Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, dün "Güncel Ekonomik Gelişmeler ve 2008 Ocak-Mayıs Dönemi Merkezi Bütçe Uygulamaları Sonuçları" konulu bir basın toplantısı düzenledi. Burada, dünyada yaşanan krizin Türkiye ekonomisini de etkilediğine işaret eden Unakıtan, içerideki belirsizliklerin de büyüme hızını yavaşlattığını vurguladı.
CARİ AÇIK DÜŞERDİ
"Dışarıdaki ve içerideki birtakım belirsizlikler nedeniyle son günlerde gittikçe artan faizlerin en iyi ilacı enflasyonu indirmek, belirsizlikleri kaldırmak ve mali disiplini daha da sıkılaştırmak" diyen Unakıtan'ın güncel gelişmelere ilişkin yorumları şöyle:
Türkiye'nin enerjiye harcadığı para 40 milyar doları aştı. Akaryakıt hammaddesindeki 1 dolarlık artış Türkiye'ye 500 milyon dolara mal oluyor. Şimdi hammadde fiyatları 1 dolar değil, 10 dolar, 10 dolar artıyor. Eskiden bu fiyatlarla karşılaşılsaydı, millet benzin kuyruklarında benzin bulamazdı.
Enerji fiyatlarında bu artış olmasaydı, cari açığın GSYİH'ya oranı yüzde 2,7 olacaktı.
49 MİLYAR $ ÖZELLEŞTİRME
AK Parti hükümeti döneminde 49 milyar dolarlık özelleştirme yaptık. Şans oyunlarında işletme hakkı devri süreci bu ay başlayacak. Otoyol ve köprü özelleştirmeleri devam ediyor. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine dönük çalışmalar da bu yıl sonuna bitirilecek.
Halk Bankası'nın kamu hissesinin özelleştirilmesi stratejisi önümüzdeki haftalarda belirlenecek. Enerji dağıtım ihaleleri de başlayacak.
Yapısal reformlar kapsamında, Tarım, İstihdam, Borçlar Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, KDV'nin Sadeleştirilmesi, her türlü ücret ödemelerinin bankacılık sisteminden geçmesi, kayıtdışının azaltılması gibi alanlardaki çalışmalara hız verilecek.
BÜTÇE FAZLA VERDi AMA PARA MARA YOK
Unakıtan'ın verdiği bilgiye göre bütçe mayısta yüzde 66.4 artarak 3.4 milyar YTL fazla verdi. Merkezi bütçe gideri 15.8 milyar YTL, gelir 19.2 milyar YTL, olurken, faiz dışı fazla da 5.1 milyar YTL'ye çıktı. İlk 5 ayda ise gider 86 milyar YTL, gelir 84 milyar YTL, açık da 2 milyar YTL oldu. Unakıtan, "İlk 5 ayda bütçe açığı yüzde 38,4 azaldı. Böylece bütçe açığı hedefinin sadece yüzde 11,4'ü gerçekleşti" dedi.
Bu kapsamda soruları da yanıtlayan Unakıtan, bütçenin fazla vermesi nedeniyle bazı kamu kuruluşlarının ek ödenek talep ettiğini belirterek, "Para mara yok. Kimse benden tekrar ilave para, ödenek istemeye gelmesin. Böyle bir yanlışa düşmesinler" dedi.
Bugün
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...