Havaların ısınması ve nem miktarının artması ile çareyi dışarı çıkıp serinlemekte bulan vatandaşı farklı sağlık sorunları bekliyor.
Aşırı sıcak ve yüksek rutubet miktarının etkilerinden kurtulmak için yaz aylarında dışarıya çıkmayı tercih etmenin bir takım sıhhat sorunlarını da birlikte getirdiği belirtildi.
Yaz aylarında havanın sıcaklığı itibarıyla çağın iri bölümünün ev dışında ve açık havada geçirildiğine gösteren Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, bu sebepten yaz aylarında sıklığı artan bir takım sıhhat sorunlarının direkt doğruya açık havada bulunmakla ilgili olduğunu söyledi. Böcek ısırması, yılan sokması, güneş veya sıcak çarpması bu şeklinde rahatsızlıkların sıkça görülen yaz problemlerin başında geldiğini belirten Okur, “Yaz aylarında sıcaklık artışı itibarıyla insan, lazım buharlaşma lazım terleme biçiminde çok çok miktarda sıvı kaybeder. Bu kaybedilen sıvıyı yerine koymak, susuzluğu gidermek için tahsil edilen sıvılar, yaz hastalıklarının bir öteki nedenidir. Özellikle kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya dağıtılan, denetimsiz içme civarı ve bu sularla yıkanmış sebze ve meyveler, ‘yaz hastalığı’ dendiğinde aklımıza ilk gelen problemlerin başlıca sebebidir. Bu hastalıklar içinde ilk sırayı gıda zehirlenmeleri alır. Tifo, paratifo, viral hepatit ve yaz ishalleri de bu biçimde bulaşırlar” dedi.
Barsak enfeksiyonlarının yaz aylarında daha sık görülmesinin muhtelif nedenleri olduğunun altını çizen Okur, şu uyarılarda bulundu: “Barsak infeksiyonlarının yaz aylarında daha sık görülmesinin bir nedeni, su kaybının artmasına bağlı şekilde susama hissinin çoğalması ve bu ihtiyacı karşılamak için de duru olup olmadığına aldırmadan her türlü içeceğin daha çok tüketilmesidir. Bir öteki nedeni de artan sıcaklık itibarıyla yiyeceklerin daha çabuk bozulmasıdır. Yaz aylarında kırda piknik yapanlar, genel olarak yörede bulunan pınar veya çeşme sularını içme suyu şekilde kullanmayı tercih ederler. Oysa bu sulara insan veya hayvan dışkısının veya atıklarının karışmış olması, suyu kirletir. Bu pislik gözle görülen bir şey değildir. Suda bulunan ve barsak infeksiyonları bu şeklinde hastalıklara neden bulunan mikroplar gözle görülmez. İçme suyu şekilde kullanılmasa bile, pis su ile yıkanmış meyvelere da mikrop bulaşır. Özellikle çiğ şekilde ve kabuğu soyulmadan yenilen yiyecekler daha çok çok risk taşır. Bu civarı kullanarak hazırlanmakta bulunan ve içeceklerin içine atılan buz, daha da tehlikelidir”
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...