Bakanlık tüm kurumlara uyarı yazısı gönderdi. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, “Kararlıyız, önümüzdeki yıl bu kadrolar dolacak, aksi durumda özel sektöre ne yapıyorsak kamu kurumlarına da onu yapacağız” dedi
Hükümetten 38 bin 192 özürlüye müjde geliyor. Çalışma Bakanlığı, kamuda boş bulunan 38 bin 192 kişilik özürlü kadrosunun doldurulması için düğmeye bastı. Bakanlık kamu kurumlarına “uyarı” yazısı göndererek 2010 yılında boş kadroların doldurulması gerektiğini bildirdi. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in bizzat ilgilendiği ve Başbakan’ın da onayını alarak düğmeye bastığı projenin hayata geçirilmesiyle 2010 yılı sonuna kadar 38 binden fazla özürlü vatandaş ‘devlet kapısında’ iş sahibi olacak.
Çalışma Bakanı Ömer Dinçer gelişmeyle ilgili şöyle konuştu:
“Devlet kurumlarında özürlü kadroları niye boş? Özel sektöre gidip neden özürlü çalıştırmıyorsunuz, diyeceksiniz. Ama kamu olarak yasaya uymayacak, kadroları boş tutacaksınız. Bu benim kabul edebileceğim bir şey değil. Zaten kamu kurumlarına bildirdik. Yasanın gereğini yapın, boş özürlü kadrolarınızı gerektiği şekilde doldurun, dedik. Bunu bizzat takip ediyorum. Önümüzdeki yıl bu kadroların doldurulması sağlanacak. Aksi durumda özel sektöre ne yapıyorsak, kamu kurumuna da onu yapacağız. Bunu da şimdiden söylemiş olayım” diye konuştu. Konuyla ilgili önceki gün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerine bilgi veren Dinçer, “Bu konuda kararlıyız. Tek tek kurumları takip ediyoruz” dedi.
Kadronun yüzde 80’i boş
Kamuda halen 38 bin 192 özürlü memur kadrosu boş durumda. Kamunun çalıştırması gereken özürlü memur sayısı 48 bin 549 iken, istihdam edilen özürlü memur sayısı 10 bin 357 düzeyinde. Dolayısıyla 2010 yılında plan hayatta geçirilebilirse kamu kurumlarında 38 bin 192 özürlü devlet kapısında işe alınacak.
Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgilere göre, bugüne kadar özel sektör firmaları özürlü çalıştırma konusunda sıkı denetimlere tabi tutuldu. Yasaya aykırı olarak bu şartı yerine getirmeyen özel sektör işletmelerine cezalar kesildi. Ancak aynı yasa kapsamında hiçbir kamu kurumuna ceza kesilmedi.
Bakanlık, “Yasaya uyun” diyerek zorladığı kamu kurumlarının yöneticileriyle karşı karşıya geldi. Kurumlar kadroları dolduramama gerekçelerinin Maliye Bakanlığı’nın izin vermemesine dayandırırken, Çalışma Bakanlığı’nın, konuyla ilgili Maliye Bakanlığı’yla gerilim yaşadığı belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre, Maliye, kamuya getireceği mali yük nedeniyle bu karara ayak direrken, Çalışma Bakanlığı ilk adımı atmış durumda. Çalışma Bakanlığı kaynakları, kurumlara konuyla ilgili “uyarı” yazısının gönderildiğini belirtiyor.
1 aylık ceza 76 milyon TL
BakanlIk yetkilileri kamu kurumlarının özürlü çalıştırma zorunluluğuna direnmesi halinde, devlet dairelerine milyon liralık cezalar yağabileceğinin altını çiziyorlar. Buna göre kamuda boş tutulan 38 bin kadro için 1 aylık ceza kesilmesi halinde bile tutar 76.4 milyon liraya ulaşacak.
Özel sektöre her ay kişi başı 2 bin TL ceza kesiliyor
Halen 5763 sayılı Kanun’la yapılan değişikliğe göre 50 veya daha fazla işçi çalıştıran özel sektör yüzde 3 özürlü, kamu işyerleri ise yüzde 4 özürlü çalıştırmak zorundalar.
Çalışma Bakanlığı, rutin denetimlerle bu şartı yerine getirmeyen özel sektör firmalarına Türkiye İş Kurumu aracılığıyla idari para cezası kesiyor. Kanuna aykırı olarak özürlü çalıştırmayan işverene, çalıştırmadığı her özürlü ve çalıştırmadığı her ay için 2 bin lira düzeyinde ceza kesiliyor. Bu tutar her yıl yeniden değerleme oranında artırılıyor.
Öte yandan aynı yasal zorunluluğa rağmen kamu kurumları yasaya uymuyorlar. Kamu kurumları yüzde 4 oranında özürlü çalıştırmak zorunda olmalarına rağmen halen kamuda toplam özürlü kadrosunun yüzde 20’si dolu, kalan yüzde 80’i boş durumda. (vatan)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...