Varkey Vakfı'nın 20 ülkeden 20 bini aşkın gençle yaptığı "Z Kuşağı: Küresel Vatandaşlık" anketine göre jenerasyonun sadece yüzde 50'si bir başka din veya azınlık söz konusu olduğunda ifade özgürlüğünü destekliyor. Türkiye'deki Z kuşağı ise din konusunda yüzde 78, azınlıklar hakkında ise yüzde 76 oranında ifade özgürlüğü taraftarı.
En karamsar genç nesil Türkiye, Fransa ve İtalya'da
Ankete katılanlar arasında dünyanın geleceği hakkında en kötümser fikirlere sahip gençler Türkiye, Fransa ve İtalya'da yaşıyor. Bu ülkelerdeki Z kuşağının yüzde 53'ü dünyanın ileride daha kötü bir yer haline geleceği kanısında.
Genç nesli dünya çapında en çok endişelendiren konu ise aşırıcılık. Çatışma, küresel ısınma ve salgın hastalıklar da bu kuşağı en çok düşündüren başlıklar olarak sıralanıyor.
"Mültecilere kolaylık sağlanmasın"
Araştırmanın yapıldığı 20 ülkenin 15'inde gençlerin çoğunluğu ülkelerde göçmenlere kolaylık sağlaması gerektiği kanısında. Türkiye'de yaşayan Z kuşağı üyeleri ise yasal göçmenlere en kuşkucu yaklaşanlar arasında. Her yüz Türk gencinden 54'ü ülkelerinde yaşayan yabancılara kolaylık sağlanmamasını isterken yüzde 49'u göçmenler için yapılanları 'çok fazla' buluyor.
Türkiye aynı zamanda, 20 ülke arasında hükümetlerinin küresel mülteci krizine yeterince katkı sağladığını düşünen gençlerin bulunduğu tek ülke. Yüzde 66, ülkenin bu konuda yeterince iyi işler yaptığı kanısında.
Yabancılar konusunda en katı ülke ise açık arayla Güney Kore olarak göze çarpıyor. Asya ülkesinini İsrail takip ediyor.
Yarısından azı dini hayatında önemli bir yere koyuyor
Araştırmada 20 bini aşkın gence hayatta en değer verdiği şeyler soruldu. Z kuşağının yüzde 43'ü din ve ibadeti hayatında önemli parçası olarak görüyor.
Ancak bu nesil farklı dinlerden insanlara da hoşgörülü: Yüzde 64'ü başka dinlere mensup yakın arkadaşlara sahip.
Genç neslin en çok değer verdiği kavram ise fiziki ve mental sağlık. Bunu aile, arkadaşlık, iş-eğitim ve iyi zaman geçirmek takip ediyor. "İyi şartlar da yaşamak için yeterli para" daha sonra geliyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...