Ural Federal Üniversitesi’nden bir grup jeolog, İran’ın doğusundaki Lut Çölü’nde yaklaşık 13 kilogram ağırlığında meteoritik malzeme tespit etti.
Rusya’ya dönen uzmanlar, yanlarında getirdikleri örneklerin yaklaşık yüzde 80’inin menşeinin gerçekten dünya dışı olduğunu düşünüyor. Rusya Bilimler Akademisi Meteor Komitesi üyesi olan URFU’lu araştırmacı Viktor Grohovskiy, Sputnik’e açıklamasında, buluntuların bir kısmını İran’ın Kerman kentindeki Şehid Bahonar Üniversitesi’nden meslektaşlarına bıraktıklarını belirterek şunu anlattı:
“Meteorların konsantrasyon mekanizmasını bulmak için İran’daki Lut Çölü’ne gittik. Ekibimizde 4 kişi vardı, hepsi URFU’nun Extra Terra Consortium laboratuvarının çalışanları. Genel olarak seyahatimiz başarılı geçti. İranlı meslektaşlarımızın desteğiyle yeterince malzeme topladık. Sahadaki çalışmalar sırasında meteor olduğunu düşündüğümüz yaklaşık 13 kilogram ağırlığında örnek bulundu. Bulunan parçaların yarısı İranlı meslektaşlarımızda kaldı, ikinci yarısı laboratuvarımıza geldi. Gelen örnekler ölçümde geçti, kataloglara kaydedildi. Birçok örneğin aynı meteor yağmurunun parçaları olduğu ortaya çıktı”.
Bulunan parçanın yaşını öğrenmek için parçanın ne zaman uzayda oluştuğu, ne zaman ana kütleden koptuğu ve ne zamandır Dünya’da bulunduğunun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Grohovskiy, “Deneyim şunu gösteriyor ki, birçok meteoritik malzeme Güneş Sistemi’mizin yaşıtı. Yani yaklaşık 4.5 milyar yaşında” diye ekledi.
Sputnik
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...