Bilim insanları, evrenin en büyük gizemlerinden biri kabul eden karanlık maddenin haritasını çıkarmaya başladı. Gökyüzünün sekizde birinin ayrıntılı haritasını çıkarmayı amaçlayan gökbilimciler, şimdiye kadar yüzde 0,4'lük kısmı haritalamayı başardı.
Altı ülkeden 300'den fazla bilim insanından oluşan Karanlık Enerji Uluslararası Araştırma Grubu, elde ettiği verileri, Amerikan Fizik Derneği'nin yıllık toplantısında sunacak.
Araştırma, bilimsel araştırmaların yayınlandığı Arvix internet sitesinde de paylaşılacak.
Haritayı çıkarmak için dünyadaki en iyi dijital kameralardan biri kabul edilen Şili'deki And Dağları'nda kurulan Cerro Tololo Amerika Gözlemevi'ndeki 570 megapiksel görüntü sağlayan Victor Blanco teleskobunu kullanan araştırmacılar, karanlık maddenin konumunu, uzak galaksilerden gelen ışığı kırması sayesinde belirliyor. İki yıl önce başlayan araştırmanın üç yıl daha devam etmesi öngörülüyor.
Manchester Üniversitesi Astrofizik Bölümü''nden Prof. Dr. Sarah Bridle, "Amacımız, görünmez karanlık maddeyi görünür kılmak. Bu, şimdiye kadar evrende karanlık maddenin en ayrıntılı haritası oldu" dedi.
Karanlık madde, galaksileri bir arada tutan "görünmez ağ" olarak tanımlanıyor. Bilim insanları, karanlık madde kümelerinin zaman içinde nasıl değiştiğini izleyerek evrenin genişlemesini sağlayan karanlık enerjinin gizemini çözmeyi planlıyor. Evrenin yüzde 68'inin karanlık enerjiden, yüzde 27'sinin karanlık maddeden ve yüzde 5'inin de insanoğlunun bildiği maddelerden oluştuğu sanılıyor.
(aa)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...