Uzmanlar, kimyasallar yerine mikrofiber bezler, su, sirke gibi temizleyiciler kullanılmasını öneriyor.
Üniversiteler ve sağlık kuruluşlarından oluşan 27 kurum tarafından, temizlik ürünlerinin insan sağlığına uzun vadeli etkileri hakkında bir araştırma yapıldı.
Newsweek'te yer alan habere göre yaklaşık 20 yıldır temizlik ürünleri kullanan, ortalama yaşları 34 olan 6 bin kişi takip edildi. Araştırmanın sonuçları temizlik ürünlerini düzenli olarak kullananların akciğer fonksiyonlarındaki azalmanın, benzer periyotta günde ortalama 20 sigara içen tiryakilerle hemen hemen aynı olduğunu ortaya koydu.
ASTIM GÖRÜLME SIKLIĞI ARTTI
Çalışmaya katılanlara uzmanlar tarafından akciğer testi yapıldı ve temizlik ürünleri kullanımıyla ilgili sorular yöneltildi.
Temizlik ürünlerine daha çok maruz kalmalarından ötürü özellikle kadınların akciğer kapasitesinde belirgin azalma olduğu tespit edildi. Astım görülme sıklığının da benzer şekilde arttığı belirlendi.
KADINLARIN AKCİĞER FONKSİYONLARI DAHA KÖTÜ ETKİLENİYOR
Katılımcılar arasında erkek sayısının az olduğu belirtilse de, kadınların akciğer kapasitesinin erkek katılımcılara göre daha fazla etkilendiği anlaşıldı.
Uzmanlar akciğer fonksiyonlarındaki bu düşüşü, temizleme ajanlarının solunum yollarını örten mukusa zarar vererek zaman içinde kalıcı hasara yol açmasına bağlıyorlar.
Araştırmanın kıdemli yazarlarından Norveç'teki Bergen Üniversitesi'nden Cecile Svanes temizlik kimyasallarının nefes darlığına ilişkin kısa vadeli etkilerinin giderek daha iyi belgelendirildiğini ancak uzun vadeli zararları hakkında fazla bilgi bulunmadığına dikkat çekti.
KİMYASALLAR YERİNE SİRKE ÖNERİSİ
Uzmanlar, kimyasallar yerine mikrofiber bezler, su, sirke gibi temizleyiciler kullanılmasını öneriyor.
Yeni araştırma, Eylül 2017'de Fransız bilim insanlarının haftada en az bir kez dezenfektanlarla yüzey temizliği yapan hemşirelerde, akciğer hastalığının gelişme riski yüzde 24 ila yüzde 32 arasında artan oranda değiştiğini ortaya koyan çalışmanın ardından geldi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...