7.Uluslararası Ekoteks Tekstil Sempozyumu’nda hazır giyimden oyuncağa, kırtasiyeden çocukbakım ürününe Gümrük Bakanlığı denetimlerinin sonuçları açıklandı. Yapılan denetimler sonucunda ithal edilen her 5 üründen birinde kanser ve güvenlik riski bulunduğu belirtildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Türkiye genelinde tüm ürünlerde yaptığı denetimlerde 2013 yılında güvensizlik oranı yüzde 17.5 oldu. Bu oran 2011’de yüzde 38.64, 2012’de yüzde 8.73’tü.
HER ŞEY DENETLENİYOR
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan sempozyumdaki sunumunda Türkiye genelinde yaptıkları denetimlerde tekstil, hazır giyim, ayakkabı, çanta ve çocukların kullanımına ve bakımına yönelik ürünler de dâhil birçok ürünün incelendiğini söyledi. Güvensizliği tespit edilen ürünün piyasaya arzının yasaklanmasının yanında, dağıtılan ürünlerin piyasadan toplatıldığına işaret eden Karaaslan, sonuçlar hakkında ise şu bilgileri verdi:
“2012 yılında denetlenen 27 bin 220 adet üründen 3 bin 17’si güven testini geçemedi. 2013 ‘te yapılan denetimlerde ise, denetlenen toplam 73 bin 672 adet ürün içinde bin 888 adet ürün güvensiz bulundu. 7 bin 752 ürüne ise düzeltici faaliyet uygulandı.”
OYUNCAKLAR MERCEK ALTINDA
Meral Karaaslan, Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunda bulunan “oyuncak, deterjan, emzik, biberon, havuz kimyasalları, kuvvetli asit bazlar, diş fırçaları ve hijyenik kağıt ürünlerinin” piyasa gözetimi yetkisinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na geçtiğini hatırlattı. 2014 yılında deterjanlar ve oyuncaklara yönelik geniş kapsamlı denetimlerin sonucunda açıkta deterjan satan 664 İşyerine idari yaptırım uygulandığını söyleyen Karaaslan, oyuncak denetimi hakkında ise şu bilgileri verdi:
“18 büyük ilimizde oyuncaklara yönelik piyasa gözetimi ve denetimi yapıldı. Kimyasal riskler açısından azo boyar madde, fitalat ve ağır metal yönünden ürünler kontrol edilirken, dolgulu oyuncaklarda ve bebeklerde ise yanmazlık testleri yapıldı. Toplamda 18 İlde 10 bin 365 ürün denetlendi. 7 bin 616 ürün gerek belge gerekse test kitleri ile yapılan ön incelemede güvenli bulunurken, 2 bin 749 ürün ise güvensizlik şüphesi ile laboratuvara gönderildi. Laboratuvar analizleri sonucunda 855 ürün güvenli bulunurken, bin 039 üründe çeşitli düzeltilebilir aykırılıklar tespit edildi ve düzeltme süresi verildi.”
Taraf
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...