayan İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) rakamlarına göre, ihracat, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 29,89 artarak, 11 milyar 78 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2.09.2011 - 09:17
İhracat 130 Milyar Dolara Yaklaştı, Tarihî Rekor Geliyor

Bu rakam ağustos ayları içinde ulaşılan en yüksek seviye oldu. Artışın böyle devam etmesi halinde 2008 yılında ulaşılan 132 milyar dolarlık ihracat rekorunun kırılacağı belirtiliyor.
TİM, ağustos ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Son 12 aylık dönemde ise bir önceki 12 aylık döneme oranla yüzde 17,48 artışla 129 milyar 628 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İhracattaki artışın bu şekilde devam etmesi halinde 2008 yılında kırılan 132 milyar dolarlık ihracat rekorunun yenileneceği belirtiliyor. Ağustos ayında en fazla ihracat yapan sektör, 1 milyar 508 milyon 31 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon oldu. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünü, 1 milyar 507 milyon 235 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 1 milyar 318 milyon 445 bin dolarla otomotiv endüstrisi, 1 milyar 236 milyon 583 bin dolarla çelik takip etti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracattaki olumlu gelişmelerin cari açık sorununun kontrol altına alınmasına imkân tanıyacağını belirtti.

Türkiye'nin, ağustos ayında toplam ihracatının yüzde 83,97'sini gerçekleştiren sanayi grubunda yüzde 31,99 artışla 9 milyar 302 milyon 200 bin dolarlık, yüzde 12,85'ini oluşturan tarım grubunda yüzde 23,31 artışla 1 milyar 423 milyon 940 bin dolarlık ve yüzde 3,18'ini oluşturan madencilik grubunda yüzde 7,70 artışla 352 milyon 6 bin dolarlık ihracat yapıldı. Sanayi sektörü alt başlığı altında yüzde 62,08 payla ilk sırada yer alan sanayi mamulleri içinde en büyük payı, yüzde 13,61 ile hazır giyim ve konfeksiyon alırken, bunu yüzde 11,90 ile otomotiv endüstrisi, yüzde 11,16 ile çelik izledi. En yüksek ihracat artışı, yüzde 61,17 ile fındık ve mamullerinde gerçekleşti. Yaş meyve ve sebzede yüzde 32,25'lik, tütün ve mamullerinde yüzde 23,01'lik, gemi ve yat sektöründe yüzde 14,90'lık gerileme oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın aldığı önlemler sonrasında döviz kurlarında yaşanan gelişmelerin, kalıcı olabildiği takdirde, hem Türkiye'nin ihracatına olumlu yansıyacağını hem ithalatı dengeleyerek, cari açık sorununun kontrol altına alınmasına imkân tanıyacağını belirtti. Temmuz ayında ithalat ve ihracat artışı arasındaki makasın daralmaya başladığını vurgulayan Büyükekşi, "Önümüzdeki aylarda da ihracat lehine olumlu gelişmeye devam edeceğini öngörüyoruz." dedi. Büyükekşi, ihracatçılar olarak, küresel ekonomideki gelişmeleri dikkatle izlediklerini ifade ederek, ABD ve AB'de küçülme ve resesyon yerine uzun süreli yavaş bir büyüme sürecine girildiğini, parasal genişlemenin, kredi kanallarına giremediğini, bu nedenle hem ABD hem de AB'de sadece kamu borçlarının sürdürülmesini ve bankaların ayakta kalmasını sağladığını kaydetti.

Büyükekşi, yükselen döviz kurları ile iç talebin ithalat yerine iç üretim tarafından karşılanmasını, ithalatın dengelenmesini ve iç üretimdeki artışın büyümeye katkı sağlamasını beklediklerini ifade etti. Büyükekşi, iç piyasayı daraltmayacak düzeyde rekabetçi döviz kurunun, sanayiciyi ihracata yönlendireceğini, ithalatın azalmasını ve ihracatın artmasını sağlayacağını savunduklarını söyledi.

