Eğitim ve öğretim alanında araştırmalar yapan Varkey Vakfı'nın 35 ülkede yaptığı öğretmenlerin statüsünü konu alan araştırmada Türkiye, 35 ülke arasında 7.sırada yer aldı.
Asya ülkeleri, öğretmenlerin statüsünün en güçlü olduğu ve eğitimcilere en çok saygı duyulan yerler olarak öne çıktı.
Araştırmada öğretmenlerin statüsü değerlendirilirken eğitim görevlilerinin ülkelerindeki gelir seviyeleri ve toplumda gördükleri saygı baz alınıyor.
Varkey Vakfı, 2018 yılında yaptığı araştırmayı 2013 yılı verileriyle karşılaştırdığında öğretmenlerin toplum içindeki konumunda küresel çapta iyileşme gözlemledi. En güçlü statüye sahip öğretmenler Çin, Malezya, Tayvan, Rusya ve Endonezya'da bulunuyor. Lİstede 7.sırada olan Türkiye, son beş yılda Yunanistan ve Mısır'ın ardından öğretmenlerin en çok statü kaybettiği üçüncü ülke oldu. Öğretmenlerin en az itibar sahibi olduğu ülkeler ise Brezilya, İsrail, İtalya ve Gana olarak sıralandı.
Türkiye istisnası
Varkey Vakfı'nın araştırmasının sonuçları, bir kaç istisna haricinde OECD'nin yaptığı uluslararası eğitim değerlendirme testi PISA sonuçlarıyla paralellik arzediyor. Bu istisnalardan biri de Türkiye'nin durumu. Öğretmenlere saygının yüksek olduğu ve öğretmenlerin statüsünün güçlü olduğu ülkeler PISA araştırmasında üst sıralarda yer alırken Türkiye, Küresel Öğretmen Durumu Endeksi'nde 7.sırada olmasına rağmen PISA değerlendirmesinde son sıralarda yer alıyor.
En yüksek skorun 1, en düşük skorun 35 olduğu PISA değerlendirmesinde puanı 28 olan Brezilya, Küresel Öğretmen Statü Endeksi'nde ise son sırada yer alıyor
Küresel Öğretmen Statü Endeksi'nde lider olan Çin'in PISA puanı 7 iken üçüncü sırada olan Tayvan'ın puanı ise 3,5.
(euronews)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...