Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı sonrasında Ulus'taki Melike Hatun Camisi'nin avlusunda vatandaşlara hitap etti.
Caminin şehre, ülkeye ve tüm alemi İslam'a hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, Melike Hatun'un, halk arasında "Sultan Hatun" olarak bilindiğini, en eski kayıtlara göre Melike Hatun'un 14'üncü yüzyılda yaşadığını söyledi.
"Caminin mimarisi Türkiye'de bir ilk"
Ankara'nın cumhuriyetin başkenti olmasının ötesinde Selçuklu ve Osmanlı'nın da merkez şehirlerinden birisi olduğunu hatırlatan Erdoğan, Osmanlı, Selçuklu ve modern mimarinin özelliklerini bünyesinde başarıyla meczeden bu eserin, kendine has güzellikleriyle Ankara'nın sembollerinden birisi olacağına inandığını vurguladı.
Şu anda Melike Hatun Camisi'nin mimarisinin Türkiye'de bir ilk olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yönüyle de farklı özelliklere sahip. 19 bin 500 metrekarelik arsa alanı, yaklaşık 7 bin cemaat kapasitesi, 3 şerefeli 4 minaresi, altta kongre salonu, medeniyetler müzesi, toplantı salonları, sergi mekanları, beş katlı otoparkı diğer özellikleriyle Melike Hatun Camii maşallah her açıdan adına, şehrimize yaraşır bir eser oldu." diye konuştu.
Erdoğan, böylece başta Hacı Bayram Veli Hazretleri'nin müderrislik yaptığı Melike Hatun Medrese olmak üzere inşa ettirdiği cami, hamam, çeşme, bahçe gibi eserlerle tarihe "vakıf insanı" olarak geçen Melike Hatun'a vefa borcunun bir nebze ödemiş olunacağını belirterek, "Özellikle böyle bir hanımefendinin isminin bu camimize verilmiş olması ki, isim babası da Bülent Arınç Bey'dir, onun için kendisine de teşekkür ediyorum, böyle bir isimle inşallah tarihimizle günümüzü meczetmiş olacağız." ifadesini kullandı.
'Camisiz hale getirilmek istendiği inkarı mümkün olmayan bir gerçektir'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu surede çok net bir şekilde mescitlere sahip çıkılması, onların imar ve ihya edilmesi gerektiğinin emredildiğini vurgulayarak, konuşmasına şöyle devam etti:
"Ancak bir dönem ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Ankara'da da bu ayetin bize nakşetmek istediği şuurun ihmal edildiğini görüyoruz. Bilhassa tek parti döneminde Ankara'nın kadim kimliğinden kopartılmak ve adeta camisiz hale getirilmek istendiği, inkarı mümkün olmayan bir gerçektir. Daha önceki dönemlerden kalan camileri, ahırlara çeviren zihniyet, Ankara'da da mescitleri mahzenlere, bodrumlara, binaların en kör noktalarına mahkum etmişlerdir.
'Uzun yıllar yer altı camileri Ankara'nın kaderi olmuştur'
İnsanları, kılık kıyafetine bakarak şehir merkezine sokmayanlar, yeni inşa ettikleri semtleri de camisiz, ezansız, ruhsuz bir şekilde tasarlamışlardır. Evet, bir başkente asla yakışmayan yer altı camileri uzun yıllar Ankara'nın kaderi olmuştur. 1959 senesinde tamamlanan Maltepe Camii rahmetli Menderes'in, 20 yıllık bir çabanın sonucu 1987'de açılan Kocatepe Camii de rahmetli Özal'ın bir eseri olmuştur. Oysa nüfusunun 30-40 binleri bulduğu eski Ankara, her köşe başında bir caminin ve mescidin olduğu ruhaniyetli bir şehirdi. Biz bu tür eserlerle cumhuriyetin Ankara'sını, Selçuklu'nun, Osmanlı'nın Ankara'sıyla buluşturuyoruz."
Melike Hatun Camisi, Millet Camisi ve yapımı devam eden Ankara yolundaki camiye işaret eden Erdoğan, bütün bunlarla inşallah bu mührün vurulmuş olacağını belirtti.
Bu caminin yapımında devlet bütçesinin bir kuruşunun bulunmadığını, caminin tüm hayırseverlerin verdikleriyle yapıldığının altını çizen Erdoğan, bu yüzden hayırseverlere teşekkürlerini iletti.
Daha sonra Erdoğan, beraberindekilerle besmele çekerek caminin açılış kurdelesini kesti.
TBMM Başkanı Kahraman: Devletimiz çok büyük eserlere kavuştu
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, açılış töreninde, "Bu ezanlarımız susmayacak, devamlı inşallah ülkemiz daha ilerilere giderek, tarihten gelen misyonunun, görevinin şuur ve idraki ile daha da ötelere gidecektir." dedi.
Böylesi eserlerin devletlerin tapuları olduğunu aktaran Kahraman, "Bu eserler, devletimizin ilelebet payidar olması için vurulmuş birer damgalardır. Ankaramız, muhterem Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ve onun gayretiyle çok büyük eserlere camilere, ibadethanelere kavuştu. Allah razı olsun. Kendisine daha nice eserler, hizmetler nasip olsun niyazında bulunuyorum." diye konuştu.
"Ankara camileriyle anılan bir başkent haline geldi"
Başbakan Binali Yıldırım ise vatandaşların cuma günlerini kutlayarak, şöyle devam etti:
"Ankara'nın yıllar önce sadece, göze çarpan Kocatepe Camisi vardı. Daha sonra Ahmet Hamdi Akseki Cami, sonra Millet Camisi ve şimdi de Melike Hatun Camisi ile beraber Ankara camileriyle de artık gözüken, camileriyle anılan bir başkent haline geldi. Özellikle Ankara'nın kalbinde, Ulus'ta, Gençlik Parkı'nın hemen yanında yapılan bu caminin başlangıçta yapımına teşvik eden, ön ayak olan Sayın Cumhurbaşkanımıza sizler adına teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum."
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da cuma vaktinde, Ankara için son derece önemli olan Melike Hatun Camisi'nin açılışının yapıldığını belirterek, caminin, Ankara başta olmak üzere, bütün millete hayırlı olmasını diledi, emeği geçenlere teşekkür etti.
Açılış törenine, Başbakan Yardımcıları Hakan Çavuşoğlu ve Recep Akdağ, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Ankara Valisi Ercan Topaca, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları ve milletvekilleri de katıldı.
Öte yandan, tören öncesi Melike Hatun Camisi'ndeki cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Erbaş kıldırdı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...