TÜRKİYE’de yaşanan darbe girişimin başından bu yana ortak bir tavır sergileyip ülkedeki demokratik kurumların korunması gerektiği yönünde mesaj veren ve seçilmiş hükümetin yanında duran ABD ve Avrupa Birliği, mevcut süreçte de ortak mesaj vermeyi sürdürüyor. ABD ve AB, darbe girişimi sonrasında demokrasi, insan hakları ve hukuk devletine bağlı hareket edilmesini istedi.
NATO ÜYELİĞİ VURGUSU
AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Ülkeyi temel haklardan ve hukuk devletinden uzaklaştırmak için bir bahane değil ve bu konuda çok dikkatli olacağız” dedi. Mogherini, hukukun üstünlüğünün korunması gerektiğini ve ülkeyi bundan uzaklaştıracak adımların özrü olamayacağını vurguladı. Brüksel’de yapılan Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Mogherini ile düzenlediği basın toplantısında, “Kesin şekilde Türkiye’de seçilmiş liderliğin yanındayız. Türk hükümetine ülke çapında sükuneti ve istikrarı korumayı ısrarla tavsiye ediyoruz. Aynı zamanda ülkenin demokratik kurumlarına ve hukukun egemenliğine duyulan saygının en yüksek standartlarda sürdürülmesi çağrısında bulunuyoruz. Darbe girişiminin arkasındaki isimleri adalete teslim edilmesini destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“NATO üyeliği de demokrasiye saygı gerektiriyor, Türkiye’deki gelişmeler dikkatle değerlendirilecek” diyen Kerry, umudunun Türkiye’nin demokrasiye saygı doğrultusunda hareket edeceği olduğunu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun demokratik sürece ve hukuka saygı gösterme konusunda kendisine güvence verdiğini söyledi.
‘LİSTELER HAZIR MIYDI’
AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da darbe girişimi sonrası yaşananlardan son derece endişeli olduğunu belirterek, “Korktuğumuz tam da buydu” dedi. Tutuklamalara değinen Hahn, “Olayın hemen sonrasında listeler mevcut. Bu da belli bir aşamada kullanılmak üzere önceden hazırlandığına işaret ediyor” ifadelerini kullandı.
AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonuç bildirisinde de darbe girişimi güçlü şekilde kınanarak ülkenin demokratik kurumlarına tam destek verildi. Bildiride Türk yetkililere itidal çağrısı yapılarak, ‘anayasal düzenin tam korunması ve hukukun üstün gelmesinin’ önemi vurgulandı. AB açıklamasında, “AB’nin ortak sınamalara karşı demokratik, kapsayıcı ve istikrarlı bir Türkiye ile çalışma taahhüdünü sürdürüyor” denildi.
Hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |