Petkim’i alan Eurasia Group’un üstündeki sis perdesinin ardında Kazak zengin Alexander Mashkevich çıktı. Kazakistan ekonomisinin dörtte birini kontrol eden, 1 milyar dolarlık kişisel serveti ile Forbes listesinde yer alan Mashkevich aynı zamanda Avrasya Yahudiler Konfederasyonu Başkanı.
Petkim’i alan sır isim, Avrasya Yahudiler Konfederasyonu Başkanı, Kazak işadamı Alexander Mashkevich... Mashkevich, Petkim’i alan konsorsiyumda yer alan Investment Industrial Group Eurasia’nın sahibi. 1 milyar dolarlık kişisel servetiyle Forbes listesinde 620’nci sırada yer alan Mashkevich, 5 milyar dolarlık tahmini satış rakamına ulaşan Eurasia Group’u kurarak bölgenin en önemli şirketi haline getirdi.
Dev grubun bankası da var
İsrail vatandaşı da olan Alexander Mashkevich, zamanın çoğunu İsrail’de geçiriyor, ayda sadece 1 hafta Kazakistan’da kalıyor. Kazakistan ekonomisinin dörtte birini yönettiği belirtilen Mashkevich, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in de desteğiyle son dönemde büyük bir güç kazandı. Özellikle ülkeden Çin’e yapılan ihracatta çok büyük bir payı var. Mashkevich, Exxon Mobile’in eski yöneticisi olan ve halen davası süren James Giffen ile yaptığı yatırımlarla da adından söz ettirdi. Eurasia Grubu enerjinin yanı sıra finans ve madencilik alanında faaliyette bulunuyor. Mashkevich’in bankasının ismi ise Euro-Asian Bank...
Diğer ortak ABD’li
Petkim ihalesine 2 milyar 50 milyon dolarla en yüksek teklifi veren TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu’nun biri finans diğeri de stratejik yatırımcı olmak üzere 3 ortaklı olduğu açıklandı. Konsorsiyumun Danışmanı Recai Ulusoy, Rus portföy yatırım şirketinin Investment Troika Dialog, stratejik yatırımcıların Caspi Neft (Kazakistan), Investment Industrial Group Eurasia olduğunu söyledi. Ancak ortaklar incelendiğinde, asıl yatırımcının Mashkevich’in şirketi Eurasia Group olduğu ortaya çıkıyor. Kazakistan merkezli Caspi Neft ise araştırıldığında, şirketin yüzde 100’ünün ABD merkezli Transmeridian’a ait olduğu anlaşılıyor. Wall Street’te halka açık olan Transmeridian, Kazakistan bölgesinde enerji yatırımları ile dikkat çekiyor ancak şirket zor günler geçiriyor. Son çeyrekte 15 milyon dolarlık zarar açıklayan şirket 2006 yılını da 53 milyon dolar zararla kapattı.
Danışmanı Şeker’in ortağı
Petkim ihalesini alan grubun danışmanlığını ise Şekerbank’ın ortağı olan Turan Alem Bank yapacak. Rabobank’la evliliği son dakikada iptal edilen Şekerbank, 2006 yılında yüzde 33.98 hissesini 424.7 milyon YTL’ye Kazak Bank Turan Alem Group’a satmıştı.
Euro-Asia Bank’ı gizlediler
Grubun Asya’nın en büyük bankalardan birinin ortağı olduğunu kaydeden Konsorsiyumun Danışmanı Recai Ulusoy, ısrarlı sorulara karşın bu bankanın adını vermekten kaçındı. Oysa banka, Alexander Mashkevich’in sahibi olduğu Euro-Asian Bank. Ulusoy, “Kazak yatırımcılar bankacılıkta oldukça büyükler. Petkim’e ilişkin liman projeleri de var. Konsorsiyumda 3 firma yatırımcı. Rus Investment Troika Dialog, finans yatırımcısı. Caspi Neft (Kazakistan) ve Investment Industrial Group Eurasia da yatırımcılar” dedi.
