Gözlerimiz özellikle 40 yaşından sonra yakını görme yeteneğini yavaş yavaş kaybetmeye başlar. "Presbiyopi, 40 yaşın üzerindeki kişilerde yaşa bağlı olarak gelişen yakını görememe sorunudur" diyen Batıgöz Sağlık Grubu'ndan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler, presbiyopi ve presbyond lazer ile ilgili bilgiler verdi...
Presbiyopi nedir?
Presbiyopi; merceğin, uyum aracılığıyla gözün odağını değiştirme yeteneğini kaybetmesidir. Bu süreçte göz kasları, merceğin şeklini değiştirirler. Presbiyopi, 40'lı yaşların ilk yıllarında başlar ve sonuçta herkes etkilenir. Presbiyopideki esas sıkıntı, hipermetropinin aynısıdır. Yakındaki nesnelerden gelen ışık ışınlarının odak noktası, retinanın arka tarafında kalır ve odak dışındadır. Hipermetropide, bunun böyle olmasının sebebi, göz küresinin normalden kısa olmasıdır. Presbiyopide durumun böyle olmasının sebebi, yaşlı merceğin daha sert hale gelmesi ve esnekliğinin azalmasıdır. Bu da, odak noktasının retinanın önüne gelmesini sağlayan, uyumun gerçekleşmesi için gerekli ışınların daha keskin bükülmesini zorlaştırır ya da olanaksız kılar.
ALIN VE ŞAKAK BÖLGESİNDE AĞRI OLUŞUR
Presbiyopinin belirtileri nelerdir?
"Presbiyopinin ilk belirtisi, okurken nesneleri uzaklaştırma ihtiyacıdır" diyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler, "İlerleyen zamanlarda bu bulanık görme daha da artar ve alın, şakak bölgesinde ağrılar oluşur. Gözü yakın nesnelere zorlanarak odaklamak zamanla başka sorunları da beraberinde getirir. Okuduktan sonra uzaktaki nesneleri net olarak görmek de zorlaşabilir çünkü uzaktaki nesnelere odaklanabilmek için uyum gerektirir" dedi.
LAZERLE GÖZLÜKTEN KURTULABİLİRSİNİZ
Presyopi nasıl tedavi edilir?
Dünyada bu konuyla ilgili uygulanan birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Her tedavi yönteminin kendisine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Şu an presbiyopi tedavisi için tüm dünyada en güvenilir yöntem olarak kabul edilen göz içi multifokal mercek operasyonları ve presbyond lazerdir.
ASTİGMATİZMASI OLANLAR DA TEDAVİ EDİLEBİLİR
Presbyond lazer kimlere uygulanabilir?
Op. Dr. Mehmet Söyler, "Presbyond lazer; uzak gözlüğü takmayan ve astigmatizması olan (2.0 D silindire kadar) presbiyopik hastalar da dâhil -8.0 D ile +2.0 D arası gözlük kusuru olanları tedavi etmede etkin ve ispatlanmış bir yöntemdir" diyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...