Geçtiğimiz 1990-2010 yılları arasındaki dönemde çocuk ölümlerine karşı önemli bir gerileme sağlanmış olmasına rağmen konu ciddiyetini koruyor.
Yetersiz beslenme yüzünden tehdit altında olan çocukların önemli bir kısmı 20 ülkede yoğunlaşıyor. Afrika'da Mali, Nijer, Nijerya'nın başını çektiği ülkelerle Asya'da Hindistan, Çin ve Kuzey Kore yetersiz ya da dengesiz beslenmenin merkezlerini oluşturuyor. En kritik bölge ise Sahel bölgesinde yer alan Burkina Faso, Çad, Mali, Moritanya ve Nijer gibi gelişmekte olmaktan çok fakir ülkeler. Örneğin Mali'de çocuk nüfusunun %15'i ciddi bir yetersiz beslenme ile karşı karşıya.
Yeşil Afrika kampanyasının sözcüsü Caroline Bah'a göre ise sorun aynı zamanda bir eğitim sorunu. Annelere ilk 6 ayda çocukların emzirilmeye devam etmesi konusunda eğitimler veren kampanya, kirli sudan kaynaklanan ishalin dünyada çocuk ölümlerinde en önemli ikinci sebep olduğunu ortaya koyuyor.
Ancak bugün bu sorunlara iklim değişikliği ve gittikçe daha ciddi boyutlara gelen kuraklık döngüsünün yattığı kıtlık ve gıda krizleri de ekleniyor. Halen Sahel bölgesinde gıda ihtiyacının %18'ini oluşturan 60.000 ton tahıl tohumu açığı bulunuyor. Yeşil Afrika kampanyası geçtiğimiz dönemde tahıl fiyatlarının %85 arttığı bölgede yerel kaynakların geliştirilerek tarımın kendine yeterli hale gelmesi konusunda önerilerde bulunuyor.
Çocukları Kurtarın kampanyası raporuna göre ise yetersiz beslenme olgusunun daha incelenmesi gerekiyor. Hindistan'da yapılan çalışmaya göre ebeveynleri %29'u çocuklarının az yemek yemesinden şikayetçi ancak ailelerin %61'i haftada sadece bir temel gıda ile besleniyor. Gıda çeşitliliğinin eksikliği çocuklarda gelişim sorunlarının önemli etkenlerinden biri.
BM, Sahel'e yardım için çağrıda bulundu
BM'nin bu hafta yaptığı açıklamaya göre Sahel bölgesinde 12 milyon insan açlık tehdidi altında ve 725 milyon dolarlık bir yardım pakedine ihtiyaç duyuluyor. BM Gıda ve Tarım Teşkilatının (FAO) Genel Direktörü Jose Graziano da Silva açıklamasına göre zaman daralıyor. Silva, "Kuraklık yaklaşıyor ve harekete geçmek için iki-üç ayımız kaldı, daha fazla değil" diye belirtirken, Avrupa komiseri Kristalina Georgieva, 30 milyon avroluk acil yardımın iki yaşında küçük 1 milyon çocuğa ve yarım milyon hamile kadına ulaştırılacağını ifade etti.
Sahel bölgesinde mayıs-haziran döneminde görülen 'açlık mevsimi' bu yıl, 2011 yılında görülen kötü hasat ve bölgedeki kuralık kuraklık sebebi ile önümüzdeki haftalarda bir gıda krizine yol açabilir.
(marksist.org)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...