Ağırlaşmaya devam eden ekonomik krizin en fazla etkilediği sektörlerden biri olan inşaatta kan kaybı artarak sürüyor. Son yıllarda ağırlıklı olarak kamunun büyük ölçekli altyapı projeleriyle büyüme sağlayan sektörde kapanan işletme sayısı hızla artıyor.
Kamu-özel işbirliği modeliyle hayata geçirilen havalimanı, yol-köprü-tünel, sağlık tesisi gibi projeler sektöre ivme katarken, ticari hayattaki yavaşlama küçük ve orta boy işletmeleri olumsuz etkiliyor.
KEPENK KAPATAN MÜTEAHHİTLER İLK SIRAYE YERLEŞTİ
İnşaat maliyetlerindeki artış ve beklentilerin her geçen gün bozulmasının etkileri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin paylaştığı şirket kapanışlarına ilişkin verilere de yansıyor. Ocak - Ağustos 2022 tarihlerini kapsayan 8 aylık dönemde 151’i anonim, 977’i limited, bin 904’ü şahıs olmak üzere inşaat sektöründe bina yapım işi alanında faaliyet gösteren toplam 3 bin 32 şirket kapısına kilit vurdu.
Böylece kapısına en fazla kilit vuran şirketler arasında ilk sırada yer alan elektrik üreticileri zirveyi müteahhitlere bırakmış oldu. Müteahhitler son bir yılda faaliyetini sonlandıran sektörler arasında ilk sırada yer alıyor.
SEKTÖRDE NAKİT SIKINTISI ÖNE ÇIKTI
Döviz kurlarının yüksek seyri ve faiz tarafındaki gelişmeler sektörde maliyetleri yukarı çekerken, nakit akışında zorlanan firmalar faaliyetlerini sonlandırma yolunu seçiyor.
En fazla giriş çıkışın olduğu sektörlerden biri olan inşaat sektöründe, küçük ölçekli, teknik birikimi sınırlı ve profesyonellik bakımından eksiklikleri bulunan şirketlerin faaliyet göstermesi, sektörde gelişim ve katma değer potansiyelini de sınırlıyor.
Artan konut stoku arz ve talep arasındaki dengesizliği ortaya koyarken, satışlardaki düşüş de gayrimenkul ticareti yapan ve aracılık eden firma sayısının azalmasına neden oluyor.
KONUT FİYAT ARTIŞINDA İSE DÜNYANIN ZİRVESİNDEYİZ
Öte yandan sektör kan kaybederken dünyadaki 150 kenti kapsayan araştırmaya göre İstanbul, Ankara ve İzmir konut fiyat artışı sıralamasında zirveye yerleşti.
İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank, global konut fiyatları endeksi 2022 ikinci çeyrek sonuçlarını yayımladı. Dünyadaki 150 kenti kapsayan rapora göre, Türkiye'nin üç büyük şehri listeye damgasını vurdu. Son bir yıllık fiyat artışına bakıldığında dünyada konutların en fazla değer kazandığı yer yüzde 184.9 ile İstanbul oldu. Ankara yüzde 165.4 ile ikinci, İzmir yüzde 150.9 ile üçüncü, Miami yüzde 34 ile dördüncü sırada yer aldı.
Türk şehirlerinin listede zirvede yer alması raporda, enflasyonun yüzde 80’e ulaşması, artan inşaat maliyetleri ve arz eksikliğine bağlandı. Konutların en çok arttığı ilk 20 şehir arasında ABD’den 9 kent yer alırken, piyasanın yılın ikinci yarısında zayıflaması bekleniyor. Knight Frank endeksine göre 150 şehrin 12’sinde konut fiyatlarında düşüş görüldü.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |