E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Merkez Bankası Bombaladı: Artık Sıkılaştırma Zamanı... Günlük Politikada Bizden Daha İyisi Yok!

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı bombaladı... 5 adımlık planlarını açıklayan Başçı, artık sıkılaştırmaya geçtiklerini açıkça beyan etti. Euro Bölgesi'ndeki duruma göre zorunlu karşılıkları indirebileceklerinin altını çizen Başçı, karşılıklara faiz ödenmesine kapıyı kapattı. Geçtiğimiz haftalarda 1.90'lara göz diken dolar 1.76'ya geriledi.

27.10.2011 - 09:46
Merkez Bankası Bombaladı:

Merkez Bankası Başkanı Başçı, dün TL'ye yönelik eylem planı ile Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Başçı, TL'yi güçlendirecek fiyat istikrarı, faiz politikası, döviz rezerv politikası, zorunlu karşılık politikası ve finansal istikrardan oluşan beş maddeli eylem planını şu şekilde ortaya koydu:
- FİYAT İSTİKRARI: TL'deki aşırı değer kaybı, gıda fiyatları ve fiyat ayarlamaları nedeniyle enflasyonun önümüzdeki aylarda belirgin şekilde yükselmesini bekliyoruz. Bu durumun enflasyon beklentilerini etkilemesine izin vermeyeceğiz.
- FAİZ POLİTİKASI: Faizde sıkılaştırma veya genişletme ekonomik gelişmelerin seyrine göre günlük sıklıkta dahi yapılabilecek. Fiyat istikrarına ilişkin risklerin gözlendiği durumlarda ise bankaların gecelik borçlanma maliyetinin bir süre için yüzde 12,5 seviyesine yakın seyretmesine izin vereceğiz.
- ZORUNLU KARŞILIKLAR: AB Liderler Zirvesi'nin sonucuna göre TL zorunlu karşılıklarda sınırlı bir indirime gidebiliriz. TL zorunlu karşılıkların yüzde 40'a kadar olan kısmının döviz olarak tutulabilmesine de izin verebileceğiz. TL zorunlu karşılıkların yüzde 10'a kadar olan kısmının da altın olarak tutulmasına imkan sağlamak amacıyla teknik çalışma yapıyoruz. Türkiye'de çok fazla altın var. Bankacılık sistemi buna alışırsa, altın mevduat hesabı yaygınlaşır. Bankalar mevduat olarak kabul ettiği altını TL zorunlu karşılıklar olarak bizde depo edebilirler. Bu kararlarla piyasaya sağlanacak TL likidite ile bankalar olumlu etkilenecek.
- REZERV POLİTİKASI: Kıymetli maden depo hesapları ile yabancı para zorunlu karşılıkların bir kısmının altın olarak tutulmasına imkan tanınmasıyla birlikte 28 Ekim 2011 Cuma gününden itibaren Merkez Bankası'nın altın rezervinde 1991 yılından bu yana ilk kez bir artış olacak. Merkez Bankası, 2009 Ağustos ayından beri 26 milyar ABD Doları tutarında döviz satın aldı. Buna göre, döviz satım ihaleleri düzenleyebilecek ve döviz piyasasına doğrudan müdahale edebileceğiz.
- FİNANSAL İSTİKRAR: İç ve dış talepte yaşanan dengelenmenin istikrarlı olarak devamı için özellikle tüketici kredilerindeki mevcut büyüme eğiliminin yılın kalan kısmında bir miktar daha yavaşlatılması yararlı olacak.

Kontrol tamamen bizde
FAİZ konusunda piyasalara mesaj veren Başçı, 'Şu anda, Merkez Bankası'nın 2 faizi var. Bir yüksek, bir de düşük faizi var. Gerekli gördüğümüzde bu 12,50'dir, gerekli gördüğümüzde 5,75'tir. Bunun kontrolü bizdedir ve bunu günlük olarak yapıyoruz. Bu derece güçlüyüz. Bu manada bizden başka günlük politika yapacak hiçbir güçlü merkez bankası yok. Nokta' dedi.

İktisat öğrencisi bile bunları bilir
DÖVİZDEKİ artışlara karşı aldığı tedbirleri eleştirenlere de yanıt veren Başçı, cebindeki 20 TL'yi çıkararak havaya kaldırdı. Başçı, 'Şu TL'nin mal ve hizmetler karşısındaki değerini koruyor muyuz, korumuyor muyuz. Önemli olan bu. TL'yi güçlendirip enflasyonu düşük tutuyorsak başarılı olduk demektir. İktisat öğrencisi bile bilir. Sisteme döviz sağlayarak sistemi rahatlattık. Nerede duracağımızı biliyoruz' dedi.

TÜKETİCİ KREDİLERİ İNMELİ
KREDİLERE de değinen Başçı, 'Önemli bir yavaşlama oldu. Yüzde 45'lerdeydi. Yüzde 35'ten fazla artan her şey tehlikeli görülüyor. Bir ara yüzde 10'lara düşmüştü ama tekrar 20'lere yükseldi. Yüzde 10'un altında kalsa içimiz rahat edecek ve tasarruflar artacak. Bu, hem ithal ürüne olan talebi hem de cari açığı düşürecek. Biraz daha yavaşlasa herkes rahat edecek gibi' dedi.

