E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

'YARGI BİR SİYASETİN UZANTISI OLMAMALIDIR' 

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bu ülkenin başına gelebilecek en büyük felaketin, yargının siyasallaşması olduğunu söyledi.

26.03.2007 - 05:12
 YARGI BİR SİYASETİN UZANTISI OLMAMALIDIR

İstanbul Anadolu Yakası Adalet Sarayı temel atma töreni ile Bakırköy Adalet Sarayı açılış töreninde konuşan Cemil Çiçek, Adalet Sarayının yargı camiasına ve İstanbul'a hayırlı, uğurlu olmasını diledi. Katkısı olanlara teşekkür eden Çiçek, şunları kaydetti:

''Binanın hikayesini dinlediniz. 1988'de başlamış. Adeta bir pehlivan tefrikası gibi, bir türlü bitmiyor güreş. 1988'de başlamış, istimlak edilmiş, 5 yıl içerisinde maksadına uygun bir hizmetin burada gerçekleşmesi lazım. Vaziyeti kurtarmak için 1992'de bir tören yapılmış, bir temel atılmış. Arkası yok. Yargı mensupları kiralık binalarda, ki İstanbul'da yargı için kiralanacak bir iş hanı bile kalmadı. Devran geçmiş, devir değişmiş bir temel daha atmak gerekmiş 1998'de. Sonra kimse arkasına dönüp bakmamış, bu törenlerden sonra ne oldu diye? Ardından bu işin önüne bir sosyal tesis inşa edilmiş. Sosyal tesiste, koskoca Bakırköy ve bağlı yerlerin yargılama hizmeti yapılıyor.

Geldik bizim dönemimize. 1988'den geldiğimiz nokta yaklaşık 19 sene sürüyor. Bu, ilk değil Türkiye'de. Çok şükür biz bunu süresinden evvel bitirdik.''

Çiçek, göreve başladıktan sonra bir başka trajik örneğe şahit olduğunu, İzmir Adliye binasının 22 sene sürdüğünü belirterek, ''Biz geldik, 33 trilyon vermek suretiyle orayı bitirdik'' dedi.

Bugünkü fiyatlarla 173 trilyona mal edilen İzmir Adliye binasıyla bu binanın yaklaşık aynı büyüklükte olduğuna dikkati çeken Bakan Çiçek, ''Bu ülkede kaynakların nasıl çarçur edildiğinin ve kimlerin bu yoldan ne kadar önemli paralar kazandığının en açık misali, bu ihale sistemi. 173 trilyona mal oluyor yaklaşık. Biz, bu binayı süresinden evvel, 1 sene-1.5 buçuk sene evvel bitirdik. Harcadığımız para 43 trilyondur'' şeklinde konuştu.

-PROJELER-

Cemil Çiçek, 18 Kasım 2002'den bugüne kadar yaptıkları ve önlerinde bulunan projelerin toplam kapalı alan miktarının, 4.5 milyon metre kare olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Harcadığımız para, 2 katrilyon 631 trilyondur. Göreve geldiğimizde, tüm yargının yatırım ödeneğinin yaklaşık 50 trilyon olduğunu hesaba katarsanız, farkı çok açık olarak görmek mümkündür. Sadece bizim İstanbul'a harcamakta olduğumuz, harcadığımız para tutarı 1 katrilyon 51 trilyondur. Cumhuriyet tarihinde görülmedi. Yaptığımız hizmetin büyüklüğünü belki anlatmakta zorlanıyoruz. Küçük hesaplar, lüzumsuz tartışmalar, esas hizmetin büyüklüğünü ve burada yapılan çalışmaları doğrusu göz ardı ediyor.''

Cemil Çiçek, bütün bu çalışmaların, hükümetin yargı meselesine ne kadar önem verdiğinin açık ifadesi olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Çünkü biz hükümet olarak ve ben şahsen Adalet Bakanı olarak şuna inanıyorum ki, yargıya yatırım, bu ülkenin geleceğine yatırımdır. Bu ülkenin geleceği aydınlık, açık olacaksa dışarıda, içeride daha itibarlı bir Türkiye olacaksa yargı meselesine daha fazla önem vermemiz gerektiği kanaatini taşıyoruz. Biz, bunu kabul ettiğimiz içindir ki bu kadar büyüklükte harcamaları yaptık. Burayı açıyoruz. Kartal'ın temelini attık. İnşallah, 7 Mayıs'ta da Çağlayan'daki adliye binamızın ihalesi yapılmış olacak.''

Yargıtay'da daire başkanlığından emekli bir yargı mensubunun, meslek anılarını anlattığı kitaptan iki bölüm okuyan Bakan Çiçek, şöyle konuştu:

''Yabancının bön bön baktığı, 'burası adliye midir?' diye küçümsediği bir dönemden, bu sarayların yapıldığı günlere geldik. Bu işin sorumlularının hiç olmazsa bu dönemde çok fazla konuşmamaları, bir teşekkürü bu hükümetten ve bizden esirgememeleri gerekir diye düşünüyorum.

