Yaşanan kira anlaşmazlıkları nedeniyle ev sahiplerinin kefil isteme oranında büyük artış yaşandı. Kefil istemeye yönelik herhangi bir hukuki engel olmadığını dile getiren uzmanlar dikkat edilmesi gereken bazı durumların olduğuna dikkat çekti.
Ev sahipleri, kiracılardan "kefil" göstermesini isterken, kefaletin türü ve süresi gibi bazı konularda çeşitli riskler ortaya çıkabiliyor. Konuyla ilgili NTV'ye açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, ev sahiplerinin kefil istemesinde herhangi bir hukuki engel olmadığını dile getirdi. İki çeşit kefil türü olduğunu belirten Kiraz, bunların birbirinden farklı olduğunun da altını çizdi.
Normal kefalette mal sahibinin kiracıdan borcunu alamadığında kefile başvurabileceğini söyleyen Kiraz, sözlerine şöyle devam etti:
"Müteselsil kefalet ise zor ve ağır. Siz bir arkadaşınıza ve tanıdığınıza mütesessil kefil oluyorsanız doğrudan borçlu konumdasınız. Normal kefaletten farkı, kira ödenmediğinde kiracının yanı sıra kefile de icra takibi yapılabilir."
SÖZLEŞME İMZALARKEN DİKKAT
Süre ile ilgili anlaşmazlıkların önüne geçmek için de tarafların imzaladıkları belgelere dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Kiraz, sözleşmelerinin 1 yıl için yapıldığını hatırlatarak şöyle devam etti:
"Uzama döneminde kefil sorumlu değildir, ancak kefil olacak kişi kira sözleşmesinin altına el yazısı ile 'kira sözleşmesi uzayan dönemleri de kapsar' şeklinde kefil olacağım derse artık bu kefillik kira sözleşmesindeki uzama dönemlerini de kapsar."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |