İngiltere hükümeti, "kamu düzenini bozan" eylemlerin tanımını genişleterek polise yeni yetkiler vermeyi planlıyor. Hükümet, İngiltere ve Galler'i kapsamasını istediği düzenleme için Kamu Düzeni Yasa Tasarısı'nda değişikliğe gitmek istiyor.
POLİSE DAHA FAZLA YETKİ
Düzenleme kapsamında "polisin, yol kapatma ve yavaş yürüyüşlerle insanları mağdur eden bozguncu azınlıklara ne zaman müdahale edileceği konusunda daha fazla esneklik" sağlanması planlanıyor.
Düzenlemenin amacının, özellikle petrol kullanımının durdurulması için çalışan Just Stop Oil, İngiltere'de konutların yalıtımı için mücadele eden Insulate Britain ve acil iklim eylemi talep eden Extinction Rebellion gibi çevre örgütleri tarafından yapılan protestoları engellemek olduğu belirtildi. Gruplar, yol kapatma gibi taktikleri uzunca bir süredir kullanıyor. Başbakanlık, düzenlemeyle polisin kamu düzeninin bozulmasını beklemeden protestoları engellemesinin mümkün olacağını açıkladı.
İngiltere ve Galler'deki mevcut yasalara göre, eğer polis bir protestoyu durdurmak istiyorsa, genellikle bunun "kayda değer toplumsal kargaşaya neden olduğunu; mülke ciddi hasar verdiğini veya toplum yaşamının ciddi şekilde aksattığını" göstermek zorunda. Hükümetin yeni önerisi, "kamu düzeninde ciddi aksamanın" mevcut yasal tanımını genişletecek ve polis memurlarına bunlara ne zaman müdahale edecekleri konusunda daha fazla yetki sağlayacak.
BAŞBAKAN SUNAK'TAN AÇIKLAMA
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, "Protesto hakkı demokrasimizin temel prensiplerinden biridir ama bu mutlak bir hak değildir" dedi. Sunak, "Küçük bir azınlık tarafından düzenlenen eylemlerin sıradan vatandaşların hayatlarını alt üst etmesine izin veremeyiz. Bu kabul edilebilir bir durum değil ve buna bir son vereceğiz" diye konuştu.
SİVİL TOPLUMDAN TEPKİ
İnsan hakları örgütü Liberty'nin Direktörü Martha Spurrier ise teklifin "sıradan insanların seslerini duyurmasını engellemeye yönelik zavallı bir girişim" olduğunu söyledi. Spurrier, polise protestoları kamu düzenini bozmadan dağıtma yetkisi verilmesinin "tehlikeli bir emsal" teşkil edeceğini de ekledi. Just Stop Oil grubu, öneriyi "demokrasimizin temelini oluşturan insan haklarını baltalamaya yönelik kötü niyetli ve otoriter bir girişim" olarak nitelendirdi. (BBC-Reuters)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...