Kimse bu işlerle ilgilenmedi. Çünkü, bu alanın siyasi getirisi yok. Bu katrilyonları buralara harcarsınız, bu, siyasi ranta dönüşmez. Bu, ülkenin geleceğine dönüşür. Onun için herkes yargıya sırtını döndü. Konuşmaya gelince de mangalda hiç kimse kül bırakmadı.''

-YARGIDA SİYASALLAŞMA İDDİALARI-

Eksik ve yanlış bilgilere dayalı olarak insanların ''Yargıda siyasallaşma var'' dediklerini ifade eden Çiçek, ''Bu Adalet Bakanı, bu hükümet ne yapmış da yargıyı siyasallaştırmış? Anayasa aynı Anayasa, Hakimler Kanunu aynı Hakimler Kanunu, kurul aynı kurul. Biz, ne yapmışız da bizden evvelkilerden farklı olarak, yargıyı siyasallaştırmışız?'' diye konuştu.

Cemil Çiçek, ''Teşekkür alacakları yerde çivi çakmamış olanların ithamına maruz kalmanın kanına dokunduğunu'' dile getirerek, şunları söyledi:

''Bu ülkenin başına gelebilecek en büyük felaket yargının siyasallaşmasıdır. Bu benim Amentüm'dür. İster dışarıdan, ister içeriden yargı siyasallaşmamalıdır. Ben, bu anlayışla çalışıyorum, bu anlayışla çalışıyoruz. Kim aksini düşünüyorsa herkesin huzurunda, her mekanda, her yerde bunun hesabını vermeye hazırız. Ama eksik bilgiye dayalı olarak bu türlü sloganlarla insanların vicdanlarını kanatırsanız, çalışma şevklerini kırarsanız, o zaman sıkıntıya düşeriz. Bundan ülke de kaybeder, yargı da kaybeder.

Bunları söyleyişimin sebebi şu: Benim bir siyaset anlayışım var, hükümetimizin bir siyaset anlayışı var. Hepimiz biliyoruz ki devletin 3 tane erki var. Yasama, yürütme, yargı. Bunlar, birbirinin rakibi değil. Birbirinin alternatifi de değil. Birbirlerinin hasmı hiç değil. Hepimiz, millet adına yetki kullanıyoruz. Türk milleti adına yargılama yapılıyor, Türk milleti adına yasama faaliyeti sürdürülüyor, Türk milleti adına icrai faaliyet ediyoruz. Türkiye'yi içerde, dışarda temsil ediyoruz. Hepsi uyum içerisinde, bu ülkenin mutluluğu, bu ülkenin refahı için çalışmak mecburiyetindedir. Eğer bu 3 erk birbirleriyle kavga ederse, bundan en büyük zararı ülke görür.''

Yargı meselesinin toplum önünde gelişigüzel tartışılamayacağını da ifade eden Adalet Bakanı Çiçek, sözlerini şöyle tamamladı:

''Yargı siyasallaşmamalı. Tekrar ediyorum. Hem içerden, hem dışardan kim siyasallaştırırsa en başta yargı olmak üzere bu ülkeye en büyük kötülüğü yapar. Yargı, bir siyasetin, bir ideolojinin uzantısı da olmamalıdır. Yargının ideolojisi bellidir. Hukuktur, evrensel hukuk kurallarıdır, haktır ve adalettir. Anayasadaki felsefe neyse yargının felsefesi, ideolojisi budur. Buna hepimizin dikkat etmesi lazım ve yargı üzerinden de asla siyaset yapılmamalıdır. Bu, ülkenin felaketi olur.

Yargının birliği, milletin, devletin birliği ile eş anlamlıdır. Bunu iyi görmemiz gerekiyor. Kim ki bu birliğe gölge düşürür, kim ki bu birliği zedeleyecek davranışlarda bulunursa, bana göre bu ülkeye bir başka kötülüğü daha yapmış olur.''

-DİĞER KONUŞMALAR-

Törene video konferans aracılığıyla katılan Kartal Cumhuriyet Başsavcısı Yusuf Ulu, temeli atılan İstanbul Anadolu Yakası Adalet Sarayı hakkında bilgi verdi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Adagül de hizmete açılan Bakırköy Adalet Sarayı'na ilişkin açıklamalarda bulundu. Başsavcı Adagül ayrıca, geçtiğimiz günlerde basında savcıların, adliye sarayının taşınmasını kendilerinin yaptığı yönünde haber çıktığını hatırlatarak, bu haberlerin, yanlış bilgilendirme sonucu yazıldığını söyledi. Başsavcı Adagül, temizlik ve taşıma için Adalet Bakanlığı'nca gerekli ödeneğin gönderilmiş olduğunu sözlerine ekledi.

Adalet saraylarının tanıtım filmlerinin gösterildiği törene, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ile bazı milletvekilleri ve yargı mensupları katıldı.

-BAKIRKÖY ADALET SARAYI-

Bakırköy Adalet Sarayı, her birinde 2 bodrum kat, zemin kat ve 7 normal kat olan 13 bloktan oluşuyor.

