İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nun 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin ilk iddianamesi tamamlandı. Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işgale giden 62 cuntacıyla ilgili 189 sayfalık dosya 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Darbe girişiminin İstanbul'daki ayağına ilişkin planlama, iddianameye göre Maltepe'deki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı General Nurettin Baransel Kışlası'nda 12, 13, 14 ve 15 Temmuz'da düzenlenen çok gizli toplantılarda yapıldı.
Dosyaya giren görüntülere göre, 12 Temmuz saat 19.00'da başlayan toplantı 14 Temmuz saat 01.30'da sona erdi. 15 Temmuz toplantısının görüntülerinin de silindiği belirlendi. İddianameye göre 2. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Özkan Aydoğdu'nun başkanlığındaki toplantıya İstanbul dışında gelenlerle birlikte 20 subay katıldı. Bu toplantılara binbaşı rütbesinin altındaki subaylar alınmadı. 4 gün süren toplantıdan bilgi sızmaması için çay servisini bile en düşük rütbeli asker olan Yüzbaşı Mehmet Karabekir'in yaptığı anlatılan iddianamede, toplantıda alınan kararlar doğrultusunda kod isimlerin kullanıldığı ve WhatsApp grubu kurulduğu belirtildi.
55 saatlik darbe toplantısında çay dağıtan isim olan Yüzbaşı Mehmet Karabekir'in, 15 Temmuz gecesi İstanbul Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete SeRtbaş'ı vurduktan sonra yardım edilmesine engel olan ve Özel Tim tarafından öldürülen cuntacı olduğu ortaya çıktı. İddianamede Karabekir'in toplantıya çay taşırken fotoğraflarına da yer verildi. ‘Hepsini ezin, taviz yok' sözleri güvenlik kameralarına yansıyan 34 yaşındaki Karabekir'in Trabzonlu olan ailesi, cenazeyi kabul etmemişti.
İddianamede bazı şüphelilerin ifadelerine göre WhatsApp yazışmalarında, Ö.A.'nın, ‘Sıkıyönetim ilan edildi, basıp geçin' ifadesini kullandığı aktarıldı. Ayrıca asker başına 100 tüfek mermisi, makineli tüfekler için 250 şerit mermi ve bin uçaksavar mermisinin dağıtılacağının söylendiği, ‘polis-jandarmanın faaliyeti destekleyeceği, engel olunması durumunda kim olursa olsun gerekirse vurulacağı, işgal sürecinin başladığı, mukavemet durumunda halka ateş edileceği' yazışmalarının bulunduğu kaydedildi.
İddianamede, ifadelerine yer verilen şüphelilerden bir kısmının, ‘darbenin saat 03.00 sıralarında yapılmasının planlandığı, bu bilginin sızma ihtimaline binaen daha erken yapılmasına karar verildiği, bu emirlerle ilgili WhatsApp grubunda yazışmalar olduğu' bilgisini verdiği kaydedildi. ‘Değerlendirme' bölümünde bazı rütbelilerin savunmalarındaki ‘Darbeden haberimiz yoktu, tatbikat zannettik' ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı, bu kişilerin darbe girişimini bilmemelerinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu anlatıldı.
Giriş bölümünde FETÖ'nün yapısının anlatıldığı iddianamede, örgütün birinci eylemi olarak (Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni) Hrant Dink cinayeti gösteriliyor. Ardından da FETÖ adının ilk kez kullanılmaya başlandığı, Fethullah Gülen hakkında ilk kez yakalama kararı verilen Tahşiye soruşturması ile Selam Tevhid, MİT TIR'larının durdurulması ve ilk ‘darbe girişimi' tutuklamalarının gerçekleştiği 17-25 Aralık soruşturmaları da şüphelilerinin eylemleriyle beraber anlatıldı. Dosyada örgütün TSK'daki yapılanması, darbe girişimi, Fethullah Gülen ile bağlantı, örgütte kullanılan işaretler, 1 doların anlamı, ByLock kullanılması ve tanık ifadelerine yer verildi
Darbe toplantısına başkanlık eden Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, 1. Ordu Komutanlığı Harekât Başkanı Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Kuleli Askeri Lisesi Komutanı Albay Mürsel Çıkrıkçı'nın da aralarında bulunduğu 20 subay hakkında, 15 Temmuz'a ilişkin diğer suçlamalara yönelik soruşturma ise sürüyor.
İddianameye göre il dışındaki başka birliklerden gelen rütbeli subayların da bulunduğu darbe toplantılarına katılan diğer isimler şöyle: 2.Zırhlı Tugay Komutanı Yardımcısı Alb. Mehmet Kapan, Kahramanmaraş Garnizon Komutanı Alb. Uzay Şahin, 23'üncü Motorize Piyade Alay Komutanı Alb. Ömer Faruk Özkese, 47. Alay Komutanı Alb. Sadık Cebeci, Cizre Garnizon Komutanı Alb. Onur Özden, Ankara'dan Kur. Alb. Muzaffer Düzenli, Tuzla Piyade Okul Komutanı Alb. Rıfkı Keser, Yarbay İrfan Arat, Yarbay Şakir Çınar, Yarbay Murat Yanık, Binbaşı Mehmet Murat Çelebioğlu, Yarbay Fatih Karakaya, Binbaşı Zafer Gümüş, Yüzbaşı Mehmet Karabekir.
İstanbul'da aktif görev alan şüphelilerin önceden planlanan görev dağılımına göre kod isim kullandıkları, ‘IRMAK 81' kodunu kullanan Kurmay Albay Şakir Çınar'ın Sabiha Gökçen Havalimanı işgaliyle görevlendirildiği belirtildi. Darbe girişimi sonrası için Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı olarak görevlendirilen ‘IRMAK 1' kodunu ise 2'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Özkan Aydoğdu'nun kullandığı belirlendi.
Savcılar Hikmet Pak ve Bülent Başer'in hazırladığı iddianame 28'i tutuklu rütbeli ve 34'ü de tutuksuz er olmak üzere 62 şüpheli asker hakkında hazırlanan iddianame, başsavcılık onayından sonra İstanbul 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Şüphelilere ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', ‘TBMM'yi ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından 3 er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edildi. ‘Silahlı terör örgütüne üyelik' ve ‘Üye olmadan bilerek ve isteyerek yardım etmek'ten de ayrıca 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis istendi. 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 15 günlük incelemenin ardından iddianameyi kabul ederse dava resmen açılmış olacak.
Sputnik
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...