Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Ekonomik Program ile önümüzdeki dönemde Türkiye'nin rekabet gücünü ve istihdamını artıracak, Türkiye'de altyapı yatırımlarını hızlandıracak bir perspektif sunulduğunu bildirdi.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Maliye Bakanlığı'da düzenledikleri ortak basın toplantı ile 2008-2012 dönemini kapsayan orta vadeli mali çerçeveyi açıkladılar.
Şimşek, burada yaptığı konuşmada, bugün açıklanan Orta Vadeli Ekonomik Program ile önümüzdeki 4-5 yıllık dönemde yapılacak yapısal reformlar ve altyapı yatırımlarını da içerecek şekilde bir öngörülebilirliği artıran perspektif sağlanmak istediğini söyledi.
Türkiye'nin kamu borç dinamiklerine ilişkin son gelişmeler hakkında da bilgi veren Bakan Şimşek, son yıllarda gerek mali disiplinde, gerek özelleştirme politikalarında son derece kararlı bir tutum sergilendiğini ve bunun sonucunda toplam kamu açığına ilişkin Maastrich kriterlerinin tutturulduğunu, AB tanımlı kamu borç yükünün de AB 27 ortalamalarının çok altına çekildiğini, faiz harcamalarının vergi gelirlerine oranının
çok keskin bir şekilde düşürüldüğünü, kamu borcunun vade ve döviz kompozisyonunda çok önemli iyileşmeler sağlandığını kaydetti.
Kamu net borç stokuna bakıldığı zaman 2005 yılından bu yana sürekli bir şekilde net kamu borç stokunun aşağıya doğru indiğini belirten Şimşek, Türkiye'nin bu anlamda da 4 yıldır Maastrich kriterlerini tutturduğunu bildirdi.
Şimşek, şöyle konuştu:
''Burada özellikle 2 konunun altını çizmek istiyorum. Biz bu orta vadeli mali çerçeveyi açıklarken özellikle önümüzdeki dönemde Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak, Türkiye'de istihdamı artıracak, Türkiye'de altyapı yatırımlarını hızlandıracak bir perspektif sunuyoruz. Ama bu perspektif kamu borç stokunun 2002 yılı sonu itibariyle aşağı doğru gidişatını çok ciddi bir şekilde de öngörüyor. Hem bir yandan kamu borç
stokunu aşağı çekeceğiz ve devam ettireceğimiz mali disiplin ile gerek Türkiye'de enflasyonun kontrol altında tutulması, gerekse cari açığın daha da kötüleşmemesi için yapılması gerekenleri içeren bir perspektif sunuyor. Fakat hiçbir şekilde özellikle 2007'ye oranla mali disiplinde bir gevşeme söz konusu değildir.''
ENFLASYONDAKİ ARTIŞ DÜNYA GENELİNDE VAR
Ekonomide ciddi durgunluk var iddialarının gerçeği yansıtmadığına da değinen Şimşek, enflasyondaki artışın varlığını ise kabul etti. Tüm dünya genelinde bu sorunun yaşandığını anlatan Şimşek, "Dünya ülkeleri bu artışı bizden daha çok hissediyor. Türkiye'deki enflasyon artışının yüzde 6'sı gıda ve enerjiden kaynaklandı. Yani Merkez Bankası rezervleri ile ilgili ya da genel ekonomi ile ilgili değil. Orta vadede baktığımızda enflasyon inecektir" dedi.
GAP BİTİRİLECEK
Kamu harcamaları konusuna da değinen Şimşek, İşsizlik fonunun aktarımı ile gündeme gelen GAP hakkında da şunları söyledi: "Dünya gıda krizlerleri ile boğuşurken bizim GAP'ı hızla bitirmemiz ve üretmimizi artırmamız doğru bir adımdır."
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2008 yılı için yüzde 4,2 olarak öngörülen kamu kesimi faiz dışı fazla hedefinin yüzde 3,5, yüzde 1,9 olan merkezi yönetim bütçe açığının GSYH'ya oranının da yüzde 1,4 olarak revize edildiğini açıkladı.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Maliye Bakanlığı'nda düzenledikleri ortak basın toplantısı ile 2008-2012 dönemini kapsayan orta vadeli mali çerçeveyi açıkladılar.
Bakan Unakıtan toplantıda yaptığı konuşmada, 2008-2012
dönemine ilişkin orta vadeli mali çerçevenin 2007 Aralık ayında AB'ye sunulmuş olan katılım öncesi ekonomik program çerçevesinde ortaya konulduğunu hatırlatarak, ancak bu tarihten sonra milli gelir hesaplarında ciddi bir revizyon gerçekleştiğini, orta vadeli küresel ekonomik ve finansal görünümün değiştiğini, ayrıca istihdam paketi ve
GAP yatırımları gibi Türkiye'nin orta ve uzun vadeli rekabet gücünü artıracak yapısal adımların orta vadeli mali çerçeveye yansıtılması gereğinin ortaya çıktığını kaydetti.
Söz konusu gelişmeleri yansıtan, kamuoyuna orta vadeli bir perspektif sunan, borç hedefi, faiz dışı fazla hedefi ve harcama öngörülerinin birbiriyle tutarlı olduğu yeni bir orta vadeli mali çerçevenin ortaya konulması ihtiyacı doğduğuna dikkat çeken Bakan Unakıtan, 2008-2012 dönemini kapsayan orta vadeli mali çerçevenin temel hedefinin kamu borç stokunun GSMH'ya oranının dönem sonunda yüzde 30'a düşürülmesi ve bu
hedef ile tutarlı bir faiz dışı fazla politikasının oluşturulması
olduğunu söyledi.
-FAİZ DIŞI FAZLA HEDEFİ YÜZDE 3,5-
''2008 yılı için başlangıçta öngördüğümüz yüzde 4,2 düzeyindeki toplan kamu kesimi faiz dışı fazla hedefi yüzde 3,5 olarak revize edildi'' diyen Bakan Unakıtan, daha önce yüzde 6,5 olarak açıkladıkları faiz dışı fazlayı sonradan yüzde 5,5 olarak gösterdiklerini hatırlatarak, yeni seri GSMH hesaplamasına göre de bu yüzde 5,5'un yüzde 4,2'ye tekabül ettiğini anlattı.
Unakıtan, yüzde 3,4 olan merkezi yönetim bütçesi faiz dışı fazla hedefinin de yüzde 2,7 olarak revize edildiğini belirterek, ''Merkezi yönetim bütçe açığının da GSYH'ya oranına ilişkin yüzde 1,9 olan hedefimiz, yüzde 1,4'e düşürüldü'' dedi.
''Faiz dışı fazla düştü, mali disiplinde gevşeme oldu'' şeklinde basit yorumlara gidilebileceğine dikkat çeken Unakıtan, burada yanlışa düşüldüğünü, esas mali disiplinin bozulup bozulmadığını görmek için bütçe açığına bakmak gerektiğini, Maastrich kriterlerinde de esas kriterin bütçe açığı olduğunu kaydetti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...