Ağustos aylarının en yüksek artışı


İhracat rakamlarını değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011 Ağustos ayındaki ihracatın, bütün ağustos aylarına göre rekor kırdığını söyledi. Ağustos 2011'de ihracatın ağustos aylarına göre rekor kırmasının sevindirici olduğunu ifade eden Çağlayan, ağustos ayı ihracatının bir önceki aya göre yüzde 29,89 oranında artarak 11 milyar 78 milyon dolar olarak gerçekleşmesinin de ihracatçıların 'işlerine, güçlerine' baktıklarını, 'ihracat seferberliğine' devam ettiklerinin göstergesi olduğunu kaydetti. Bakan Çağlayan, geçen yılın ağustos ayına göre 1 iş günü daha eksik olmasına rağmen Ağustos 2011'de gerçekleştirilen bu ihracatın, ilk 8 ayda ihracatın yüzde 21,63 oranında artarak 88 milyar 550 milyon dolara ulaşmasının, son 12 aylık ihracatın yüzde 17,48 oranında artarak 129 milyar 628 milyon dolar olmasının, Orta Vadeli Program'da belirledikleri 127 milyar doların üzerinde ihracat yapılacağının ve ihracatta yeni bir rekor kırılacağının işareti olduğunu belirtti.

Ağustos ayı ihracatında yaşanan yüzde 29,89'luk artışın, rekabetçi kurun ne kadar önemli olduğunun göstergesi olduğunu ifade eden Çağlayan, dolar kurunun rekabetçi konuma gelmesinin, ihracatı artırdığı gibi, ithalatı da azaltacağını kaydetti. Güney Kore'ye yapılan ihracatın ağustos ayında şimdiye kadar yapılan en yüksek düzeye ulaştığını ifade eden Çağlayan, bu ülkeye en yüksek aylık ihracatın bu yıl mart ayında 57,3 milyon dolar iken, ağustos ayında 92,6 milyon dolara yükseldiğini belirtti. Son dönemde ağırlık verdikleri Çin'e, ağustos ayı ihracatının da en yüksek düzeye çıktığını kaydeden Çağlayan, şöyle dedi: "2002 yılında Çin'e yaptığımız ihracat aylık düzeyde 22 milyon dolar iken sadece ağustos ayında 242 milyon dolarlık ihracat yapılmıştır. Türkmenistan'a yapılan 156 milyon dolarlık ihracatımız bu ülkeye yapılan ihracatın istikrarlı şekilde sürdüğünü açıkça göstermektedir. Ağustos ayında Irak'a yapılan aylık 694 milyon dolarlık ihracat, 2010 Aralık ayından (734 milyon dolar) sonra şimdiye kadarki en yüksek seviyedir. Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan olayların durulması ve sükunetin temin edilmesiyle birlikte bu ülkelere ihracatımızda yaşanan daralmalar yerini yüksek artışlara bırakacaktır."

ZAMAN

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 4 Eylül 2011 Pazar 17:39

ZAMANdan al haberi, bu aynı ZAMANda, "ithalatın patlaması" haberinin maskelenmesidir. Yoksa bayram değil, seyran değil, enişte neden öpsün? Açıkça "CAMBAZA BAK" oyunu . Lakin, bunu ZAMAN samanlayanlara anlatamazsınız.

Yorumu oyla      19      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hızlı Tren 9 Günde 29 Bin Yolcuyu Bedava Taşıdı
Ankara-Konya arasını 1,5 saate düşüren Yüksek Hızlı Tren, 9 günde bedavaya 29 bin 520 yolcu taşıdı.
50 Bin İşsize Gün Doğdu
İŞKUR'a kayıtlı 50 bin işsiz kamu yararına işlerde çalıştırılacak.
Türk İşadamları Libya'dan Umutlu
Libya'da yaşanan iç karışıklığın ardından muhaliflerin Muammer Kaddafi ...
 
İstanbul'un Otobüsleri 'Damalı' Olacak!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İETT otobüslerinin ...
Aşırı Değerli İsviçre Frangı Diplomatları da Vurdu
Portekiz ve İtalya devletlerinin İsviçre büyükelçiliği çalışanları da ...
Mardin 5 Milyon Turist Hedefliyor
Yaklaşık 7 bin yıllık geçmişe sahip olan Mardin, barındırdığı tarihi ve ...
 
Yapı Kredi'den Bayram İşkencesi... Çağrı Merkezi Off Oldu, Müşteriler Çıldırdı
Pek çok kurum bayram nedeniyle kapısına kilit vurdu ve tatile gitti. Bu ...
Krizdeki Yunanistan GSM Şirketini Satıyor, En Ciddi Alıcı Vodafone
AB ve IMF yardımlarıyla ayakta duran Yunanistan'da satışa çıkarılan şirketler ...
Zeytinyağı Tüketimi 2 Kat Arttı
Türkiye'de yıllık kişi başı bir litre olan zeytinyağı tüketimi son üç ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
hollanda
Çankaya
Chloe Loughnan
Abdullah Ercan
Kayseri Erciyesspor
Edward Snowden
Jan Wouters
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı
Ömer Aşık