Türkiye genelindeki 24 milyon ehliyet sahibi yurttaş şimdi yeniden kişi başı 101 TL ücret ödeyerekehliyetini değiştirecek. Hazine’ye 2.4 milyar TL’lik yeni bir gelir kaynağı aktarılacak. Ehliyetini daha önce alanların yeniden ücret ödeyerek değiştirmek zorunda kalacak olmaları tartışmanın da fitilini ateşledi. Sosyal medyada, “Kazanılmış hakkımız elimizden alınamaz, bu hukuka aykırı” diye tartışmaya açılan konuyu toplumun farklı kesimlerine sorduk.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel TEKİN:
‘Sistemde her şey paraya dönüşüyor, vatandaşın suçu ne?’
DEVLETİN bütün hatalarının faturasını vatandaş ödüyor. Sadece ehliyet değil, birçok alanda durum böyle ilerliyor. Siz kendinizi yenileyeceksiniz diye vatandaşın ne suçu var? Her şeyin paraya dönüştüğü bir sistem yürütüyorlar. Önemli bir nokta ise sanki değişikliği vatandaş talep ediyor gibi, külfetini de o ödüyor. Bu, kabul edilemez. Bugüne kadar ne yapıldıysa, hangi alanda bir değişiklik olduysa hepsini vatandaşın sırtına yüklediler. Parti olarak da “Artık yeter” diyoruz. Bu konuda girişimlerimiz olacak.
Avukat Çağrı ÇETİN:
‘Ehliyete çok değerli kâğıt muamelesi yapılamaz’
EHLİYETLERİN süreli olması, 5-10 yıl gibi sürelerde değiştirilmesi kamu yararına bir uygulamadır. Örneğin; yıllar geçmesine ve gözleri bozulmasına rağmen halen gözlüksüz araba kullananlar var. Birehliyeti değiştirmek için 101 lira değerli kâğıt adı altında ücret alınması sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmaz. Farklı gelir grubundan vatandaşlar var. Söz konusu ehliyetin maliyeti esas alınmalıdır. 10 yılda bir değişecek ehliyetlere ‘çok değerli’ kâğıt muamelesi yapılmamalıdır.
Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Av. Şükran EROĞLU:
‘Tüketici mağdur ediliyor, dava açacağız’
EHLİYETLERİN değiştirilmesi için 101 lira istenmesi devletin ayıplı bir hizmeti bana göre. ÇünküHazine’ye para girdisi sağlansın diye sürekli bir şeyler yapıyorlar. Ehliyetler bizim kazanılmış hakkımız. Bize o belgeyi devlet veriyor. Devlet “Değiştir” diyor ve zorunlu tutuyor. Vatandaşın ekonomik çıkarının korunmaması söz konusu. Halbuki Anayasa’nın 172. maddesine göre devlet tüketiciyi koruyucu tedbirleri almak zorunda. Ama bakıyoruz değil tükecitiyi korumak, tüm tüketici haklarını suiistimal ediyor. Kartları değiştirmek için cüzi bir bedel alınabilir ama 101 lira çok ciddi bir rakam.Hazine’ye gelir kaydedilecek diye tüketicinin sırtından kazanmaya çalışmak yanlış bir politika. Tüketicilerin mağdur edilmemesi için dava açacağız.
Sürücü Kursları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Osman Ali DAĞ:
‘Kartın maliyeti en fazla 5 TL’
BU uygulama geçen hafta Meclis Plan Bütçe Komisyonun’da görüşülürken toplantıya biz de katıldık. AB uyum yasaları çerçevesinde ehliyetlerin değiştirilmesi gerekiyor. İlk kez ehliyet alanlar zaten 101 lira ödüyor. Kartı değiştirmeye gittiğinizde 101 lira daha isteniyor. Bunun kaldırılması veya dörtte bir oranında alınmasını teklif ettik. Maliye değerlendireceklerini söyledi ama anlaşılan o ki bu haliyle kabul edilmiş. Mevcut uygulamaya göre B sınıfı ehliyet almak isteyen kişi 333.5 lira harç bedelinin yanı sıra 101 lira da kart parası ödüyor. Şimdi yeni uygulama ile “Kartlar değişecek, 101 lira verip zorunlu değiştireceksiniz” diyorlar. Kartların üretiminin çok büyük bir maliyeti yok. En fazla 5 liraya mal oluyordur. En azından 25 lira deseler vatandaş o kadar üzülmez.
