Kadın Hastalıkları ve Doğum & Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, premenstrual sendromun belirtilerinden tedavisine kadar akla gelen tüm soru işaretlerini bizler için yanıtladı.
Menstrual kanamanın hemen öncesinde başlayan ve PMS olarak da adlandırılan bu sendrom gerginlik, sinirlilik, duygusal gerilim, depresyon, mutsuzluk gibi ruhsal değişimlerin yanı sıra baş ağrısı, karın ağrısı, memelerde hassasiyet gibi rahatsızlıklara da neden olur.
Nasıl belli olur?
PMS yani premenstrual sendrom belirtileri kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Adet öncesi sendrom olarak da bilinen bu rahatsızlık genellikle menstrual kanamadan 5 ila 7 gün öncesinde başlar ve menstrual kanama yaklaştıkça belirtilerin şiddeti de artar.
Premenstrual sendromu şiddetli bir şekilde geçiren kadınlarda bu sendrom menstrual kanama süresince devam edebilir. Bazı kişilerde sendromun belirtileri yumurtlama döneminde de ortaya çıkabilir.
PMS belirtileri kişinin yaşam kalitesini oldukça düşüren, dünyada her kadının yaşadığı ve hatta bu nedenle bazı şirketleri PMS veya menstrual dönem izni dedikleri izinler verdiği oldukça rahatsız edici belirtilerdir.
Sinirlilik hali, duygusal hassasiyet, iştah artışı, şekerli gıdalara olan ilginin artması, bitkinlik, anksiyete, ajitasyon, uykusuzluk, şişkinlik, eklem ağrısı, kilo alma, ciltte sivilcelenme ve yağlanma, sırt ağrısı, bel ağrısı, pelvik kramplar PMS belirtileri arasında yer almaktadır.
Doktora gitmeli
PMS tanısı koymak için belirtileri yakından incelemek ve tekrarlayıp tekrarlamadığını kontrol etmek önemlidir. Belirtiler fark edildiği andan itibaren 3 siklus boyunca takip edilmeli ve devamlılık varsa mutlaka bir doktora gidilmelidir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...