IMF'YE DE 'TAŞ' ATTI
MERKEZ Bankası'nın IMF raporlarına göre hareket ettiği eleştirisi üzerine de Başçı, IMF'nin, Türkiye'nin yaptıklarını diğer ülkelere tavsiye ettiğine dikkat çekerek, 'Biz de onlardan zaman zaman yararlanıyoruz. Onların bazı tavsiyeleri faydalı olabiliyor ama hepsi değil' dedi.

Kalasa rağmen taviz vermedi
BAŞÇI, kendisine yöneltilen eleştirilere, FED'in eski başkanlarından Paul Volcker üzerinden yanıt verdi. Başçı, 'ABD'de en şahin başkan oydu. 80'li yılların başında enflasyon yüzde 12 ile çift haneydi ve faiz oranlarını yüzde 19'a çıkardı. İnşaatçılar ev satamıyoruz diye tepki olarak ellerindeki kalasların üzerine pul yapıştırarak göndermişler. O kalaslar şimdi FED'in müzesinde. Bir yıl geçmeden faiz o kadar düşüyor ki aynı inşaatçılar teşekkür mektubu gönderiyor. Kendimi ona benzetmek için söylemiyorum ama para politikasını sıkılaştırmaktan çekinmemek lazım. Yeter ki enflasyon hızlıca düşsün' dedi. Bir gazetecinin, eski Merkez Bankası Başkanlarından Rüştü Saraçoğlu'nun 'Paul Volkcker çok konuştuğu için gitti' sözünü anımsatması üzerine de Başçı, ' Alan Greenspean da çok konuştu ama uzun yıllar gitmedi' dedi.

Nomura'ya yanıt
BAZI yabancı bankaların Merkez'in politikasını anlamadıkları için işlemlerini durdurduğu yönündeki soru üzerine de Başçı, 'O raporu yazan arkadaş alınmasın ama onlar çok kısa vadeli pozisyon alan, tavsiyelerde bulunan bir arkadaş. 'Ben Türkiye'den uzak duruyorum' demesi bizim için iyi haber. Biz başardık demektir' dedi. Söz konusu finans kuruluşunun Japon finans kuruluşu Nomura olduğu belirtildi.

Hükümete sigara zammından enflasyon çıkar uyarısı
BAŞÇI, dün yayınlanan kararla sigaradaki vergi artışının 4 puan geri çekilmesini değerlendirerek, 'Merkez Bankası'nın görevi fiyat istikrarı. Sigarada yüzde 38 vergi artışı oldu. Enflasyon hedefinde çok net olumsuz etki gözlenebilirdi. Elbette bunu yetkililere, hükümete derhal, hemen ilettik. Sözlü olarak ilettik. Türkiye için çok önemli. Bir daha artış gelmezse, 2012 enflasyonunu kurtardık. 2013 enflasyonunu etkileyecek. Hükümete danışmanlık görevimiz çerçevesinde kanuni görev olarak yaptık. Kanun görev vermese de uyarırdık. İlgili bakan olduğu için Sayın Babacan'a ilettik' diye konuştu. Başçı, alkol ve cep telefonu zammının enflasyonu etkilemeyeceğini ancak artış geri alınmasaydı sigara zammının enflasyona etkisinin yüzde 5'i aşarak yüzde 5,6 olacağını kaydetti. Başçı, 'Kuvvetli fiyat artışı enflasyonu çok etkiliyor. O konuda dikkatli olmak lazım' dedi.

akşam

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Döviz güne nasıl başladı?
İstanbul serbest piyasada dolar 1,7530, avro 2,4540 liradan güne başladı.
Altın Yeniden Yükselişe Geçti
Uluslararası piyasalarda altının onsu geçen hafta kapanışa göre yüzde ...
Benzin Ve Motorine İndirim Yolda
Motorin ve benzinde “katkılı ve katkısız” ürünler arasındaki fiyat farkının ...
 
Hükümet Zamda Geri Adım Attı
İki hafta önce yüzde 69'a çıkartılan sigaradaki ÖTV oranı yüzde 65'e çekildi.
Dolarda Rüzgar Tersine Döndü!
Dolar, Merkez Bankası eylem planı öncesi beklentiler, paritenin desteği ...
Dolar Rüzgarı Ters Esiyor
Dolar, 1,7890 liraya kadar gerileyerek 1 aylık aradan sonra 1,8000 lira seviyesinin altına indi.
 
Enflasyon Raporu Yarın Açıklanacak
Merkez Bankası, Enflasyon Raporu'nu yarın düzenlenecek basın toplantısında tanıtacak.
Turgay Ciner Artık Kasımpaşalı
Enerji, medya ve turizm alanında faaliyet gösteren işadamı Turgay Ciner, Kasımpaşaspor’u satın aldı.
FT Türkiye Ekonomisini Yazdı:
Financial Times gazetesi, gecelik borç verme faizinin artıran Merkez Bankası’nın ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
AB
Çankaya Köşkü
BBP
Murat Yıldırım
burçin terzioğlu
Dilma Rousseff
Necmettin Erbakan
Saadet
Kemal Özdeş