İşsizlik Şubat döneminde 10 aylık yükseliş rallisine son verdi. Şubat dönemi işsizliği yüzde 12.6 çıkarken şubat döneminde işsizlik geçen yılın aynı dönmeine göre 676 bin artarak 3 milyon 900 bine çıktı.
Kayıtlı istihdam edilen kişilerin sayısına bakıldığında ise şubat döneminde bir önceki yıla göre 500 bin kişi arttığını görüyoruz. 2017 yılının şubat döneminde (ocak, şubat, mart aylarını kapsayan dönem) 26 milyon 956 bin kişi çalışıyor gözüküyor. İstihdam oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 45.3 oldu.
Kabaca bakıldığında kayıtlı ekonomi şubat döneminde 500 bin istihdam yaratırken bunun karşısında 676 bin kişi işsizler ordusuna katıldı.
İşsizliğin düşmesi bazı yayın organlarında büyük müjde olarak sunulurken rakamların detaylarına baktığımızda işsizliğin giderek daha büyük bir sorun haline geldiğini gözlemliyoruz.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu istihdam seferberliği kapsamında 1 Ocak-27 Mart tarihleri arasında 407 bin kişinin istihdam edildiğini belirtmişti. Seferberlik çalışmalarına rağmen işsiz vatandaş sayısı istiham edilen kişi sayısını geçti. Şubat döneminde seferberlik etkisi ile 400 bin kişinin işe girdiği düşünülürse seferberlik kapsamı dışında sadece 100 bin kişinin iş bulabildiği ortaya çıkıyor.
KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, gelen işsizlik verisinin piyasa beklentisine göre düşük kalsa da, tarihsel trendler açısından bakıldığında oranın halen çok yüksek olduğunu belirtti. Erkan, “Sektörel teşvikler ve istihdam seferberliği de işsizlik oranlarında düşüş görülmesini sağlamaktadır, ancak büyüme trendiyle istihdam piyasası bu haliyle uyumlu bir görüntü ortaya koymamaktadır. İşsizlik oranlarında hem sezonsallık, hem de istihdam kampanyalarının geçici etkisi çerçevesinde yıl ortasına kadar bir düşüş görülebileceğini, ancak 2017 ortalama işsizlik oranının önceki senenin üzerinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. 3. çeyrekten sonra işsizlik oranlarında tekrar yükseliş olmasını bekliyoruz, bu kapsamda 2017 ortalama işsizlik oranı beklentimiz son verilerle güncellenmiş haliyle yüzde 11.3'tür” dedi.
Sözcü
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |