ABD Savunma Bakanı James Mattis ile ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, Pentagon'da, Suriye rejimine ait Şayrat Hava Üssü'ne ABD'nin düzenlediği füze saldırısıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.
İdlib'deki kimyasal saldırıyı kimin yaptığıyla ilgili kendi açılarından bir belirsizlik olmadığına dikkat çeken Mattis, "Kimyasal saldırı kararının verilmesinden ve saldırının kendisinden Suriye rejiminin sorumlu olduğuna hiç şüphe yoktur." şeklinde konuştu.
Mattis, bununla birlikte ABD'nin Suriye'deki önceliğinin değişmediğini, DEAŞ'ın yok edilmesinin ABD ulusal güvenliği açısından en önemli öncelik olmaya devam ettiğini vurgulayarak, "ABD'nin Suriye'deki askeri politikası değişmedi." ifadesini kullandı.
ABD'nin, kimyasal silah kullanımı konusunda oldukça hassas olduğuna işaret eden Mattis, "Kimyasal silahların kullanımını engellemek için ölçülü askeri karşılıklar vermeye devam edeceklerini" ifade etti.
Sabah saatlerinde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi, basın mensuplarını bilgilendirme toplantısında, İdlib'de sarin gazı kullanıldığı sonucuna net olarak ulaştıkları bilgisini paylaştı.
Sarin gazının kullanıldığını gösteren net deliller olduğunu ve bu gazın ancak Suriye rejimi tarafından kullanılmış olabileceğini anlatan yetkili, "Bölgedeki DEAŞ ve diğer terör gruplarının elinde sarin olduğunu gösteren bir değerlendirmemiz yok." dedi. Ellerindeki delillere göre bu saldırıyı bölgedeki devlet-dışı aktörlerin ya da bir terör örgütünün yapmadığını söyleyen yetkili, Suriye'nin (imzaladığı anlaşmaya uyarak) tüm kimyasal silahlarını elinden çıkarmadığının açıkça belli olduğunu vurguladı.
Esed rejimiyle yakın askeri işbirliği içinde olan ve İdlib'deki saldırıdan muhalifleri sorumlu tutan Moskova yönetimini de suçlayan yetkili, "Sanıyorum Ruslar, orada olan bitenleri örtmeye çalışıyor." ifadesini kullandı.
Aynı Beyaz Saray yetkilisi, askeri olarak birbirine bu kadar yakın çalışan iki unsurdan biri olan Ruslara, "Esed rejiminin kimyasal silah kullanımından nasıl haberdar olmadıklarının" sorulması gerektiğini de kaydetti.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...