TCDD'den, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu'nun bir televizyon programındaki iddialarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Sayıştay raporlarında dile getirilen bazı iddialara yanıt verilen açıklamada, raporların Sayıştay’ın internet sitesinde yayınlandığı, bu nedenle kaybolma riskinin bulunmadığı ifade edildi. TCDD'nin Kamu İhale Kurumu mevzuatı çerçevesinde işin türüne göre götürü usul veya birim fiyat usulü ihale yaptığı belirtilerek, ihalelerin toplamda “aşırı düşük” olmayan en uygun fiyata verileceği hükmüne göre gerçekleştirildiği bildirildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"KİK mevzuatı gereği TCDD’nin yükleniciyi seçme hakkı ve yetkisi yoktur. TCDD’nin ihalelerini yeterliliği olan ve en uygun teklif veren yükleniciler almaktadır. Yapılan ihalelerde Bakanlığın ve Bakanın hiçbir yetkisi ve görevi yoktur. İhalede iş kalemleri yerine toplam maliyet değerlendirilir. İşin toplamına uygun fiyat veren firma yasal olarak ihaleyi alır. Bu süreçte İdarenin ve İhale Komisyonunun tasarruf hakkı bulunmamaktadır. Bahsi geçen ihaleler ayrı ayrı ihalelerdir. Ray döşenmesi ve diğer üstyapı işleri ihale kapsamında değildir. Henüz ray döşeme ihalesi de yapılmamıştır."
TCDD'nin altyapı ihalelerinin kesin projeye göre yapıldığı, "25 kilometrelik ihalesiz iş verildiği" iddiasının doğru olmadığı ifade edilen açıklamada, Ankara-Sivas projesinde Bakanlar Kurulu kararıyla bir iş artışı olmadığı, Ankara-Sivas projesinin toplam bedelinin ise 2010 birim fiyatlarıyla 2,4 milyar lira olduğu belirtildi.
"Yaklaşık maliyeti 125 milyon lirayken 75 milyon liraya bitirildi"
Açıklamada, 28 milyar liranın iddia edildiği gibi 10 yıllık sürede sadece yatırım için ayrılan para değil, TCDD'nin sermayesi olduğu bildirilerek, şöyle devam edildi:
"TCDD iş ve işlemelerini yasalar çerçevesinde yapmaktadır. Bunun dışına çıkması, gayrı ciddi ve gayrı kanuni bir iş yapması söz konusu değildir. Dünyadaki demiryolu idareleri birkaç istisna dışında genel olarak kar eden kuruluşlar değildir. Kaldı ki TCDD yarım asra yakın yatırım yapılmayan, ancak son 10 yılda yatırım yapılan bir kuruluş olmuştur. Dünyada kar eden birkaç kuruluştan birisi olabilmesi için yeniden yapılanma süreci ve yatırımlar devam etmektedir. TCDD’nin 1535 iş yeri bulunmaktadır. Son 10 yılda doğrudan teminler dahil 10 binin üzerinde ihale yapılmış, binlerce firma ihaleye girmiş, uygun teklif veren istekliler ihaleleri almıştır. Altyapı yatırım ihalelerine ise genellikle her ihaleye 10-54 arası yüklenici teklif vermektedir."
Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Şehir Geçişinin yer altına alınması projesinde herhangi bir zararın söz konusu olmadığı ve bu işin yaklaşık maliyeti 125 milyon lirayken 75 milyon liraya bitirildiği belirtilerek, "TCDD’nin veremeyeceği hiçbir hesabı yoktur. İddialar doğru değildir. TCDD travers ihalesini de KİK mevzuatına göre yapmıştır. TCDD yapılan hiçbir ihalede hiç kimseyi kayırmamıştır. Böyle bir durumun olması da yasalara göre mümkün değildir. Söz konusu ihaleler açık ihale yöntemiyle şeffaf olarak yapılmıştır. TCDD hangi firma ortağının kimin akrabası olduğuna dair bir kritere bakmamakta, tüm ihalelerde yasallık ve uygunluk kriterini gözetmektedir" ifadeleri kullanıldı.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...