"Türkiye’de Büyük Bölünme" konu başlığıyla verilen yazıda, son dönemde yaşanan kutuplaşma, Türklerin ağzından anlatılıyor.
DÜNYANIN en saygın dergilerinden TIME, Avrupa baskısının kapak konusunu Türkiye’ye ayırdı. Kapaktan "Türkiye’nin ikilemi" başlığı ve Mine Karakaş adlı türbanlı bir genç kızın fotoğrafıyla verilen makaleyi, Andrew Purvis kaleme aldı. "Türkiye’deki Büyük Bölünme" başlıklı yazı, son dönemde yaşanan kutuplaşmayı, Türklerin ağzından anlatıyor. Makale, 27 yaşındaki avukat Utku Köseoğlu’nun, "laik kimliğe yönelik son 50 yılın en ölümcül tehdidini" görmesi üzerine kariyerini bırakıp nasıl "siyasi eylemci" olduğunu anlatmasıyla başlıyor.
GENÇLER POLİTİZE Arkadaşlarıyla birlikte internetten organize olarak Atatürkçü bir grup kuran Köseoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "Türk demokrasisinin altını oymayı amaç edinen tarikatlarla bağlantısı olduğuna inandığını" söylüyor ve bu tehlikenin üstesinden sandıkta gelinmesi gerektiğinin altını çiziyor. Dergiye göre, laikler kadar, genç muhafazakarlar da aynı amaç için bir araya geliyor ve böylece 1980 darbesinden sonra gençler ilk kez politize oluyor. Laiklik yanlıları kadar, AKP sempatizanları da mitingler için meydanlara dökülüyor. AKP’nin genç liderlerinden biri olarak tanıtılan Ali Kemal Ekşioğlu (30), "köktencilik bahanesiyle muhafazakarlara karşı bir cadı avı başlatıldığını" savunarak, "2007 yılında hala bu kadın niye türban takıyor diye sormak çok fazla" diyor.
ABD’DE OKUMUŞ Derginin görüşlerine yer verdiği 27 yaşındaki Mine Karakaş, 10 yaşından beri taktığı türbanla üniversiteye giremeyince, ABD’de okuduğunu anlatıyor. 11 Eylül’ün ardından buradan da ayrılmak zorunda kalan ve şu anda dünyadaki Müslüman kimsesizlerle ilgilenen özel bir vakıfta çalışan Karakaş, Erdoğan ve Gül’ün iktidarında "kendisini daha rahat hissettiğini" söylüyor.
2.5 ay önce konuşmuştum çok şaşırdım
TIME’a kapak olan Mine Karakaş (27) Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı: "Benden Türkiye’deki başörtüsü sorunu ile ilgili görüşlerim soruldu. 2.5 ay önce yapılan röportajın seçimlerden bir hafta önce laik-antilaik tartışmalarına malzeme edilmesi ve makaleden benden çok az bahsedilmesine rağmen resmimin kapak yapılması beni çok şaşırttı." Karakaş’ın 11 Eylül olaylarının ardından ABD’den Türkiye’ye döndüğü, savaş bölgelerindeki yaşlı, kadın, çocuk, hasta ve yetimlerin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçladığı iddia edilen İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) İstanbul şubesinde gönüllü olarak çalışmaya başladığı öğrenildi. 1996’da Meclis araştırması açılması için verilen önergede, "Kamuoyunda Refah Partisi’nin gizli kasası olarak tanınan Süleyman Mercümek ve RP’nin kontrolündeki IHH’nin Kurban Organizasyonu çerçevesinde, milyarlarca lira yardım parası topladığı, ancak söz konusu kurbanların kesildiğini belgeleyemediği" iddia edilmişti.
Daha öncekikapaklar
TIME 1923 ve 1927’de Atatürk’ü, daha sonra İsmet İnönü, Şükrü Saracoğlu, Adnan Menderes, Mehmet Ali Ağca ve Naim Süleymanoğlu’nu kapak yapmıştı.
Hürriyet