Tokat'taki saldırıda şehit düşen 7 askerin acısı yüreklerden silinmemişken önceki akşam 19 maden işçisini grizu patlamasında kaybettik.
Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi Alpagut Köyü yakınlarındaki Bükköy Madencilik'e ait kömür ocağında saat 19.30 sıralarında grizu patlaması meydana geldi. Saat 16.00 - 24.00 vardiyasında çalışan 30 maden işçisinden 19'u yerin 220 metre derinliğinde göçük altında kaldı. Madenin giriş kısmında çalışan 11 işçiden 7'si hafif yaralı olarak kurtuldu. Dört işçi ise patlamadan zarar görmedi.
Olayın ardından Bursa Sivil Savunma, AKUT ve itfaiye ekipleri madende arama kurtarma çalışmalarına başladı. Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) bölgeye sevk edilen 18 kişilik kurtarma ekibi ise hava muhalefeti nedeniyle helikopterle ulaşamadı. Karayoluyla giden ekip ancak sabah 07.30'da Bursa'ya gelebildi. Balıkesir'in Dursunbey, Kütahya'nın Tunçbilek ve Manisa'nın Soma İlçelerindeki maden ocaklarından gelen uzman ekipler de göçük altındaki işçileri kurtarabilmek için zamanla yarıştı. Ancak ocakta biriken gaz nedeniyle ilk giren iki işçi de zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Çalışma gazın tahliyesinin ardından sürdürülebildi. Yeni bir göçüğe karşı titizlikle yürütülen kurtarma çalışmalarında umutlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in açıklamasıyla son buldu. Dinçer, saat 09.30'da 19 işçiden tümünün hayatını kaybettiğini söyledi. Dışarıda bekleyen işçilerin yakınları acı haberle yıkıldı.
Gün boyu süren çalışmalar sonunda işçilerden 14'ünün cesedi madenden çıkarıldı.
Bakan Dinçer, saat 17.00 sıralarında yaptığı açıklamada göçüğün iki ayrı bölümde meydana geldiğini belirterek 'Birinci göçükteki 9 işçimize ulaştık. Diğer 10 arkadaşımızın diğer bir göçükte olduğunu tahmin ediyoruz. Yeni bir çalışmayla diğer işçilere ulaşacağız' dedi. Cenazeleri madenden çıkarılan işçiler toprağa verilmeye başlandı.
Acı haberi bakan verdi
ACI haberi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer verdi. 'İşçilerimiz maalesef Hakk'ın rahmetine kavuştu' diyen Dinçer patlamanın şiddetli olmamasına karşın tahkimatın çökmesiyle facianın meydana geldiğini söyledi. Bakan Dinçer, 'İşletmede bir sorun var mı?' sorusuna maden ocağının sürekli kontrol edildiğini, işletmenin 1983 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini belirterek şunları söyledi: 'Mayıs ayında en son denetimi yapılmış. Eksikleri tespit edilmiş ve onları da aralık ayına kadar tamamlanmak üzere kendilerine talimatlandırılmıştı. Bu eksikliklerin ne kadarının yapılıp yapılmadığını henüz bilmiyoruz. İncelemelerimiz devam ediyor. Müfettiş arkadaşlarımız da buradalar. Sanıyorum hadiseleri daha net görme imkanımız olacak' dedi.
Acı liste
Patlamada ölenlerin isimleri: Şenol Kurt, Ali Kazan, İzzet Kuşoğlu, Murat Aydın, Emir Ali Turhan, Murat
Hanay, Mehmet Banbal, Seyit Ali Akduman, Mehmet Kuşoğlu, Yusuf Karaca, Erol Boran, Yunis Arçiçek, Ramazan Baştepe, Ertuğrul Demiray, Yahya Arabozan, Erol İkiz, Muammer Aktaş, Ahmet Çetin ve Mehmet Çetin.
Kömür karasından beter 19 dram
19 işçiden geriye dramlarla dolu yarım hayatlar kaldı. Madenden emekli olan ancak geçimlerini sağlayabilmek için üç gün önce Gediz'den Bursa'ya gelen Ahmet ve Mehmet Çetin adlı kuzenler onlardan sadece ikisi Maden ocağında can veren işçilerden 5'i Kütahya'nın Gediz İlçesi'nden ekmek umuduyla gelmişti.
Ölen Mehmet Çetin'in Gümüşlü Köyü'nde yaşayan eşi Alime Çetin, eşinin Gediz'deki maden ocağından birkaç ay önce emekli olduğunu söyledi. Oğlu Serdar'ın da maden ocağında çalıştığını söyleyen Alime Çetin, kızı Zehra'nın üniversitede öğrenim gördüğünü belirterek 'Maddi imkansızlıklarımız ve kızıma destek olabilmek için 3 gün önce amcasının oğlu Ahmet Çetin ile birlikte Bursa'ya çalışmaya gitmişti' dedi. Çetin'in birlikte can verdiği amcasının oğlu Ahmet Çetin de Gediz'deki maden ocaklarından emekliydi. Evli olan bir kızı dışında 11 yaşında Ayşegül ile Rukiye adlı ikiz kızları bulunuyordu.
Ömür bitti ev taksidi bitmedi
Gediz'den gelen bir diğer işçi Muammer Aktaş, 2005'te Gökler'de kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasında ölen teyzesinin oğlu Mehmet Çelen ile aynı kaderi paylaştı. Yahya Arabozan ise (30) evli ve dört yaşında bir çocuk babasıydı.
Üç çocuk babası 32 yaşındaki Murat Aydın'ın ise bir yangında evinin kül olduğu daha sonra TOKİ'den bir daire aldığı öğrenildi. Aydın'ın tek amacı evinin taksitlerini bitirmekti. Ramazan Beştepe (41) emeklilik için yaşının dolmasını bekliyordu. Ocakta bir hafta önce çalışmaya başlamıştı.
'Uyarı cihazı yoktu' iddiası
Bükköy Madencilik'te çalışan işçiler, ocakta metan gazını ölçen sensörün bulunmadığını iddia etti. CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer ise, metan gazına karşı bir 'merkezi uyarı sistemi' varmış, ancak çalışmıyormuş' dedi. Özer, olayda ihmal zinciri bulunduğunu öne sürerek 'Bize gelen bilgiye göre bu tür maden ocaklarında metan gazına karşı bir 'merkezi uyarı sistemi' bir de işçilerin boyunlarında bulunan manuel uyarı sistemi olması gerekiyormuş. Tehlike sınırında gaz olduğunda uyarı sistemi ile işletmenin merkezini uyarıyormuş. Bu cihazın burada arızalı olduğunu öğrendik. İşçilerin boyunlarındaki cihazın ise çalışıp çalışmadığı incelemelerden sonra belli olacak' dedi. Özer, 'Böyle şey mi olur? Mademki eksiklik vardı niye bu ocak mühürlenmedi. Havalandırma sisteminin de yetersiz olduğunu öğrendik' dedi.(AKŞAM)