Yaş haddi nedeniyle, fiziksel alt yapıları sanatlarını yapmaya izin vermeyen, bale sanatçıları için yeni bir umut doğdu. 40 yaş üstü bale sanatçıları, artık emekliliklerini oturarak beklemeyecek. Alanlarında derin deneyim sahibi balerin ve baletler, sahne özlemlerini “Birim Dans Tiyatrosu”yla giderecek.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan ve 40 yaş üstü bale sanatçılarından oluşan “Birim Dans Tiyatrosu”yla balerin ve baletler, ehli olduklarını dans sanatını bu yolla icra edecekler. Birim Dans Tiyatrosu’nun ilk gösterisi “Töre” için bugünlerde hummalı bir çalışma içinde olan emektar sanatçılar, uzun bir aradan sonra 29 Mayıs’ta sahneye çıkacak. Sanatçıların bale ve sahne özlemini giderecek, 2 perdelik dans tiyatrosu “Töre”de, 50’nin üzerinde sanatçı yer alacak.
-“BU YAŞTA SAHNEYE ÇIKMAK MÜTHİŞ BİR ŞEY!”-
Gösterinin başkarakteri “Nene”yi canlandıran 51 yaşındaki Şule Agun, dans tiyatrosunun devam eden provaları sırasında ANKA’nın sorularını yanıtladı. “Bale öyle bir meslek ki en olgun döneminizde bedeniniz sanatınızı yapmanıza izin vermiyor” diyen Agun, meslek aşkının başka bir biçimde ortaya koymanın mutluluk verici olduğunu ifade etti. Birim Dans Tiyatrosu”nun oluşturulmasıyla kendilerinden sonraki sanatçılar için de yol açıldığını altını çizen Agun, “Sanatta içinizdeki ateş hiç bitmiyor. Şahsım adına çok mutluyum, bu yaşta tekrar sahneye çıkmak müthiş bir şey. Sanat bitmiyor, bitmeyecek” dedi.
Şule Agun, mesleki arazlarının olmasına rağmen, sahnede büyük bir şevkle çalıştıklarını dile getirerek, “Bizler acı dayanıklı insanlarız, bütün amacımız seyirciyle buluşmak” diye konuştu.
-64 YAŞINDAKİ BALE SANATÇISI DA SAHNEDE-
Kadrodaki en genç ismin 35 yaşıyla “Zühre” karakterini canlandıran Özge Kınıklı olduğunu belirten Şule Agun, “Muhtar” İdris Aydın’ın ise 64 yaşıyla kadronun en tecrübeli ismi olduğunu kaydetti. Agun, “Biz eğitim almaya başladığımız 8 yaşımızdan beri, ailemizden daha fazla birlikteyiz. Çok başka bağlarımız var. Tekrar bir arada, aynı sahnede olmak çok güzel” diye konuştu. Agun, “Töre”nin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini, turneye bile çıkmayı düşündüklerini kaydetti.
-ÜZÜNTÜ İÇİNDEYDİLER-
Opera ve Bale Sanatlarını Geliştirme Vakfı Başkanı Remzi Buharalı da “Birim Dans Tiyatrosu”nun güzel bir çıkış noktası olduğunu ifade ederek, bale sanatında profesyonel olan sanatçıların bir dans tiyatrosunda mesleklerini devam ettirmesinin doğru olacağını belirtti. Bale sanatının belli bir yaşa kadar müsaade ettiğinin altını çizen Buharalı, “Bu sanatçılar 657 sayılı yasaya bağlı, 65 yaşında emekli olacaklar. Üzüntü içindeydiler. Aldıkları maaşın karşılığını göstermek istiyorlardı” diye konuştu.
Buharalı, başta Hollanda olmak üzere bu tür örneklerin yurt dışında da olduğuna dikkat çekti.
-50’NİN ÜZERİNDE OYUNCU-
Birim Dans Tiyatrosu’nun 29 Mayıs’ta Ankara Opera Sahnesi’nde prömiyerini yapacağı “Töre”nin kadrosunda, 50’yi aşkın bale sanatçısı bulunuyor. Oyunda, “Nene” karakterini Şule Agun, “Kara Hasan”ı Ercan Kazbek, Armağan Davran ve Serhat Elat dönüşümlü olarak, “Hala”yı Semra Öcal ve Handan Bayülgen, “Ana”yı Serpil Kıvrak ve Deniz Ertürk, “Büyük Gelin”i Deniz Ertürk, Aslı Elat, “Yakup Ağa”yı Üstün Öztürk, Yekta Oktay, Ferit Kaygusuzer ve Can Odabaşı canlandıracak.
“Büyücü”, “Aşıklar”, “Hacivat”, “Karagöz”, “Canbaz”, “Kanto Düet” karakterlerinin de yer aldığı dans tiyatrosunda, “İstanbul Ahalisi”, “Kahvedekiler”, “Köy Meydanındaki Kadınlar” gibi kabalık oyuncu kadrosu bulunan canlandırmalar da yer alıyor.
Turgut Özakman’ın kaleme aldığı dans tiyatrosunun, librettosu ve dramaturgisi Ebru Saçar’a, Koreografi ve rejisi İhsan Bengier’e, dekor tasarımı Tuncay Kalyon’a, kostüm tasarımı Nursun Ünlü’ye, müziği Cem İdiz’e ait.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...