Koronavirüs salgınında milyonlarca insan hastalığa yakalanarak hayatını kaybetti. Uzmanlar, Kovid'in enfeksiyonun yanında birçok organ sistemini tutarak farklı hastalıklara da sebep olduğunu belirtiyor. Tutulumlar arasında santral sinir sisteminin olduğu da biliniyor. Gerek damarsal yapılar gerekse beyin dokusunda KOVID'e dair etkilenmeler olduğu bildiriliyor. Bu etkilenmeler Santral Sinir Sistemi Enfeksiyonlarından, inmeye ve demansiyel tablo gibi geniş bir skalaya yayılmış durumda. Hastaların günlük yaşamını etkileyerek, unutkanlık ve hafıza kaybı şikayetleriyle fark ettikleri bir hastalık olan demans Kovid sürecinde arttı. Uzamış Kovid denilen süreçte hastalarda hafıza kaybı şikayetlerinin yaşandığını ifade eden Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Firuze Delen, "Genç hastalarda bile dikkat eksikliği ve beyin sisi dediğimiz unutkanlık şikâyetleri görülüyor" şeklinde konuştu.
Sadece demansın Kovid'e yakalanma riskini direkt artırmadığını dile getiren Delen, "Çünkü Demans hastaları zaten ileri yaşta hastalar ve ek hastalık, enfeksiyon, bağışıklık sistemindeki zayıflık oranı yaşla birlikte artıyor, buna bağlı olarak enfeksiyonlara açık hale geldikleri gibi Kovid'e yakalanma riskleri de artıyor. Demansın birçok alt tipi var ve en sık görülen alt tipi de Alzheimer Hastalığı. Alzheimer Hastalığı tanısını genellikle hastanın şikayetleri ve kliniğine bakarak koyuyoruz. Beyin Omurilik Sıvısı ve nörogörüntüleme ile de tanı destekleniyor. Kovid hastalığının yaptığı kognitif gerilemeyi Alzheimer olarak adlandıramayız fakat altta yatan bir Alzheimer patolojisi ya da tanısı varsa klinikte kötüleşmeyi hızlandırabiliyor. Bilinen demansı olan hastalarda klinik kötüleşme görebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
"SOSYAL İZOLASYON DEMANSA İYİ GELMİYOR"
Pandemi zamanında evde izole edilen Alzheimer hastalarının sosyal iletişimleri azaldığı için de kliniklerinde kötüleşme olabildiğine dikkat çeken Delen, "Bu hastaların bakım verenleriyle iletişimleri artırılabilir. Hijyene dikkat edilmesi gerekiyor ama yaşadıkları mekânı değiştirmeleri istenmiyor. Mümkün oldukça kaldıkları mekan, aynı ortamda yaşadıkları kişiler, eğer bakımevinde iseler bunun da değiştirilmeden yaşamlarına orada devam etmelerini istiyoruz. Çünkü bu değişiklikler hastaların Demansiyel tablolarını kötüleştirebiliyor. Eğer aşılarını oldularsa enfeksiyondan da korunarak kısa yürüyüşler yapabilirler. Özellikle yakınlarıyla iletişim halinde olmaları çok önemli. Bu hastalar için sosyal izolasyon çok da iyi değil. Evde tek başına kalan ve pandemide karantinada kalan hastaların durumunda kötüleşme olabiliyor" dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |