Başlangıcı 15. yüzyıl olarak ele alınan Osmanlı saray yemekleri bu yıl ikinci kez Türkiye'nin ünlü otellerindeki şeflerin katılacağı yarışmayla tanıtılacak. 'Hafta Sonu Bursa'ya Projesi'nin 'gastronomi' konsepti altında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek yarışma, dünyanın üç büyük mutfak kültüründen biri olan Osmanlı mutfağının günümüzde de bilinirliğinin ve korunurluğunun artırılmasına katkı sağlayacak.
Bursa Uluslararası Fuar Merkezi'nde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla, düzenlenecek yarışmayla, Osmanlı saray mutfağındaki "malzeme seçimi", "pişirme teknikleri" ve "sunumların" kayıt altına alınması, günümüz şartlarında orijinalliğini bozmadan yenileyerek ulusal ve uluslararası profesyonel mutfaklarda uygulanma oranının artırılması hedefleniyor.
SARAY MUTFAĞI KORUNUP GURME TURİZMİ CANLANACAK
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, sürdürülebilir bir proje ortaya koyarak orta vadede ulusal ve uluslar arası platformlarda Bursa'da gurme turizminin gelişmesine katkı sağlamak istediklerini söyledi. Bu çerçevede unutulmuş ve unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı mutfağının lezzetlerini uluslararası yemek literatürüne taşınmasını hedeflediklerini ifade eden Sönmez, Osmanlı saray mutfağının dünü, bugünü ve yarını ile ilgili arşiv planlama, uygulama ve izlemeler sunulacağını dile getirdi.
Yarışmaya, Four Seasons Sultanahmet, Sheraton Ankara, The Marmara Hotels, Polat Renaıssance İstanbul, Wow Otel İstanbul, Dedeman İstanbul, Radısson Sas Aırport, Lykıa World Antalya, Hılton İstanbul, Conrad Istanbul otelleri katılacak. Yarışmanın jüri kurulu ise şu isimlerden oluşuyor: "Türk Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran, Mutfak Dostları Dernek Başkanı ve Gazeteci Ahmet Örs, Gurme Ali Esad Göksel, Osmanlı Mutfağı Araştırmacısı Akademisyen Özge Samancı, Executive Chef Max Millian Thome."
Osmanlı saray mutfağı kapsamında gerçekleşecek yarışmada, yemekler tamamen orijinal tariflere bağlı kalınarak yapılacak. Ancak yemeklerin aslı bozulmadan yapılacak yenilikçi uygulamaları ise jüri tarafından geçerli görülecek. Yarışmacı ekiplerden, yapacakları tüm menü için kaynak gösterme zorunluluğu istenmeyecek. Ancak toplam menüde en az bir yemek tamamı ile orijinale uygun olarak yapılacak. Jürinin 100 puan üzerinden yapacağı değerlendirmede puanlama kriterleri olarak şunlar belirlendi: Orijinalliğe uyum, hijyen kurallarına uyum, lezzet, uygulama, işçilik, masa düzenleme tasarım ve menü kartları.
FİNAL İstanbul'DA
Yarışmada dereceye gireceklere verilecek ödüller de şu şekilde belirlendi: "Altın 10 bin TL, gümüş 5 bin TL, bronz 2 bin 500 TL ve Hafta Sonu Bursa'ya Özel Ödülü 2 bin 500 TL."
Osmanlı devletine başkentlik yapan iller arasında gerçekleştirilen yarışmanın ilk ayağı 'şehzadeler şehri' olarak bilinen Amasya'da gerçekleştirilmişti. Yarışmanın Bursa'nın ardından ise Edirne ve Manisa'da da yapılması planlanıyor. Yarışmanın finali ise imparatorluğun son başkenti İstanbul'da yapılacak.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...