Almanya'nın Frankfurt kentinde bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Frankfurt Türk Film Festivali başladı.
Festival, Frankfurt'taki Cinestar Metropolis sinemasında "Devrim Arabaları" filminin gösterimiyle başladı. Açılış töreninde, Türkan Şoray'a da onur ödülü verildi.
Ödülü, Hessen Eyaleti Adalet, Uyum ve Avrupa Bakanı Jörg Uwe Hahn'dan alan Türkan Şoray, yaptığı teşekkür konuşmasında, çok mutlu olduğunu ve Frankfurt'ta bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
Frankfurt Türk Film Festivalinin düzenlenmesinin Türk sineması adına çok önemli olduğunu ifade eden Şoray, şöyle devam etti:
"Bu festivale emek ve gönül verenleri kutluyorum. Sinema çok önemli bir sanat dalı. Dünyaya Türk kültürünü tanıtacak en güzel sanat dalı bence sinema. Sinema herkesi birbiriyle kaynaştıran, birbirini sevmesini sağlayan bir sanat dalı.
Seyircilerin bu festivale sahip çıkacağını umuyorum. Bu festivalin giderek daha da büyümesini diliyorum. İyi ki buraya geldim, buradan unutulmaz anılarla ayrılacağım."
Bugüne kadar rol aldığı filmlerde, Anadolu'da en zor işleri yapmak zorunda kalan kadın rolünü de, İstanbul'un modern hayatında yaşayan kadın rolünü de canlandırdığını belirten Şoray, Atatürk'ün Türk kadınına verdiği öneme de dikkati çekti.
Festivalin düzenleyicisi Hüseyin Sıtkı da festivalde bazı ilklere imza attıklarını belirterek, "İlk kez Türkan hanımın kostümlerini sergi haline getirdik. Frankfurt Üniversitesinde yönetmen Çağan Irmak gençlerle buluşup sinema üzerine konuşacak. Türkiye'den gelenlerin kültürlerine sahip çıkması gerekir. Bunun anlatım yollarından biri de bu festivaldir" diye konuştu.
Açılışa, "Devrim Arabaları"nın yönetmeni Tolga Örnek ile oyuncular Vahide Gördüm, Altan Gördüm, Selçuk Yöntem, Nur Onur, Ali Sekmeç, Serap Gedik, Osman Çetintaş, Gönül Paksoy da katıldı.
Yönetmen Örnek, festivale gösterilen ilgiden dolayı çok mutlu olduğunu ve yeni film projesinde var olan yurt dışı sahnelerinin Frankfurt'ta çekilmesini teklif edeceğini belirtti.
Oyuncu Yöntem de gazetecilere yaptığı açıklamada, Frankfurt Türk Film Festivalinin uluslar arası kimliğe kavuşmasını dileyerek, Almanya'da Türklerin böyle sosyal yaşamda ve kültürel faaliyetlerde bulunmasının Almanları da şaşırttığını kaydetti.
Öte yandan, Türkan Şoray'ın, rol aldığı 200'ün üzerindeki filmden seçilen 50 kostümü de The Westin Grand otelinde sergilenmeye başlandı. Sergi, festivalin bitiş tarihi olan 8 Kasıma kadar gezilebilecek.
50. sanat yılı nedeniyle Türkan Şoray'ın filmlerindeki kostümlerinin yer aldığı ve Gönül Paksoy'un hazırladığı kataloğun satışından elde edilen gelirin tamamı Türkiye Eğitim Vakfı'na bağışlanacak.
Sanat hayatının 40. yılını kutlayan oyuncu Kadir İnanır da yarın festivalde hayranlarıyla bir araya gelecek.
Festival boyunca 19 Türk filmi gösterilecek. Kısa metrajlı film yarışmasının yanı sıra ilk defa seyircilerin oyları ile belirlenecek "en iyi film" ödülü de verilecek.
Ölümünün 25. yıl dönümü nedeniyle Yılmaz Güney'in filmlerine de yer verilecek olan festival kapsamında, "Basın ve Sinema" ve "Alman Medyasında Türklerin Rolleri" konulu paneller düzenlenecek.
Film festivalinin açılışına, Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu İlhan Saygılı, Mainz Başkonsolosu Aydan Yamancan ve Deutsche Bank Skyliners basketbol takımının antrenörü Murat Didin ile çok sayıda davetli katıldı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...