Yaşlılık döneminde görme işlevinin azaldığına ve bazı göz hastalıklarının görülme riskinin arttığına değinen Kudret Göz İstanbul Başhekimi Göz Hastalıkları Uzm. Op. Dr. Nail Sönmez, yaşın ilerlemesiyle birlikte kapıda bekleyen hastalıklar hakkında bilgi verdi. Hayatın her yaşta görmeye değer olduğunu vurgulayan Op. Dr. Sönmez, göz sağlığını korumak için önerilerde bulundu:
“Yaşlılık; bebeklik, çocukluk, gençlik ve yetişkinlik gibi yaşamın doğal süreçlerinden biridir. Yaşlanma sürecinde hücrelerde, dokularda, organlarda ve sistemlerde bazı değişiklikler oluşur. Genetik faktörler, yaşam biçimi, beslenme alışkanlığı gibi faktörlere bağlı olarak bu değişikliklerin etkisi her kişide farklı zamanda ve şekilde görülür. Bununla birlikte 65 yaş genel olarak yaşlılığın başlangıcı olarak kabul edilir.
Yaşlılıkta metabolizmanın yanı sıra vücudun arınma mekanizması da yavaşlar, hücre yenilenmesi azalırken hücre ölümleri artar. Tüm bunların bir sonucu olarak da duyu organlarında doku bozuklukları ve işlevlerinde azalmalar görülür.
Yaşlanmanın etkilerini ilk olarak gösterdiği organların başında gözlerimiz gelir. Yaş almaya bağlı olarak gözlerimizde görülen değişikliklerin başında presbiyopi yani yakını görme zorluğu, göz altı torbaları, üst ve alt göz kapaklarında sarkmalar, pitozis yani göz kapağı düşüklüğü, ektropiyum (göz kapaklarının dışa dönmesi), entropion (göz kapaklarının içe doğru dönmesi) ve göz kuruluğu geliyor.
Katarakt, göz tansiyonu ve sarı nokta hastalıkları her yaşta görülmekle birlikte yaygın olarak ilerleyen yaşlarda ortaya çıkar. Görme kalitesini düşüren, görme kayıplarına yol açan bu fizyolojik değişimler, günlük hayata ve sosyal hayata uyum sürecinde de zorluklar oluşturarak olumsuz psikolojik etkiler bırakabilir.”
Güzel günleri görmek için gözlerinize iyi bakın
“Yaşlanmaya bağlı değişimlerin tek bir organda değil diğer duyu organlarında ve vücudun diğer sistemlerinde de oluşacağını düşünürsek yaşlıların çevresel faktörlerle uyum sağlamakta eskiye oranla neden daha çok zorlandığını daha iyi anlarız. Karşılaşılacak gerek fizyolojik, gerek psikolojik ve sosyolojik problemlerin çözümü üzerinde elbirliği ile çalışılarak yaşlıların daha kaliteli, daha güzel yaşamaları sağlanabilir. Yaşlanma süreci durdurulamaz ama düzenli muayene ve tedaviyle yaş almaya bağlı gelişen hastalıkların, görme kayıplarının önüne geçilebilinir, olası riskler azaltılabilinir.”
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...