Ulusoy, “Konsorsiyumu Kazak yatırımcılar biraraya gelerek kurdular. Büyük hedefleri var. Öncelikli olarak rafineri çalışmaları için büyük bir çalışma başlayacak” diye konştu. Ulusoy, yatırımcıların Petkim’in bölgedeki önemini, yöneticilerinin başarısını yakından izlediklerini belirterek, ciddi yatırımların yapılacağını ifade etti.
Seydişehir Alüminyum ihalesi için 12 yöneticisini Türkiye’ye gönderdi
Eurasia Group 2003 yılındaki Seydişehir Aliminyum ihalesi ile de ilgilenmiş, grubun 12 yetkilisinin Unakıtan himayesinde iki kez özelleştirilecek Seydişehir Alüminyum fabrikasını gezdiği basında yer almıştı. Kazak gruba, fabrika ziyaretinde Fine Grup’tan Mehmet Tutal refaket etmişti. Fine Grup ise Fettah Tamince’ye ait. Kıran kırana geçen Seydişehir Alüminyum ihalesini yerli Cengiz İnşaat şirketi kazanmıştı.
Troika Bank’ın sahibi Ermenistan 2020 projesinin üyesi
Petkİm’İ alan girişim grubunun finansal ortağı Rus Troika Bank’ın yüzde 65 hissesini elinde tutan Ruben Vardanian, Ermenistan 2020 projesinin aktif bir üyesi. Proje, tüm dünyadaki Ermenilerin paralarını Ermenistan bankalarına getirmesi ile 2020 yılında ülke ekonomisinin güçlü bir noktaya gelmesi için çaba gösteriyor.
Rus Troika Bank’ın Rusya’da 12 şubesi bulunuyor. 2006 yılında gerçekleştirdiği menkul kıymet işlemlerinin hacmi 150 milyar dolara ulaşırken 2005’te dünyada en çok alım ve satım danışmanlığı yapan kuruluşlar arasında dördüncü sırada yer aldı. Banka 1991 yılında Rus asıllı ABD’li bankacı Peter Derby tarafından kuruldu. Dünyaca ünlü bankalarda çalışan Derby son olarak Amerikan Sermaye Piyasası Kurulu’nda (SEC) Operasyonlardan ve Yönetimden Sorumlu yetkili kişiydi ve direkt başkana bağlı olarak çalışıyordu. Derby 2005 yılında bu görevinden emekli oldu. Bugün bankanın yönetim kurulu başkanlığını Ruben Vardanian yapıyor.
“Orijini gizlemiyoruz” dedikleri şirketin yöneticileri ihalede kartvizit bile vermedi
Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı Osman İlter de ihalenin ardından kısa bir değerlendirmede bulundu. İlter, ihaleye katılan 8 yatırımcının ortalama 16 milyar dolarlık masanın etrafında, Türkiye’ye yatırım için geldiklerini söyledi. Petkim için sadece 2 milyar dolarlık bir teklif gelmediğini, diğer firmaların da bu tutarı vermeye hazır olduklarını ifade etti. İhaleyi kazanan şirketin orijinine ilişkin sorulara yanıt veren İlter, “Burada gizleme yok. Yeterlilik kriterlerine uydukları için ihaleye katıldılar. İlgili bilgiler Rekabet Kurulu’na gönderilecek” diye konuştu. Ancak şirket yetkililerinin kartvizit bile vermediği dikkat çekti.
Ödeme şekli belli değil
Konsorsiyumun Danışmanı Ulusoy, toplam 2 milyar 50 milyon dolarlık tutarın ödeme şekline ilişkin sorulara, “Ödeme peşin mi taksitli mi olacak? Bu soruya yanıt vermek için erken. Yeni bir stratejik ortak katılır mı? Bunlar hepsi değerlendirilecektir. Ancak ödeme planı konusunda bir hazırlık yapmamış olsak burada oturmazdık” diye konuştu. Ulusoy, konsorsiyuma yerli bir ortak alma ihtimallerinin bulunup bulunmadığına yönelik soruya da, “Yerli yatırımcı da olabilir. Kazak yatırımcılar buna olumlu bakacaklardır” dedi.
VATAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...