Kopenhag’da düzenlenen Woman Deliver 2016 Kongresi’nde erken yaştaki gebeliklerin hem anne hem de bebeğin sağlığı için risk oluşturduğu vurgulandı.
Ziyneti KOCABIYIK Kopenhag DANİMARKA
Erken yaşta yaşanan hamileliklerin anne ölüm oranlarını artırdığı bildirildi. Kadın sağlığı konusundaki en büyük uluslararası konferans olan ve bu yıl Kopenhag’da düzenlenen Woman Deliver 2016 konferansında özellikle genç kız sağlığının önemli olduğuna dikkat çekilerek bu dönemde yapılacak doğru bilgilendirmenin genç kızlarda hayat kurtarıcı olduğuna dikkat çekildi. Konferans sırasında konuştuğumuz Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Gençlik Programları sorumlusu Anandita Philipose özellikle az gelişmiş Afrika ülkelerinde genç anne ölümlerinin çok önemli bir problem olduğunu belirterek, dünyada 15-19 yaşları arasında 620 milyon genç kız olduğunu ve bu rakamın anne olma çağındaki kadınların beşte birini oluşturduğunu söyledi. Hamileliklerin yarısından fazlasının bu dönemde meydana geldiğini ve çoğunluğunun bebek kaybı ile sonuçlandığını ifade eden Anandita Philipose, bu durumun özellikle Afrika ülkelerinde genç kadın ölümlerinin önemli bir bölümünü meydana getirdiğine dikkat çekti.
KIRSALDA YAŞAYAN GENÇ KADINLAR EĞİTİLMELİ
İdeal aile yapısında eşlerin istedikleri zaman, planlayarak çocuk sahibi olmalarının toplumu güçlendireceğini söyleyen Bayer Farma Global Sağlık Hizmetleri Programları Başkan Yardımcısı Klaus Krill, de kadınlar kadar erkeklerin de bilinçlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Kürtajı ve anne-bebek ölümlerini azaltmak ve üreme sağlığı için öncelikle gençleri doğum kontrolü ile ilgili bilgilendirmek gerekir. Özellikle kırsal kesimde yaşayan genç kadınları hedeflememiz lazım. Doğum kontrolü hiç çocuk sahibi olmamak değil, istenildiği zaman planlayarak çocuk sahibi olmaktır” diye konuştu.
Ergenlik dönemindeki gebeliklerde anne adayının sağlığının hem doğum öncesi ve hem de sonrasında olumsuz etkilendiğini ifade eden Filipinler Cebu Tıp Enstitüsü Kadın Doğum Bölüm Başkanı Prof. Dr. Maria Virginia Abalos bu yaşlardaki genç annelerin yeterince beslenemediklerini ve bu dönemde depresyon sıklığının da arttığını bu durumun bebeğin sağlığını da tehlikeye attığını belirtti. Prof. Dr. Virginia 15-19 yaş arasında güvenilir olmayan kürtaj olaylarının da yükseldiğine dikkat çekerek, “Yılda 21 milyon güvenilir olmayan kürtaj yapılıyor. 20 yaş altındaki kadınların yüzde 70’i güvenilir olmayan kürtaj yüzünden hastanelik oluyor ya da sakat kalıyor” dedi.
Kongre’ye katılan Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, ideal annelik yaşının 18-35 yaş olduğunu belirterek, 18 yaş altı hamileliklerin hem anne hem de bebek açışından risk oluşturduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Demir, “Türkiye’de her 4 kadından biri istemeden gebe kalıyor bu da bilimsel doğum kontrol yöntemlerine olan ihtiyacı gösteriyor” dedi.
HASTALIK BİLGİSİZLİKLE BULAŞIYOR
Sağlık bilgilendirmesi azaldıkça özellikle az gelişmiş ülkelerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar da artıyor. Bu durum, başta HİV/AİDS olmak üzere dünyada bulaşıcı hastalıklarla olan mücadeleyi olumsuz etkiliyor.
Erken yaşta gebelik anne ölüm oranını artırıyor
Bayer tarafından desteklenen özel bir oturuma katılan Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Gençlik Programları sorumlusu Anandita Philipose ile toplantı sonrasında dünyada kadının durumunu konuştuk. Yılda 2.5 milyon düşük vakasının yaşandığını söyleyen Philiposa, “2013 Birleşmiş Milletler Nüfus Araştırmasına göre, gelişmekte olan ülkedeki kızların %20’si, 18 yaşının altında gebe kalıyor. 18 yaş altındaki gebeliklerin üçte biri düşükle sonuçlanıyor. Doğuma bağlı ölümler gelişmiş ülkelerde 180 ölümde 1 oluyor. Bu oran gelişmiş ülkelerde ise 4900 doğumda 1. Bu yaştaki genç kadınlarda istenmeyen gebeliklerin önüne geçebilirsek onların hayatını kurtarabiliriz” diye konuştu.
türkiye
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |