Üst kurul, perşembe günü toplanarak başvuruyu karara bağlayacak. Bir EPDK yetkilisi, talebin onaylanması halinde yeni tarifenin 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacağını belirtti.
İktidara geldiğinden bu yana elektrik fiyatlarını artırmak istemeyen hükümet, ocak ayından geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 15, sanayide kullanılana ise yüzde 10 zam yapmıştı. Enflasyon güncellemesinin etkisiyle bu oranlar konutta yüzde 19,5, sanayide de yüzde 12 olarak tüketiciye yansımıştı.
Üst kurul, Türkiye Elektrik Ticaret AŞ'nin (TETAŞ) 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere toptan elektrik satışına yüzde 12,7 zam yapılmasına ilişkin tarife başvurusunu bu ayın başında onaylamıştı. Türkiye Elektrik Ticaret AŞ'nin yeni tarifesi, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin maliyetlerini artıran önemli unsurlar arasında yer alıyor.
Yetkililer, TEDAŞ'ın nihai tüketiciye yapacağı zammın hükümet tarafından da değerlendirileceğini belirterek, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yüksek oranlı zamların tek seferde yapılmasına sıcak bakmadığını da hatırlatıyor.
Fiyatları geçen yıldan bu yana hızla yükselerek varil başına yaklaşık 136 dolardan işlem gören petrol, elektrik üretiminde büyük paya sahip doğalgaz fiyatlarının belirlenmesinde en önemli unsurlardan birini oluşturuyor. Yüksek Planlama Kurulu kararı çerçevesinde enerji KİT'lerinde 1 Temmuz'dan itibaren otomatik fiyatlandırmaya geçilecek. Bu kapsamda, Botaş da doğalgaza 1 Haziran'dan geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 7,4 ve sanayide yüzde 8,3 zam yapmıştı.
Merkez Bankası, bu ay enflasyon hedeflerinde yaptığı revizyona gösterdiği gerekçeler arasında, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın yapısal bir soruna dönüşmesini göstermişti.
Zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...