Turizm amaçlı olarak 6 aylık dönem için en fazla 90 günlüğüne verilen Schengen vizesi 22 Avrupa Birliği ülkesinin yanı sıra İzlanda, Norveç, Lihteştayn ve İsviçre'de kullanılıyor. AB üyesi oldukları halde İrlanda, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Kıbrıs, Schengen bölgesinde yer almıyor.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas taslakla ilgili olarak "Bazı üye devletlerin halihazırda dijitale geçiş yapmasıyla Schengen bölgesinin artık tek bir ülke olarak ilerlemesi hayati önem taşıyor. Hem seyahat edecek kişilerin hem de üye devletlerin daha kolay ve daha güvenli bir başvuru süreci sağlamasına yardımcı olmak için tamamen dijitalleştirilmiş bir vize başvurusu öneriyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.
Euronews'in haberine göre AB, 2025 yılına kadar vize başvurularını dijitalleştirmeyi hedefliyor. Tüm Schengen bölgesi ülkeleri kendi vize sistemlerini bırakarak ortak dijital platforma geçecek.
Böylece hem üye devletlerin hem başvuru sahipleri üzerindeki yükün azaltılması ve Schengen bölgesinin güvenliğinin artırılması hedefleniyor.
Komisyonun önerisi AB Parlamentosu ve Konsey tarafından görüşülecek.
Henüz öneri durumunda olan raporun yürülüğe alınması halinde bundan sonra Schengen vizesi almak isteyenler herhangi bir Schengen ülkesine değil, AB platformuna başvuru yapacak. Para da yine AB platformu üzerinden ödenecek.
Eğer başvuran birden fazla Schengen ülkesini ziyaret edecekse, platform otomatik olarak başvuruyu hangi ülkenin inceleyeceğini belirleyecek.
Vize başvurusunun kabul edilmesi halinde vizeler pasaport üzerindeki etiketler yerine dijital ortamda olacak ve uzatılmak istenirse de yine oluşturulan bu hesap üzerinden uzatılabilecek.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |