İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Oktay Kaplan, dünyada 7-8 bin civarında farklı nadir hastalık türü olduğunu ve her sene bu sayının arttığını söyleyerek ABD'de 200 binden, İngiltere'de 50 binden az kişiyi etkileyen, Avrupa'da ise 2 binde 1 kişide görülen rahatsızlıkların nadir hastalık kategorisinde değerlendirildiğini anlattı.
Bugüne kadar Türkiye'de 5 milyon, dünyada 350 milyon kişinin nadir hastalıktan etkilendiğinin tahmin edildiğini aktaran Kaplan, şu bilgileri paylaştı:
AKRABA EVLİLİKLERİ ETKİLİ OLABİLİR
"Yani Türkiye'de her 16 kişiden 1'i bu tip bir hastalığa sahip. Dünyadaki nadir hastaların yüzde 80'i, 350 nadir hastalıktan etkilendi ve hastalıkların yüzde 80'i genetik kaynaklı. Nadir hastaların yüzde 50'si çocuklardan oluşuyor ve nadir hastalıkların yüzde 95'i için Amerikan İlaç ve Gıda Dairesinin onayından geçmiş bir ilaç bulunmuyor. Genetik kökenli hastalıkların ortaya çıkışında en önemli etken, akraba evlilikleri. Türkiye'de her 5 kişiden biri akraba evliliği gerçekleştiriyor. Her 10 nadir hastadan 4'ü hastalığın teşhisi noktasında büyük sıkıntı çekiyor ve nadir bir hastalığın teşhisi ortalama 7 yıl sürüyor. Bazen de yanlış teşhis, yanlış tedavi yöntemi ve uygun olmayan ilaçlar sebebiyle organ kaybı yaşanabiliyor. Bu sebeple hastalar için en büyük adım teşhis oluyor."
BİYOLOJİK TESTLER SAYESİNDE BİRÇOK NADİR HASTALIK TANIMLANABİLİYOR
Oktay Kaplan, nadir hastalıkların tedavisi için Amerika ve Avrupa'da önemli çalışmalar yapılmaya başlandığını, yeni geliştirilen teknikler ve biyolojik testler sayesinde birçok nadir hastalığın tanımlanabilir hale gelmeye başladığını anlattı.
Orphan İlaç Hareketi ile son 25 yılda 326 yeni ilaç geliştirildiğini kaydeden Kaplan, toplamda 7 binden fazla hastalık olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ilaç bulma hızının aynı seviyede devam etmesi halinde, birçok nadir hastalık için tedavi yöntemi bulunmasının oldukça uzun zaman alacağını belirtti.
ntv
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...