İran'daki Mahsa Amini protestoları sırasında Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı milis güç Besic üyesini yaraladığı gerekçesiyle idama mahkum edilen bir göstericinin cezası infaz edilmesinin ardından AB ve BM İnsan Hakları Konseyi, infazların derhal durdurulması çağrısı yaptı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bugün 23 yaşındaki Muhsin Şikari, İran'da devam eden protestolarla ilgili olarak tutuklanmasının ardından idam edildi. Avrupa Birliği, söz konusu idamı mümkün olan en güçlü şekilde kınıyor. AB, İran makamlarını ölüm cezasını uygulamaktan, gelecekte infaz yapmaktan kaçınmaya ve ölüm cezasının tamamen kaldırılmasına yönelik tutarlı bir politika izlemeye çağırıyor” denildi.
Açıklamada, İran'a taraf olduğu Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nde yer alan yükümlülüklerine sıkı sıkıya uyması çağrısında bulunularak, “İfade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakları da dahil olmak üzere temel haklara her koşulda saygı gösterilmelidir” denildi.
AB’nin idam cezasının her zaman ve her koşulda kesin bir şekilde karşı olduğu vurgulanan açıklamada, idam cezasının, caydırıcı etkisi olmadığı belirtilerek, acımasız ve insanlık dışı bir ceza olduğu vurgulandı. Açıklamada ayrıca, idam cezasının muhtemel hataları geri dönülmez kılan kesin bir ceza olduğuna dikkat çekildi.
BM İnsan Hakları Konseyi tarafından yapılan açıklamada ise, Şikari’nin idam edilmesinin üzüntüyle karşılandığı aktarılarak, “11 protestocunun daha idam cezasına çarptırılmasından endişe ediyoruz. İnfazların derhal durdurulması çağrısında bulunuyoruz. Ölüm cezası insan haklarına aykırıdır ve yaşam hakkıyla bağdaştırılamaz” denildi.
İRAN'DAKİ GÖSTERİLERLE İLGİLİ İLK İDAM
"Kamu düzenini ve güvenliğini bozmak" ithamıyla mahkeme tarafından 20 Kasım'da ölüm cezası verilen Şikari, İran'da Mahsa Emini protestolarıyla bağlantılı olarak idam edilen ilk gösterici oldu.
Ülkede yaklaşık 3 aydır devam eden gösterilerle bağlantılı olarak şu ana kadar 11 kişi idama mahkum edilmişti. Devrim Mahkemeleri tarafından verilen idam kararlarının Yüksek Mahkeme tarafından onaylanması gerekiyor. Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, 6 Aralık'ta yaptığı açıklamada, idama mahkum edilen kişilerden bir kısmının cezalarının onaylandığını ve yakında infaz edileceğini belirtmişti.
Ejei, devam eden protestolarla bağlantılı idam cezalarının derhal uygulanacağına dikkati çekmişti.
İnsan hakları örgütleri, İran'da devam eden protestolarda binlerce kişinin tutuklandığını ve İran İçişleri Bakanlığı'nın da geçen hafta kabul ettiği üzere 200'den fazla kişinin öldüğünü belirtiyor. İran Ceza Kanunu'na göre, "kamu düzenini bozmak, bozgunculuk yapmak ve devlete karşı savaş açmak" gibi suçları işleyenler idam istemiyle yargılanıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...