E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Özince: Kimse Kimseye Zorla Borç Vermiyor, Herkes Hesabını Bilsin 

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince Adana Ticaret Odası'nda verdiği konferansta, "Kimse kimseye zorla borç vermiyor, herkes kendi hesabını bilmek zorunda" dedi.

25.12.2010 - 16:52
Özince: Kimse Kimseye Zorla Borç Vermiyor, Herkes Hesabını Bilsin

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, sürekli bankaların elde ettiği karların gündeme getirildiğini belirterek, “Oysa, ülkemiz gibi büyüyen bir ekonomide yegane karlı sektör bankacılık değil. Örneğin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda imalat sanayinde iş yapan şirketlerin bizim hesaplarımıza göre geçen sene yüzde 64 civarında kar artışı var” dedi.

Özince, Adana Ticaret Odası'nın davetlisi olarak konferans vermek üzere geldiği Adana'da yaptığı açıklamada, 2010 yılının iyi geçtiğini, gelecek yılın tahminlerinin kötümser olmadığını, bankacılık sektörünün de büyük gelişme gösterdiğini, sorunlu işlerin azaldığını bildirdi.

Son yıllarda sürekli bankacılık sektörünün karlarından söz edildiğini belirten Özince, “Bankacılık, karlılığın sonuçlarının sermayedarlar tarafından çok alınmadığı, çok şeffaf ve profesyonelce yönetilen bir sektör. Ülkemiz gibi büyüyen bir ekonomide yegane karlı sektör bankacılık değil” dedi.

Özince, Türkiye'nin karlı bir piyasa olduğunu, özellikle iyi yönetilen iyi yapılanmış şirketlerin çeşitli iş alanlarında başarılı olduğunun görüldüğüne
dikkati çeken Özince, “Örneğin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda, imalat sanayinde iş yapan şirketlerinin bizim hesaplarımıza göre geçen sene yüzde 64 civarında kar artışı var. Yani bankacılıktan daha karlı sektörler var” dedi.

Türkiye'de son yıllardaki yabancı banka yoğunluğuna da değinen Özince, şunları söyledi:

“Yabancı sermayedarlar Türk şirketlerinin hisselerini aldılar. Biz Türkiye'ye sermaye getirmek suretiyle Türk şirketine ortak olan sermayedarları artık Türkiye'de iş yapan anonim şirketler olarak görüyoruz. Ama ne yazık ki Türkiye'deki bankacılık sektörü yurt dışından da haksız rekabete giren, gerek Türk vatandaşlarının tasarruflarını cezbeden gerekse kredi dahil çeşitli hizmetler sunan tamamen dışarıda kurulu bankaların da rekabetiyle karşı karşıya. Onların rekabeti bizi öteden beri olumsuz etkilemiştir. Çünkü onlar bizim üzerimizdeki kaynak aktarma maliyetlerine, vergisel yüklere ve kısıtlamaların bazılarına tabi değiller. Türkiye'deki bankalara yabancı sermayenin ortak oluşunun ise yararlarını şu anda görmekte olduğumuzu düşünüyorum.Yabancı sermaye sadece lafla ortak olmadı, parayla oldu. Çok ciddi boyutta sermaye getirerek girdi ve bankacılığımız bugün güçlüyse bu gücünün, sermaye gücüne ve o giren nakit sermayelere de önemli ölçüde bağlı olduğunu düşünüyorum. Mensubu olduğum İş Bankası gibi tamamen yerli sermayeye dayanan gruplarımızın da her zaman olması lazım. Yani bankacılık sektörü bizim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımızın geçmişte 'yapamazlar' dediklerini en iyi şekilde yerine getiriyor. Dünyada bankacılığı doğru düzgün yapabilen sayılı uluslardan olduk.”

KREDİ VERİRKEN KRİTERLERİ YÜKSEK TUTUYORUZ

Özince, sorunlu kredilerin azaldığını, değişen sistem değişen sermaye kurallarının artık tüm bankaları rekabet yarışında da daha kaliteli müşteriyle daha az sorun olacak müşteriyle çalışmaya yönelttiğini ifade etti.

Bir birim sorunlu krediye karşı, 8 kat sorunsuz kredi verme imkanından mahrum kalındığını belirten Özince, şunları kaydetti:

“Bu nedenle mümkün olduğunca sorunsuza yönelmek durumundayız. Biz İş Bankası olarak, kredi verirken kriterleri yüksek tutuyoruz ancak, sorunlu kredisi
birçok bankadan daha fazla olan bankayız. Çünkü, biz ilişkiye girdiğimizde müşteriyle olayı sonuna kadar yaşayan bankalardanız. Öteden beri sıkıntısı olan müşterimizi eğer niyeti ve gücü yetiyorsa biz imkanlarımız yettiği kadarınca rehabilite etmeye çalışırız.”