Binada, 156 adet duruşma salonu, 109 savcı odası, 193 hakim odası, 179 kalem odası, 16 nezarethane, 110 tuvalet, 8 müfettiş odası, 4 adli tabip odası, 6 çocuk sosyolog ve psikolog odası, 4 avukat odası, 8 vezne, bir PTT ve 500 araç kapasiteli otopark bulunuyor.

Arşiv odaları argon gazlı yangın söndürme sistemiyle korunan binada, 198 adet kamera yer alıyor. Kameralarla çekilen görüntüler, sistem odasında kaydediliyor.

Bina koridorlarında anons ve müzik yayınlarında kullanılmak üzere toplam 368 adet tavan tipi çift yönlü hoparlör yer alıyor.

Adalet sarayı, Atrium tarzında inşa edilen 30 metre yüksekliğindeki giriş bölümü, yürüyen merdivenleri, 10 metrelik Atatürk heykeli, kullanılan İznik çinileri, akıllı bina özellikleri ve ileri teknoloji bilgisayar donanımlı salonları ile dikkat çekiyor.

Binanın mobilyaları ise Ankara ve Eskişehir açık cezaevlerindeki tutuklularca yapıldı.

-ANADOLU YAKASI ADALET SARAYI-

Kartal'da temeli atılan Anadolu Yakası Adalet Sarayı ise 123 bin 645 metre karelik alan üzerinde ikisi ana blok olmak üzere, 10 blok halinde inşa edilecek.

Binada, 329 adet duruşma salonu, 278 hakim odası, 276 savcı odası, 610 mahkeme arşivi, 52 icra dairesi, 76 yediemin odası, 12 doktor ve hemşire odası, 99 tutuklu bekleme odası, 55 adet sosyolog, psikolog ve pedagog odası, 12 adet karakol ve nezarethane, 2 banka şubesi, bir PTT şubesi, 10 mahkeme veznesi, 1 mutfak, 10 yemekhane salonu, ayrıca kreş, kütüphane, internet, konferans salonu, sahne, laboratuvar, oyun alanı, seminer ve simülasyon odası, sergi ve kokteyl fuayesi, spor salonu, fitness ve jimnastik salonu ile 2 bin 666 adet araç kapasiteli otopark bulunacak.

Karayolu, demiryolu ve denizyoluna yakın mesafede inşa edilecek adalet sarayı, 2009 yılında hizmete girecek.

Bina, Türkiye'nin en büyük adalet sarayı olacak.

ZAMAN

YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
SALİH 10 Mart 2007 Cumartesi 01:15

İSKİ'NİN SON ZAMANLARDA YAPMIS OLDUGU TUM İHALELER ACİL ÖNLEM PLANI ALTINDA DAVET USULU OLMAKTADIR VE BU ANLAMDA İSTEDİKLERİ MÜTEAHHİTE VE İSTENİLEN İS YETERSİZ MÜTEAHİTLERE PESKES CEKİLMEKTEDİR O SENİN MÜTEAHİTİN BU BENİM MÜTEAHİTİM DENMEDEN YETERLİLİK SAGLAYAN FİRMALARA VERİLMELİDİR SEFFAK OLARAK İHALELER GERCEKLESMELİDİR

Yorumu oyla      18      10  
ceyda 3 Mart 2007 Cumartesi 01:58

bırakın avrupa birligini falanda önce kendinize çeki düzen verin uzun yıllardır avrupadayım böyle eften püften bi sorumsuzluk yüzünde ölümlerle hiç karşılaşmadım hani derler ayranı yok içmeye tahtıravenle gider .....

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
BU KOYUNUN YÜZDE 15’İ İNSAN!
Amerikalı bir bilim adamı, hücrelerinin yüzde 15’i insan, yüzde 85’i hayvan ...
FİLLER KORNA SESİNE KIZIYOR
MALEZYA’nın otoyollarından birinde sık sık fil sürüleri görülmesi üzerine ...
 
MOSKOVA'DA ÖLÜM OYUNU!
Moskova’daki bir striptiz kulübünde ateş gösterisi sırasında çıkan yangın ...
UTANÇ DUVARI DURMALI
BM Genel Sekreteri görevine başladıktan sonra ilk kez Filistin'e giden ...
ÇEKİLİN DUMRUL GELİYOR! BİR RTÜK MÜHENDİSİ RTÜK'Ü FENA HAŞLADI!
(ÖZEL-TURKTİME) Bir RTÜK Mühendisi, kendi kurumunu ...
 
'HİZBULLAH PKK'YI YOK ETMEK İÇİN KURDURULDU, DİNDARLARA ZARAR VERDİ'
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 13 yıl süren ve 20 sanığın müebbet ...
DİPLOMATLARIN TRAFİK DOKUNULMAZLIĞI KALKTI
İçişleri Bakanlığı, yargı mensupları, milletvekilleri ve diplomatik dokunulmazlığa ...
AK PARTİLİ DEMİR VE UZUNKAYA KAZA GEÇİRDİ
Amasya'nın Merzifon ilçesinde meydana gelen trafik kazasında Ak Parti ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
japonya
Kocan Kadar Konuş
Ferit Şahenk
Brezilya
haberler
Yükseköğretime Geçiş Sınavı
Barack Obama
saldırı
Zlatan Ibrahimoviç