İki eski Sovyet cumhuriyetinden birisi olan Azerbaycan'ın bir diğer Sovyet ülkesi olan Ermenistan ile arasındaki tartışmalı Dağlık Karabağ konusundaki çatışmalar Eylül ayı sonundan beri devam ediyordu. Devam eden bu çatışmalarda Azerbaycan ordusu Ermeni ordusuna göre çok açık farkla üstünlük kurmuş ve Karabağ'ın başkenti Hankendi'ye bakan Şuşa'yı yeni ele geçirmişti.
Şuşa'nın ele geçirilmesiyle Azerbaycanlılar çatışmada avantajlı hale gelmişti.
Azerbaycan askeri tarafından Karabağ'daki stratejik tepelerin de ele geçirilmesiyle Ermeni güçlerinin hedef alması kolaylaşmıştı.
Azerbaycan Ermenistan cephesine ağır kayıplar vermeyi planlarken Ruslar devreye girdi, internet üzerinden barış anlaşmasına aracılık etti ve Hankendi'ye barış güçlerinin ayak basması gündeme geldi.
BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Dağlık Karabağ'da kalıcı çözüm için en doğru adımın atıldığını belirten Erdoğan, Türkiye ile Rusya'nın yoğun katkılarda bulunduğu bu önemli fırsatın heba edilmeden adil ve kalıcı bir barış ile bölgede istikrarın tesisi için kullanılması gerektiğini ifade etti.
Erdoğan, gelinen noktada en önemli hususun Ermenistan'ın ateşkese ve ortak açıklamada kayıtlı taahhütlere uyması olduğunu vurguladı.
Erdoğan, Türkiye'nin de, Ermenistan işgalinden kurtarılan topraklarda Azerbaycan tarafından belirlenecek bir mahalde tesis edilecek Ortak Merkez marifetiyle Rusya ile birlikte ateşkes için gözlem ve denetim faaliyetinde bulunacağını, dolayısıyla bu noktada Rus tarafına da önemli bir sorumluluk düştüğünü dile getirdi. Erdoğan, işgal nedeniyle Karabağ'ı terk etmek zorunda kalan Azerbaycanlıların evlerine dönmesinin ve Azerbaycan - Nahçıvan arasında bir koridor açılmasının öneminin altını çizdi. Dağlık Karabağ'ın, bölgesel çatışma ve krizlerin çözümünde Türkiye-Rusya işbirliğinin önemini gösterdiğini belirten Erdoğan, aynı işbirliği ruhunun Suriye krizi için de yürütülmesi gerektiğini ve burada da benzer bir mekanizma kurabileceklerini ifade etti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...