"KİMSE KİMSEYE ZORLA BORÇ VERMİYOR"

Taksitli ve kredi kartına uzun vadede yapılan satışlara da değinin Özince, şöyle devam etti:

“Kredili satışlarla hane halkının borçlanması çok hızlı artarsa bunun yapacağı borçluluk mikro ve makro düzeyde sıkıntılar oluşturur. Söylemek
istediğim her iş abartıldığında sıkıntı oluyor. Netice itibariyle bizde problem şu; ayağını yorganına göre uzatmamak. Kimse kimseye zorla borç vermiyor, herkes kendi hesabını bilmek zorunda. Biz kalkıp da veresiye defteri yazdıran adama ekmek vermeyelim mi yani. Biz tüketiciyi sadece bankacılık sistemi üzerinden kredilendirmiyoruz. Tüketici bu konuda bilinçli davranmalı ödeyebileceği borcun altına girmeli, finansörler ve mal satanlar da kendi deneyimleriyle kendi tecrübeleriyle bu işleri ve bu riskleri iyi idare etmeli ki bunlar risk haline gelmesin.Bizde hane halkının borçlanmasını halen birçok ülkeye nazaran düşük
olduğunu görüyoruz. Çünkü, hane sayısı artıyor. Türkiye demokrasisi dinamik bir ülke. Özellikle kentleşmeyle hane adedi de artışta, ancak bunun milli gelir dağılımı da göz önüne alındığında dikkatli yönetilmesi lazım. Dünyanın en büyük sorunlarından bir tanesi finansal problemlerin bulaşıcılığı. Görüldüğü gibi ülkeler kendi avantajlarını başkalarının dezavantajlarına dönüştürmeye bazen kendi dezavantajlarını başkalarına da dezavantaj olarak transfer etmeye gayret ediyorlar.”
Özince, Türkiye Cumhuriyeti olarak da bankacılık sistemindeki, vergilerle çok oynandığında paranın dışarıya gitmeye devam edeceğine dikkati çekerek, “İsviçre'ye sadece mevduatlar gitmiyor, yurt dışına şu anda reel sektörümüzün ciddi ölçüde kredisi de gidiyor. Burada devlete düşen içerde de dışarda da şeffaflığı sağlamak, bize de düşen devlet bu işlere kalkıştığında 'oy vermeyiz, karşına çıkarız örgütümüzden iş adamlarıyla gibi' bunları yapmamak lazım. Biz bankacılık sektöründen bunu söktük attık. Bununla da iftihar ediyoruz” diye konuştu.

İSTİHDAM ÜZERİNDEKİ YÜKLER ÇOK AĞIR

Özince, Türkiye'nin rekabet gücünü artırması gerektiğini de savunarak, “Özellikle istihdam üzerindeki yükler çok ağır. Bu konuda, Yunanistan, Portekiz, İngiltere, Lüksemburg, Slovakya gibi ülkeler bizden iyi. OECD ortalaması bizden iyi. İstihdam üzerindeki yük, Kore'ye bakın yüzde 20'ler seviyesinde, bizde 37,6. Bölgesel teşvik yerine topluca teşvik yapılmalı, öncelikle istihdam üzerindeki yükler kaldırılmalıdır” dedi.

VATAN

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 25 Aralık 2010 Cumartesi 21:09

En fazla reklamı bankalar veriyor, vatandaşın yolunu kesiyorsunuz kredi kartı, ferdi kredi diye.Zordaki yoksul insanımızın gözünü boyuyorlar.Kredi musluklarını kısın bakalım neler oluyor, batılı finans devleri vatandaşımın kanını emmek için geldi, iktidar TMSF alıp bankaları üç kuraşa yabancıya sattı. Şimdi hepsi en yüsek karı açıklıyorlar.Millet yoksullaşırken, borç verip faizle kan emenler semiriyor.

Yorumu oyla      20      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu’nun Faturasını Batı Ödüyor
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), elektrikte kayıp-kaçak oranında ...
27 Binlik Hibe, İŞKUR'a Akın Ettirdi
Şanlıurfa'da girişimcilik kurslarına ilgi gün geçtikçe artıyor.
MALİYE BAKANI AÇIKLADI
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin toplam borcunun 479 milyar lira olduğunu açıkladı.
 
Benzine Her An Yeni Bir Zam Gelebilir
Herkes indirim bekliyor ancak bir kötü haber daha geldi... Herkes ...
Yeni Yılda Trafik Cezaları Zamlanıyor
Yeni yılda trafik cezaları zamlanıyor
Türkiye'nin 31 Bin Lira Alan Emeklileri
Merkez Bankası Vakfı'na 5 milyarlık vergi cezası kesen Maliye, yaptığı ...
 
Kurulan Ve Kapanan Şirket Sayısı Azaldı
Türkiye'de bu yılın Kasım ayında bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı ...
Hepiniz Takip Edilebilirsiniz!
Bu cihaz çok amaçlı...
73 Akademik Personel Aranıyor!
Yurt genelinde bir çok üniversite istihdam edilmek üzere profesör, doçent ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Beyaz Saray
Demba ba
BBP
Vedat İnceefe
Murat Yıldırım
Elif Erbakan
Barack Obama
serdar ortaç twitter
Irak