Prof. Dr. Mümtaz’er TÜRKÖNE:
‘Şaşırmamak gerek devletin özelliği bu’
DELİ Dumrul tarzı bir şey bu. Ama şaşırmamak gerek çünkü bu devletin özelliğidir. Devlet, özellikle de fırsat bulduğu zaman hemen vatandaşı soymaya kalkar. Bunu başka yollardan çözmek varken, vatandaşın cebinden çıkarması kabul edilebilir değil. Çipli pasaportlarda da aynı durumu uyguladılar. Harçları, vatandaşın cebinden aldılar. Yani devlet fırsat kollar gibi, fırsat çıktıkça bunu yapıyor. Bu işten devletin kasasına ne kadar para girecek bilmiyorum ancak ben bu duruma kesinlikle karşıyım. Kabul etmiyorum
TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi ve AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa ŞAHİN:
‘Her şeyi paraya endekslemek yasaya haksızlık olur’
HER şeyi paraya endekslemek, çıkacak olan yasaya haksızlık olur. 1988’den bu yana kapsamlı düzenleme yapılmadı. Sınavları yine MEB yapacak. 24 milyon kişinin ehliyeti olan bir ülkede bu konuyla ilgili yasa çıkarılırken, her türlü ayrıntıya önem verildi. Yeni yasayla artık insanlar 30-40 yıl önce aldıkları ehliyetlerle trafiğe çıkamayacak. Bir kişi aldığı ehliyetle ömür boyu trafiğe çıkabiliyordu. Şimdi 3-5 yılda bir düzenli olarak sağlık kontrolü yapılacak. Komisyonumuzun yaptığı çalışmaların bana göre en güzel tarafı sağlık kontrollerindeki hassasiyetidir. İtirazlar olsa da 101 TL rakamını 3-5 yılda bir ehliyetimizde değişiklik yapıldığında devlete vermek zorundayız. Vergimizi nasıl düzenli veriyorsak, bu da ehliyet vergisi gibi görülebilir.
Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursları Birliği Dernek Başkanı Süleyman SERT:
‘Devletin kırtasiye maliyeti düşecek, oradan karşılansın’
SÜRÜCÜ kurslarının açıldığı tarihten itibaren geçen 25 yıl içerisinde ciddi bir değişiklik olmadı. Bu ilk ciddi değişiklik olacak. Biz aslında sürücülerimizi yetiştirirken değişen teknoloji ve ihtiyaca cevap verebilecek kadar yeterli değildik. O nedenle hem sürücü eğitimleri hem de ehliyetlerle ilgili değişiklik yerinde oldu. Sürücü kurslarının direksiyon sınavlarında standart yoktu. Suiistimale açık durumlar yaşanıyordu. Trafikte ciddi can ve mal kayıpları yaşadık. O nedenle 5-10 yılda yenilenmesi çok anlamlı. Para konusunda çok şikâyet alıyoruz. Vatandaş, aslında daha önce ehliyetini bedelini ödeyip aldı. Devlet yeni bir teknolojiden yararlanacaksa, bunun faturası halka kesilmesin. Devletin yazışma-kırtasiye vs maliyetleri düşecek. Ehliyet bedelleri buradan karşılansın
Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem BULGUN:
‘Çipli ehliyet güzel ama hesapsız’
HAZİNE’ye para lazım sanırım. Onlar için ödeme alınıyor. Ödemeleri 2014’e kadar yapmak gerekiyor, yani 4.5 ayda kaç milyar para toplayacaklar belli değil. Bu tabii halkın hoşuna gitmez. Uzun vadeye aktarmak gerekir. Bunun maliyeti nedir bunu belirtmeleri gerekir. Çipli ehliyet gayet güzel fikir ama hesapsız bir olay. Halkın çoğunluğu tarafından kabul edilmez zaten. Sanırım Hazine’de bir açık var ve bunu kapatmak istediler, böyle bir yol seçtiler.
SOSYAL MEDYADAN TEPKİ YAĞDI
‘Değerli kâğıt dediniz de altın mı kaplayacaksınız?’
* Ehliyet parası 2.5 milyar dolar. Bir köprü parası kasaya girdi.
* 24 milyon kişiden 101 TL ehliyet yenileme parası. Allah’tan ehliyetim yok. Böyle soygunculuk görülmedi.
* Bir de başımıza ehliyet yenileme parası çıktı. Yetiş şirin baba.
* Dünyanın en pahalı benzinini, iletişimini ve dahi otomobilini kullanan adama ehliyet parası ne ki?
* 101 TL ehliyet için değerli kâğıt parası. Altın mı kaplayacaksınız?
* Ehliyet kursuna yazılmak 400 lira. Sınav parası 100 lira. Ehliyeti çıkarmak 400 lira. Ama ehliyeti eline almak paha biçilemez.
Bakan mesajı aldı: Gözden geçireceğiz
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, sürücü ehliyetlerinden alınması planlanan ücretin yeniden gözden geçirileceğini açıkladı. Ehliyet değişim ücretine gelen tepkiler üzerine Twitter’daki hesabından açıklama yapan Bakan Şimşek, şunları söyledi: “Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız ile konuştum. Ehliyet yenileme ücreti yeniden gözden geçirilecek! Ama ücret maliyetin altında olmayacak.”
habertürk