Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanlarının bugün başlayacak ve 2 gün sürecek liderler zirvesinde Türkiye konusunu tartışmayacakları, AB-Türkiye ilişkilerin gelecek yıl etraflıca masaya yatırılacağı öğrenildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, AB Konseyi, liderler zirvesinin gündemini hazırlarken, Türkiye konusunu tartışma gündeminden çıkardı.
Liderlerin bu toplantıda, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in hazırladığı, AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğine ilişkin yeni öneriler içeren raporunu da ele almaları bekleniyordu.
Ancak AB yetkilileri, uluslararası alandaki son gelişmeler nedeniyle, Türkiye konusunun bu hafta yapılacak zirvenin tartışma gündeminde yer almayacağını kaydettiler.
TÜRKİYE DOSYASI SENEYE GÖRÜŞÜLECEK
Üst düzey bir AB diplomatı, "Uluslararası gündemdeki diğer konuların öne çıkması sebebiyle AB Konseyi, Türkiye konusunu bu zirvede tartışma gündemine dahil etmeyecek. Muhtemelen Türkiye konusu, gelecek AB zirvelerinden birinde, büyük ihtimalle Mart 2024’te düzenlenecek olan zirvede gündeme gelecek" dedi.
Bununla birlikte diplomat, Borrell’in hazırladığı rapora atıfta bulunularak, Aralık zirvesinin sonuç bildirgesinde Türkiye konusuna yer verilebileceğini ifade etti. Borrell’in raporu, AB-Türkiye ilişkilerindeki kırılganlığı vurgulamış ve diyalogun güçlendirilmesi, Gümrük Birliği’nin modernleştirilmesi görüşmelerinin başlatılması gibi öneriler sunmuştu.
Alman hükümet kaynakları ise Borrell’in raporunu memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Türkiye'nin AB için zorlu bir ortak olmasına rağmen, önemli bir işbirliği ortağı olduğunu vurgulayan Alman diplomatlar, Borrell’in raporunun ilişkilerdeki mevcut durumu objektif bir şekilde yansıttığını ve yapıcı öneriler içerdiğini ifade ettiler.
AB zirvesinin diğer önemli gündem maddeleri arasında Ukrayna’ya yapılacak mali yardımlar ve Ukrayna ile AB müzakerelerinin başlaması yer alıyor. AB içinde Ukrayna ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasını savunan Almanya, Polonya ve Baltık ülkeleri ile Macaristan arasında yaşanan çekincelerin zirvede tartışılması bekleniyor. Macaristan'ın Ukrayna’ya yapılacak mali yardımlar konusundaki çekinceleri ise sürecin seyrini belirleyecek faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...