Kamuoyunda bu fonların kimliklerine ilişkin oluşan merak giderilmezken, isimlerin İMKB ve Sermaye Piyasası Kurulu’na bildirildiği öğrenildi. Yüzde 15’lik hissenin halka arzının ardından İMKB’ye yapılan açıklamada, yurtiçindeki toplam 93 bin 868 yatırımcıya karşılık, yurtdışından 142 yatırımcının Türk Telekom hissedarı olduğu belirtildi. Zamanla ve fiyat eleştirilerinden sonra, bir de "kim bu yabancılar" sorularının gündeme geldiği halka arzda, Türk Telekom’dan hisse alan bu yabancı fonların kim oldukları ise kamuoyuna açıklanmadı.
Ortalaması 8 milyon dolar
Hisseleri satın alanların ülke bilgileri ve sayıları kamuoyuyla paylaşırken, bunların kimliğine dair bir bilgi verilmeyişinde en büyük dayanak, yüzde 5’in üzerinde alım yapan kimsenin bulunmaması oldu. Mevzuat gereği yüzde 5’in üzerindeki hisselerin SPK ve İMKB’ye bildirilmesi gerekiyor. Ancak buna karşın Türk Telekom hissesi alan yabancı fonların tam listesinin ilgili kurumlara gönderilmesi dikkat çekti. Açıklanan verilere göre, yabancı yatırımcılar ortalama 8 milyon dolarlık alım yaptı.
Düşük mü, yüksek mi
Gelen talebe karşın fiyatın tavan fiyat olan 4.70 YTL yerine 4.60’ten belirlendiği Türk Telekom’da, fiyatın düşük olup olmadığı da netleşecek. Hisselerin ilk işlem günlerinde yüzde 15 civarında prim yapması normal karşılanıyor. Prim oranının yüzde 20’nin üzerine çıkması halinde halka arz fiyatının düşük kalacağı kabul ediliyor. Bu arada Garanti Yatırım’ın elinde 300 milyon dolarlık green shoe opsiyonu hakkı bulunuyor. Buna göre fiyat 4.50’nin altına düşerse, Garanti Yatırım alım yaparak fiyatın halka arz fiyatının altına düşmesini engelleyecek.
Hürriyet